Pabendravę su Kupiškio motociklininkais, nutarėme vykti Žemaitijos link ir pakalbinti netoli Baltijos jūros esančio Kretingos miestelio motociklininkus, besiruošiančius šiam pažintiniam bei kultūriniam renginiui ir net nesusimąstančius apie pajūrio pramogas.

Šį sykį kalbiname komandos „Plento ereliai“ kapitoną, vairavimo mokyklos savininką bei instruktorių Algį Mažionį ir Petro bei Dangirūtės Sireikų ekipažo keleivę Dangirūtę.

Papasakokite apie savo komandą, kaip susibūrėte, ką veikia Jūsų komandos nariai ir apskritai, koks tas motociklininkų gyvenimas Kretingoje?

– Šiuo metu mokau visus norinčius ir svajojančius važiuoti motociklu. Dažniausiai A kategoriją nori įgyti vyrai, tačiau kasmet vis didėja ir dailiosios lyties atstovių susidomėjimas. Motociklą vairuoju nuo jaunystės, tačiau buvau padaręs didelę, beveik trijų dešimtmečių, pertrauką. Kodėl sugrįžau prie šio pomėgio? Tiesiog atgimė aistra adrenalinui, yra noras patirti ką nors, ko nesu pajutęs. Matyt, vienos priežasties ieškoti nereikėtų. Tiesiog vadinčiau tai atgimimu.

Mototurizmo raliui komandą įkūrėme kartu su buvusiu kolega Petru Sireika, dabar dirbančiu mikroautobuso vairuotoju. Šis sezonas mums pirmasis, kai pradėjome intensyviau važinėti motociklais. Šiemet mūsų komanda jau dalyvavo tūkstančio kilometrų aplink Lietuvą akcijoje. Važiuodamas kolonoje su kitais motociklininkais pajutau bendramintiškumą, nėr nieko nuostabiau, kai važiuoji kartu, turi bendrą tikslą, girdi motociklų variklių gausmą, susilieji su visuma, esi kažko didelio dalimi. Patikėkite, tai fantastiškas jausmas.

Kretingoje yra nemažai motociklininkų, susiskirsčiusių grupelėmis ir važinėjančių apylinkėmis. Prie jų dar nesijungiame, nes jaučiamės „naujokais“, turime savo kompaniją, su kuria ir važinėjame. Mąstau kitąmet burti komandą iš savo buvusių mokinių, kad mūsų būtų daugiau ir galėtume smagiau praleisti laiką.

Kretingoje taip pat yra įsteigta motobolo komanda, ji dalyvauja Europos čempionatuose. Kaip ir kiekvienas profesionalų sportas, kuriame naudojamos transporto priemonės, taip ir motobolas reikalauja didelių išlaidų. Ši šaka nėra labai populiari Lietuvoje, todėl neturi didelio finansavimo. Esu dėkingas vyrams, kurie aukoja savo laiką ir pinigus, užsiima šiuo sportu, garsina mūsų miestelio ir šalies vardą visoje Europoje.

Kaip nutarėte dalyvauti Mototurizmo ralyje?

– Informacijos apie motociklininkams skirtus renginius ieškome internete, apie Mototurizmo ralį paskaitėme „Delfi“ naujienų portale, daugiau informacijos radome socialiniuose tinkluose. Taigi šiuo metu labai rimtai ruošiamės renginiui, kurio idėja man patiko tik išgirdus. Mototurizmo ralis siejamas ne tik su krašto, kultūros paveldo pažinimu, bet ir su „Baltijos keliu“.

Prisimenu savo dalyvavimą „Baltijos kelyje“. Važiavome trim juostomis, visi tilpome kely, nebuvo jokių eismo įvykių. Visi turėjome bendrą tikslą – laisvę. Mototurizmo ralis vieną dieną suburia visoje Lietuvoje gyvenančius tautiečius, kad važiuodami per Lietuvą jie ją pažintų, bendrautų su vietiniais. Tai lyg gyva grandinė. Kitą dieną po renginio planuojame apvažiuoti Varėnos apylinkes, tuomet patrauksime Šiaurės Lietuvos link. Ketiname aplankyti Uteną, Zarasus ir Anykščius.

Dangirūte, papasakokite apie save, komandoje būsite vienintelė moteris keleivė, koks bus Jūsų vaidmuo?

– Su technika aš draugauju, vairuotojo pažymėjimą turiu beveik keturiasdešimt metų. Gaila, turiu tik B kategorijos pažymėjimą. Vairuoti motociklą taip pat moku, tačiau dėl savo ūgio taip ir nesiryžau įgyti motociklininko teisių.

Tai man bus antroji kelionė, kurioje atliksiu pagalbininkės vaidmenį. Juk mes komanda, o aš – jos dalis. Kaip ir pirmojoje, tūkstančio kilometrų aplink Lietuvą kelionėje, taip ir dabar, padėsiu vyrams ten, kur reikia „laisvų rankų“ – nuvalysiu šalmą, nuplausiu žibintus, pastudijuosiu žemėlapį, nubėgsiu į degalinę susimokėti už degalus; nufotografuosiu – turiu kūrybiškai žiūrėti į renginį. Komandoje esu atsakinga ir už gerą nuotaiką.

Koks, Jūsų manymu, yra Vytis?

– Vytis yra tautiškumo, stiprybės, sumanumo bei vienybės simbolis. Dėl šių savybių Vyčiui pavyko nugalėti priešus ir pasiekti užsibrėžtus tikslus. Tokie kaip Vytis turime būti ir mes – Mototurizmo ralis dalyviai.

Dangirūte ir Algi, kodėl gyvenate Kretingoje, kuo ji ypatinga? Kodėl čia verta apsilankyti?

Kretinga yra ramus, gražus, paprastas, nedidelis, bet labai įdomus miestelis. Netoli mūsų yra Baltijos jūra, tačiau vasarą ten nevažiuojame, nes norisi ramybės, keliaujame link jūros žiemą. Vasarą čia žalia ir gražu, todėl niekur kitur netraukia gyventi.

Atvykę į Kretingą galite pamatyti tikrai daug, tai patraukli vieta turistams. Užsukusiems į Kretingą siūlome pasivaikščioti po žiemos sodą, aplankyti garsų Kretingos muziejaus Tradicinių amatų centrą. Miestelyje siūlome apžiūrėti Šv. Klaros vienuolyną bei Pranciškonų ordino vienuolyno ir Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios pastatų ansamblį. Vienuoliai aprodys šių vienuolynų požemius ir papasakos daug įdomių istorijų, susijusių su šiais pastatais.

Dėkojame Jums už įdomų pokalbį. Pabaigai, gal norite palinkėti ko nors Mototurizmo ralio dalyviams?

– Linkime visiems gerų pojūčių ir saugaus važiavimo, nes svarbiausia šiame renginyje yra ne lenktynės, o savęs, komandos narių ir pačios Lietuvos pažinimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt