Nesisielokite – taip nutinka beveik visiems. Mes pervertiname savo jėgas manydami, kiek daug galime nuveikti, todėl patiriame šoką suvokus, kad nudirbome vos tik kelis realius darbus. Galima įvairiai aiškinti, kodėl taip nutinka, surasti daugybę priežasčių, bet mes norėtume atkreipti dėmesį į keturis žingsnelius, padėsiančius per trumpesnį laiko tarpą padaryti dvigubai daugiau.

1. Darykite tik tai, ką reikia

Daug ko, ką darote, daryti nereiktų išvis. Šiuo metu galbūt jums atrodo, kad būtina, bet nemeluokite pats sau. Mes pildome šūsnis visokių beverčių dokumentų, lankomės begalėje susirinkimų, tarp pagrindinių darbų atliekame daugybę darbelių ir galybė pastangų išeikvota tokiems veiksmams, kurie nepajudina nei adatos.

Pirmasis ir svarbiausias žingsnis siekiant padaryti daugiau – susikoncentruoti ties užduotimis, kurios kažką keičia. Jūs galite netgi pasiekti tuščios pašto dėžutės lygį „inbox zero“ (1). Taigi, paklauskite savęs. Kokias vieną ar dvi svarbiausias užduotis jums reikia atlikti šiandien?

2. Nustatykite terminą

Norėdami atlikti daugiau darbų per trumpesnį laiką, nustatykite tiems darbams terminą. Be termino triumfuos Parkinsono dėsnis (2) ir darbas užpildys jam skirtą laiką. Užduotis, kuriai įvykdyti pakanka dviejų valandų išsamaus darbo, išsitęs iki šešių mėnesių ir reikiamų atlikti darbų sąraše pradės skleisti puvėsių kvapą.

Norėdami apsisaugoti nuo reikiamų atlikti darbų sąrašo, nustatykite neatidėliotiną terminą, iki kurio svarbi užduotis privalo būti įvykdyta. Ir kas benutiktų, šio termino laikykitės. „Savo versle su kolegomis stengiamės visąlaik taikyti terminų sistemą (dar kitaip vadinamą deadline‘u). Nuo to laiko, kai pradėjome styguoti savo užduotis, įmonės produktyvumas smarkiai padidėjo. Dėl to laimingas ne tik aš, bet ir visi aplinkiniai.“ savo patirtimi dalinasi nemokamasadresas.lt direktorius Romualdas Mačiulis.

Pavyzdžiui, šiuo metu esate įstrigęs dideliame namo projekte. Šiam projektui įvykdyti pilnai pakaktų šešių mėnesių, bet kadangi esu užsibrėžęs birželio 1 dienos terminą, mano protas nesąmoningai dirba viršvalandžius, vien tik tam, kad darbą atlikčiau iki pasirinkto termino. Jei prireiks, aš pasamdysiu daugiau darbuotojų, tačiau darbas vis tiek bus atliktas. Terminas tuo pasirūpins.

Jei jums nepavyksta patiems laikytis savo nustatyto termino, prašykite draugų, kurie privers jus būti atsakingu. Pavyzdžiui, jūsų bičiulis pastaruosius metus rašė knygą ir išsikėlė sau didžiulį tikslą – knygą užbaigti iki balandžio 26 d.. Ir tai jau yra, jau galima sakyti, prieš savaitę. Žinodamas, kad iki termino nesuspės, būti prižiūrimas pasiprašė keleto savo draugų. Taip daryti galime ir mes.

3. Eliminuokite trukdžius ir sutelkite dėmesį

Trečia, norėdami daugiau nuveikti, pašalinkite jus blaškančius veiksnius. Sugebėjimas nuspręsti, kokį darbą reikia atlikti pirmiausia, labai svarbus. Bet sunkiausia, kai brangų laiką atima susirinkimai, elektroniniai laiškai, žinutės, verkiantys vaikai ar apie būsimą vakarienę vis klausinėjantis sutuoktinis. Trukdžiai yra sėkmės priešai.

Taigi, pereikite prie puolimo. Pasidarykite tvarkaraštį svarbiems darbams užbaigti. Tad pasiimkite kalendorių ir susidėliokite laiką tiems privalomiems darbams atlikti. Susiraskite vietą, kurioje jūsų tikrai niekas netrukdys. Išjunkite internetą, telefoną palikite kitame kambaryje ir susitelkęs darykite tai, ką privalote, kas šiuo metu yra jums po nosimi.

4. Stebėkite savo rezultatus

Kiek kalorijų suvalgėte vakar? Įtariu, kad nė nenutuokiate – nebent šiuo metu rūpinatės tuo, kas patenka į skrandį. Matote, mes matuojame tai, kas svarbu mūsų gyvenime.

Ar jums svarbus produktyvumas? O svarbu darbą užbaigti iki vidurdienio? Ar jums svarbu padvigubinti jūsų pajamas? O ar nenorėtumėte išplėsti (arba įkurti) savo verslą? Jei šie dalykai svarbūs, matuokite juos. Ir darykite tai nuolatos. Nes padidinti jūsų produktyvumą bus sunku, jei jūs nestebėsite progreso, kurį darote (arba kurio, deja, nedarote).

Atsakykite sau į šiuos klausimus:

Ar aš atsikėliau šeštą?
Ar suvalgiau mažiau nei 2 500 kalorijų?
Kiek laiko praleidau intensyviai dirbdamas?
Ar parašiau 1 000 žodžių?

Galiausiai, jei jau įvaldėte šiuos keturis žingsnius, lieka dar atsakykite į dar vieną kietą klausimą: ką jūs veiksite su jums likusiu papildomu laiku?

Visi šie variantai yra galimi, jei reikiamus darbus atlikdamas reikiamu laiku kasdien sieksite sąmoningai padidinti savo produktyvumą. Tuomet ir tik tuomet per trumpesnį laiką jūs galėsite padaryti dvigubai daugiau.

1*. Tuščią (nulinę) pašto dėžutę sugalvojo produktyvumo ekspertas Merlin Mann. Nulinė (tuščia dėžutė nesusijusi su žinučių skaičiumi pašto dėžutėje; tai praleistas sąmoningas darbdavio laikas pašto dėžutėje. Mann‘o manymu, produktyvumas kenčia, jei į reikalingų atlikti darbų sąrašą įtraukiame pašto dėžutę.)

2*. Parkinsono dėsnis yra nuoroda į save patenkinantį nekontroliuojamą biurokratinio aparato organizacijoje augimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją