Turite žinoti, kad sėkmingi darbuotojai patys susikuria kelią į viršų. Jie nesikliauja vien sėkme. Tad jums irgi nereikėtų laukti.
Visose įmonėse yra karjeros laiptai, tačiau turite žinoti, kaip juos pasiekti.

Lietuvoje sukurtas vakarietiškas ir anonimiškas reitingas www.asvertinu.lt pristato specialistų siūlomus tris būdus, kaip galite nusitiesti sau kelią į geresnę karjerą. Vertinkite savo darbdavius, prisijunkite prie bendruomenės ir būkite atsakingi!

Susikurkite progą

Viena sėkmingiausių technikų – surasti iki šiol įmonę kankinančią, bet vis dar neišspręstą problemą ir ją sutvarkyti. Išsirinkite tokią problemą, kurioje praverstų jūsų gebėjimai arba reikėtų šiek tiek pasimokyti, tačiau nenukrypstant nuo pagrindinio kelio.

Aiškiai apibrėžkite, kokie jūsų įgūdžiai ar anksčiau atlikti darbai padėtų išspręsti šią problemą. Kai tai padarysite, pasidalinkite idėja su savo vadovu. Itin svarbu nedelsti, nes įmonė ir be jūsų gali rasti sprendimo būdą. Jeigu dvejosite ir nepasitikėsite savimi, tuomet geresnes pareigas matysite iš tolo.

Kai savo vadovui pasakosite apie problemos sprendimo būdą, būtinai pabrėžkite, kad šis iššūkis jums suteikė papildomos motyvacijos. Jums patiko ją spręsti, ieškoti kelių, nes jau ilgą laiką svajojate gauti tam tikrą darbo poziciją.

Atminkite, kad darbdavys neskaito jūsų minčių ir nežino, ko jūs norite, todėl turite pasakyti patys. Aktyvus elgesys leis jums laimėti dviem frontais. Galite gauti naujų karjeros galimybių ir pašalinsite konkurenciją. Abiem atvejais karjeros laiptai atsidurs prieš jus.

Neužmirškite, kad vienaip ar kitaip visos darbo pozicijos yra sukuriamos per iškilusias problemas ir jų sprendimus.

Jeigu jūsų pasirinkta problema ir sprendimo būdas – iš tiesų atitinka esamą, o galbūt jau kuriamą, darbo poziciją, būsite idealioje situacijoje.

Jūs arba gausite naują poziciją, arba nesėkmės atveju – galbūt įmonei šiuo metu nereikia tokios darbo vietos ar ji vis dar užimta – suspindėsite prieš darbdavius. Juk jūs ką tik pademonstravote savo didžiulę vertę darbovietei. Kai vadovai ieškos kandidato aukštesnei pozicijai, jie atkreips į jus dėmesį.

Neužmirškite, kad veiksmas įprastai pasiteisina tuomet, kai galvojate kūrybiškai. O karjeros laiptai skirti tiems, kurie į viską žiūri originaliai ir negaili energijos.

Būkite savanoriu

Savanorystė darbe – dar vienas puikus būdas pakilti karjeros laiptais. Per jau suformuluotos problemos sprendimo paieškas galite parodyti visus savo privalumus ir naudą kompanijai. O kai pasieksite tikslą – darbdaviai bus labai patenkinti – juk ką tik išsprendėte svarbią problemą.

Pasisiūlę padirbėti su papildomu projektu išlošite dar daugiau. Tai puikus būdas pagerinti savo reputaciją. Darbdavio akyse tapsite labiau patikimas, profesionalus ir mėgstantis bendradarbiauti.
Tokio žmogaus akyse greitai atsispindės karjeros laiptai.

Kalbėkite per susirinkimus

Įprastai kompanijos bent kartą per savaitę aptaria iškilusias problemas, nuveiktus ar būsimus darbus. Į susirinkimus įtraukiami ir darbuotojai, o tai – puiki proga pasirodyti. Blogiausia per susirinkimus – tylėti.

Antras pagal blogumą atvejis – nuolat skųstis. Tai nesuteikia jokios pridėtinės vertės. Tačiau jeigu jūs žinote problemą ir turite sprendimo būdą – privalote pasisakyti. Svarbu, kad visa tai pabrėžtų, kaip protingai pasielgėte ir koks naudingas esate.

Taip pat siūlykite savo idėjas, kurkite naujus projektus. O gal turite minčių, kaip pagerinti darbo aplinką? Kalbėkite apie viską, bet neužmirškite – per teigiamą prizmę. Vadovai įprastai nemėgsta, kai vienas darbuotojas nuolat skundžiasi.

Nuolatiniai skundai galiausiai prives prie to, kad karjeros laiptai atsidurs priešais kolegos kojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)