1. Įprotis gailėti savęs

Skurdo įpročiai prasideda nuo nesiliaujančio savęs gailėjimo ir savo nesusiklosčiusi gyvenimo apraudojimo. Ne tokia figūra, ne tokios pajamos, ne toks išsilavinimas, ne toks butas, ne toks oras, ne tokia pardavėja prekybos centre – viskas, absoliučiai viskas gali tapti akstinu savęs pagailėti ir padejuoti, kad štai ir vėl nesiseka.

Paradoksalu, tačiau žmonėms, kurie įpratę nuolat savęs gailėti, aplinkiniai ilgainiui ima nebejausti užuojautos. Kiek gi galima gailėtis tokio amžino varguolio – juk žmogus turi ir pats kažko imtis. Amžino hipohondriko ilgainiui visi ima šalintis, iš jo nebesitikima nieko gero (jis gali tik dejuoti), nebekviečia į kompanijas.

Galiausiai toks žmogus lieka vienas, nebeturi asmeninių ryšių, be kurių praktiškai neįmanoma padaryti karjeros, patekti į įdomius projektus. Amžinas savęs gailėjimas – tiesus kelias į prastai apmokamą darbą ir pilką egzistenciją.

2. Įprotis visur taupyti

Jei parduotuvėje jūs visų pirma ieškote išpardavimo skyriaus, jei manote, kad bendradarbiams mokama didesnė alga, nors jie dirba mažiau už jus, jei niekada niekam neskolinate pinigų, nepaliekate padavėjams arbatpinigių ir manote, kad su jūsų alga negalima gimdyti kūdikio – ko gero jūs jau turite visą puokštę skurdą auginančių įpročių. Analitikai sako, kad siekis visur taupyti nėra protingo taupumo požymis, veikiau rodiklis, kad žmogus nemoka rasti pusiausvyros tarp pajamų ir išlaidų.

Pasiturintis žmogus kaip tik yra pasiruošęs mokėti už daiktus jų realią kainą. Taip pat yra pasiruošęs mokėti už kitų žmonių darbą – ir to paties tikisi iš kitų.

3. Įprotis viską vertinti pinigais

Tik skurdui užprogramuoti žmonės mano, kad laimingu galima būti tik su sąlyga, kad gauni algą su daugybe nulių, kad negalima džiaugtis gyvenimu ir būti laimingu, jei neturi brangių drabužių, nuosavo namo, prabangaus automobilio. Sociologų teigimu, uždavus klausimą „Ko jums reikia laimei“, materialines vertybes vardija tik skurdžiai.

Žmonės, kurių pajamos didelės, įvardija meilę ir draugystę. Didžiausiu turtu jie nelaiko banko sąskaitos. Jų nuomone turtingi yra tie žmonės, kurie sugeba pritraukti pinigus, kurti naujas verslo rūšis praktiškai tuščioje vietoje. Iš tiesų sėkmingo žmogaus savivertė ir laimės jausmas nepriklauso nuo jo turimo pinigų maišo dydžio.

4. Įprotis panikuoti, kai baigiasi pinigai

Jei vien nuo minties, kad jus gali atleisti iš darbo, jums padažnėja pulsas, tai gali būti vidinės skurdo programos požymis. Turtingi žmonės pinigų nelaiko pastoviu dydžiu: šiandien jų yra, rytoj gali nebūti. Ir tai yra ratas.

5. Įprotis išleisti daugiau, nei uždirbi

Ariate dviejuose darbuose, bet vis tiek trūksta pinigų? Laikas kažką keisti! Žmogus, kuris nesupranta, kuo vienas kreditas skiriasi nuo kito, niekada netaps turtingu.

6. Įprotis dirbti nemėgstamą darbą

Jei ne aš, tada kas? Psichologai sako, kad žmonės, kurie užsiima nemėgstama veikla, potencialiai pasiruošę nesėkmėms ir skurdui. Priežastis – jausmai, dėl kurių jie jaučia būtinybę dirbti nemalonų darbą. Norint atsikratyti šio įpročio, būtina daryti ne tai, ko kažkam reikia, bet tai, kas sukelia daugiausiai pasitenkinimo. Tik tokioje srityje galima pasiekti puikių rezultatų!

7. Įprotis atsiriboti nuo giminaičių

Visiškais nevykėliais tampa tie žmonės, kurie atitolsta nuo savo šeimos. „Kodėl turėčiau skambinti uošvei – jai reikia, tegul pati ir skambina...“, „Dėdė Algirdas su teta Janina – visiškas kaimas, nereikia jų kviesti, nes ką kiti apie mus pagalvos?“, „Tėti, ar jau nebeprisimeni, kaip prie visų mane išbarei kieme? Taip, man tada buvo keturi metai, bet aš nepamiršau...“

Nereikėtų pamiršti, kad visi turtuoliai, kurie turtus paveldėjo, yra įsitikinę, kad šeima – pati didžiausia vertybė pasaulyje. Juk būtent šeimoje galima rasti paguodą ir palaikymą, kai visose kitose gyvenimo sferose krizė. Susimąstykime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)