Faktų gausa

Pasiekimas – tai teigiamas rezultatas, sėkmė. O sėkmės niekas geriau nefiksuoja kaip tiksli informacija – juk skaičiai niekada nemeluoja.

Personalo atrankos specialistas visų pirma nori išgirsti apie gerąją patirtį, kuri jus išskirtų iš kitų pretendentų.

„Pokalbio metu specialistai dažnai prašo pateikti pavyzdžių, patvirtinančių kandidato žodžius. Be to, prašymas papasakoti apie pasiekimus taip pat yra galimybė išgirsti konkrečius pavyzdžius iš praktikos“, - aiškina personalo atrankos įmonės „Kelly Services“ vadovė Irina Cypina.

„Reikėtų pasiruošti kiek įmanoma daugiau statistinių duomenų apie anksčiau dirbtus darbus: pavyzdžiui, kiek naujų klientų pritraukėte, kiek padidinote įmonės pardavimus, kiek surengėte viešųjų ryšių akcijų, kokius teisinius dokumentus rengėte, kiek mokymų vedėte ir panašiai“, - teigia agentūros „Penny Lane Personnel“ direktorė Jelena Jegorova.

Personalo specialistams svarbūs ne tik skaičiai, bet ir tai, ką kandidatas laiko savo pasiekimais.

„Prašymas papasakoti apie pasiekimus yra susijęs su specialisto noru sužinoti, ką būtent kandidatas laiko savo pasiekimais. Turint šią informaciją galima suprasti, kaip žmogus vertina savo gebėjimus, kiek pašnekovas pasitiki savimi bei kaip geba save pateikti. Specialistas nori išgirsti, kaip konkrečiai pašnekovas prisidėjo prie įmonės veiklos gerinimo“, - teigia I. Cypina.

Jeigu iškart nepradėjote kalbėti konkrečiai, bet priešingai - plačiai, apie bendras temas, vargu, ar pokalbis baigsis sėkmingai. Personalo atrankos grupės vadovė Jelena Jevstiuchina įspėja: „Atsakymą būtina formuluoti aiškiai atsakant į klausimą. Privalu pateikti konkretų pavyzdį, kuris iškart atsakytų į klausimą. Negalima „pilstyti iš tuščio į kiaurą“ keliolika minučių“.

Ypatingas dėmesys

Personalo specialistai, kaip žvalgai, kreipia dėmesį į viską ir iš visko renka informaciją. Bendravimo maniera, elgesys stresinėse situacijose, išprusimas, humoro jausmas – visą tai lengvai „nuskaito“ geras specialistas.

Kai jūsų klausia apie pasiekimus, ne visada reikėtų apsiriboti tiktai profesine sfera. Pažvelkite į klausimą giliau: ką būtent norima išgirsti. J. Jegorova rekomenduoja „atkreipti ypatingą dėmesį į klausimo formuluotę: klausia tiesiog apie pasiekimus, apie asmeninius laimėjimus ar darbinius laimėjimus“. Pasiekimai sferose, nutolusiose nuo darbo, gali daug pasakyti apie kandidatą.

Jeigu ne kartą buvote įkopę į Everesto viršūnę, specialistas tai traktuos kaip drąsą, tikslo siekimą ir užsispyrimą. Jeigu auginate keturis vaikus – jūs ne tik neieškote lengviausio kelio, bet darbas jums greičiausiai bus tik antroje vietoje po šeimos.

Jeigu esate įkūrę automobilių mėgėjų klubą – jūs lyderis ir gebate veikti organizuotai. Dėl to būtina suvokti, kokias savybes atskleidžia jūsų pasiekimai ir kaip tuo pasinaudoti siekiant naudos.

I. Cypina pastebi: „Pateikti pavyzdį iš asmeninio gyvenimo galima, jeigu tiksliai suprantate, kad pateikiamos savybės yra būtent tai, ko ieško darbdavys ir jas bus galima pritaikyti naujame darbe. Tą būtent ir reikėtų pabrėžti“.

J. Jevstiuchina taipogi mano, kad „kalbant apie asmeninį gyvenimą galima daug pasakyti apie kandidato savybes – ar jis pozityvus, ar moka išgirsti, ar kryptingai siekia tikslo. Be to, tada išryškėja įvairios elgesio ypatybės bei charakterio tendencijos“.

Dėl to kandidatui vertėtų gerai pagalvoti prieš atsakant į klausimą, išsianalizuoti, ką būtent apie jus pasako jūsų pasiekimai. Ir svarbiausia – ar tos savybės atitinka idealaus šios pozicijos darbuotojo viziją.

J. Jevstiuchina įspėja: „Klausimas apie asmeninius pasiekimus leidžia personalo atrankos specialistui priimti maksimaliai teisingą sprendimą apie kandidato tinkamumą vienai ar kitai pozicijai. Pavyzdžiui, kandidatas galėjo padaryti puikų įspūdį, tačiau jo darbas komandoje (būtent šioje konkrečioje įmonėje) dėl charakterio ypatybių greičiausiai nevyktų“.

Jeigu neturite, ką pasakyti

Deja, daugumą kandidatų klausimas apie asmeninius pasiekimus glumina. Pavyzdžiui, studentas ar neseniai mokslus baigęs asmuo negali pasigirti pasiekimais darbe.

Personalo specialistė pataria: „Jeigu žmogus dar neturi didelės darbo patirties, galima pateikti pavyzdžius iš asmeninio gyvenimo ar studijų. Galima papasakoti apie studentų konferencijas, apie mokslo pasiekimus vykdant kažkokius projektus, apie studijų metu parašytus darbus ir/ar gautus apdovanojimus“. Galima paminėti ir asmeninius projektus, kurie nebuvo susiję su mokslu.

Deja, bet gavus klausimą apie asmeninius pasiekimus, pasimeta ne tik studentai: netgi ilgai dirbantys asmenys jaučiasi nepatogiai gavę tokį klausimą.

Jų darbe nėra skaičių, nėra įveiktų viršūnių – jie turi tik atliekamus kasdieninius darbus ir užduotis. Tokiu atveju specialistai rekomenduoja nesigėdyti ir paaiškinti, kas yra jų asmeniniai pasiekimai: juk kokybiškas kasdienis darbas – toks pat svarbus pasiekimas.

I. Cypina teigia: „Kadangi pasiekimo suvokimas skirtingose sferose ir skirtingiems žmonėms skiriasi, rekomenduojama kandidatui paaiškinti, kas jam yra pasiekimas ir kodėl jis laiko pateiktą pavyzdį asmeniniu pasiekimu.

Tai svarbu, kadangi dažnai pavyzdys gali atrodyti per daug paprastas ir nieko nerodantis, tačiau tam tikrame kontekste toks pasiekimas kompanijoje/skyriuje gali būti labai svarbus. Sunkumai, su kuriais susidūrė kandidatas, ir kaip jis juos įveikė, naujos idėjos, kurias jis pasiūlė ir t.t. gali padėti apsispręsti dėl kandidato tinkamumo“.

Saikas - šventas žodis

Kai kurie darbo ieškantys asmenys kartais išgirsta labai keistą atsakymą: „Jūs per daug kvalifikuotas šiam darbui“. Sąvoka „per aukšta kvalifikacija“ personalo atrankos specialistams reiškia, kad kandidatas konkrečiai pozicijai turi per žinių ar kompetencijų. Jam gali būti nuobodu dirbti tokį darbą (o tai atsilieps jo darbo kokybei), o atlyginimo norės atitinkančio jo kvalifikaciją. Galų gale, kai kurie darbdaviai mano, kad teorinių žinių perteklius tiesiog nesuderinamas su praktika.

Tam, kad neišgąsdintumėte potencialaus darbdavio, nereikėtų pabrėžti pasiekimų mokslinių laipsnių ar mokslinių publikacijų gausoje, jeigu darbas nėra tiesiogiai susijęs su mokslu.

Kad ir koks vingiuotas būtų karjeros kelias – sėkmė gali viską. Į klausimą apie pasiekimus teisingų ar neteisingų atsakymų nėra. Bet kokie pasiekimai – unikali patirtis, kuri domina darbdavį. Todėl svarbu teisingai reaguoti į panašius klausimus ir gebėti tinkamai atsakyti apie savo asmeninius pasiekimus ir sėkmes, paaiškinant jų svarbą kompanijai ir jums asmeniškai. Ir jeigu pats tikite savo sėkme, ja būtinai patikės ir kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją