„Saviugdos mokyklos“ direktorius Donatas Brikas tvirtina, kad materialinę sėkmę lemia suvokimas, kiek ir kam reikia skirti savo pajamų.

Finansinei sėkmei reikalinga disciplina

Pasak jo, viskas slypi paprastume – tam reikalingi šeši indai ir bet kokios mėnesinės pajamos, kurias tereikia procentaliai teisingai paskirstyti. „Šešių indų finansinėje sistemoje“ kiekvienas indas atitinka svarbiausias gyvenimo sritis, reikalingas sėkmingai asmenybei ir kiekvienas jų kas mėnesį turi būti papildytas lėšomis: mokslui – 10 % pajamų, ilgalaikėms išlaidoms – 10 % , mokesčiams – 55 %, malonumams – 10 %, finansinei laisvei (investicijos) – 10 % ir labdarai – 5 %. Šia sistema gali naudotis bet kokio išsilavinimo ir bet kokio amžiaus žmonės. Svarbiausia, skirstant finansus į indus jausti pozityvumą.

Nedidelė finansų suma sistemos esmės nekeičia – visuose induose turi išlikti proporcijos ir mažesnį procentą turinti sritis jokiu būdu negali užgožti didesnio procento indo. Kiekvienas indas privalo nuolat sistemingai pilnėti ir tik tada, kai surenkama reikalinga suma – būti ištuštinamas.

Tai, kad norint susitaupyti nebūtina uždirbti tūkstančio eurų pritaria ir finansininkas Arminas Mockevičius. „Pirmiausiai reikėtų atsisėsti, pasiimti tuščią lapą ir surašyti visas pajamas – t.y. atlyginimą, paramą, netgi įvertinti ir daiktus, kuriuos skiria giminės, po to susirašyti visas išlaidas ar tai būtų komunaliniai mokesčiai, ar šokoladukas po darbo. Ir tikrai kiekvienas žmogus savo sąraše ras bent kelis daiktus, kurių atsisakymas leis sutaupyti lėšų“, – įsitikinęs A. Mockevičius.

Investuoti visada verta

Finansų specialistas pataria sutaupytus finansus investuoti: „Jeigu kiekvieną dieną tiesiog nenusipirksime papraščiausio vieno puodelio kavos kavinėje – per mėnesį sutaupysime apie 40 eurų, o per metus apie 500 eurų. Jei šiuos pinigus investuotume ir uždirbtume po 10% palūkanų, kas tikrai yra įmanoma, po 20 metų galėtume būti uždirbę apie 10000 eurų.

Ir tai yra tik vienas neišgertas puodelis kavos per dieną ir kaupiamųjų palūkanų galia“. Pasak jo, kai skoliniesi, palūkanos taip pat veikia, bet veikia priešingai, todėl norint sutaupyti reikia vengti skolintis, naudoti kredito korteles, pirkti daiktus išsimokėtinai.

D. Brikas teigia, kad asmeninių finansų nesuvaldymo scenarijų yra labai daug: kai kurie, baigę aukštąją mokyklą, mąsto, kad mokymasis ties tuo pasibaigė ir savo tobulėjimui finansų nebeskiria, kiti nepasitiki investavimu, neskiria tam pinigų ir verčiau viską iššvaisto pramogoms.

Dalis žmonių kaip tik apriboja pramogas dėl finansų trūkumo, bet jeigu dėl to žmogus jaučiasi nelaimingas, jis jaus įtampą išleisdamas pinigus ir kitur. „Šešių indų finansinė sistema“ padeda išlaikyti balansą tarp visų sričių.

Žmonės linkę išlaidauti

Ne kartą Lietuvoje žurnalistai vykdė tyrimus, kurių metu bandė įrodyti sau ir kitiems, kad pragyventi iš minimalaus atlyginimo Lietuvoje – įmanoma. Vėliau sekė televizijos projektai ta pačia tematika, kol, galiausiai, bandymus gyventi Lietuvoje be skolų vainikavo Aušros Maldeikienės televizijos laida. Visi tyrimai konstatavo faktą: minimalios pajamos negali užtikrinti oraus pragyvenimo. Jeigu nusimatai vienokias išlaidas, visada atsiras nenumatytų aplinkybių, pvz. liga ar išvyka.

Tačiau D. Brikas prieštarauja: „Žmonės, kuriems nuolat stinga pinigų, linkę išlaidauti ir nesugeba apskaičiuoti savo poreikių bei galimybių. Kartais tiesiog pritrūksta loginio mąstymo – kad svarbu investuoti, jog tos investicijos sugrįžtų ir atneštų daugiau pajamų, svarbu tobulinti savo kvalifikaciją, kuri taip pat padėtų generuoti didesnes pajamas.

O žmonės dažniausiai iškart sumeta visus pinigus į išlaidų indą ir daugiau finansų kitiems indams nebelieka“. Dar vieną iš problemų lektorius įvardijo tai, kad didėjant atlyginimui, neretai didėja ir išlaidos, o tokia sistema padeda suvaldyti finansus ir juos proporcingai paskirstyti.

Tai, kad ši sistema nereikalauja aukštosios matematikos, bus galima įsitikinti kovą Vilniuje vyksiančiame renginyje „Milijonieriaus mąstymas“. A.T. Harv Eker sertifikuoti mokiniai papasakos, kaip užsitikrinti finansinę sėkmę, kad induose nežvangėtų centai, o iš savo atlyginimo galėtumėte ne tik išgyventi, bet ir gyventi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)