Sakoma, kad pirmasis įspūdis susiformuoja iš šių dalykų:

* 55% sudaro išvaizda, drabužiai, elgesys (judesiai, poza, mimikos);
* 38% - balsas (kas ir kaip kalbama, balso tembras ir intonacija);
* tik 7% dėmesio lieka informacijai, kuri sakoma per pirmąją susipažinimo minutę.

Rasa Povilaitienė, Algės Rykovos nuotr.
Rasa Povilaitienė, įvaizdžio bei stiliaus kūrėja, grožio technologijų ekspertė, "Bogomolov' Image School" dėstytoja:

Dar įdomesnis yra algoritmas, kaip per pirmąją susitikimo minutę yra nevalingai skenuojamas naujai matomas žmogus, ir kokios pasąmonėje rikiuojasi šio labai trumpo ir greito stebėjimo išvados.

Žmogaus akis anatomiškai lengviau ir greičiau juda vertikale: aukštyn- žemyn, ir kiek sudėtingiau - horizontaliai, į šonus. Todėl naujo objekto (šiuo atveju žmogaus) nevalingas skenavimas vyksta tokia eiga:

1. Jau iš toli fiksuojamas žmogaus siluetas bei elgesys - jie suteikia daug informacijos apie žmogaus amžiaus grupę, charakterį, gyvenimo būdą, intelektą, dažnai- apie profesiją ir socialinį statusą, signalizuoja apie žmogaus priimtinumą ar atstūmimo jausmą.

2. Priartėjus arčiau, akys kelioms sekundės dalims nukrypsta į žemę ir yra fiksuojama avalynė - ji be žodžių kalba apie žmogaus tvarkingumą, skiriamą dėmesį savo išvaizdai, gyvenimo būdą, materialinę padėtį.

3. Tuomet dėmesys krypsta vėl į viršų - į išskirtinį kiekvieno žmogaus išvaizdos bruožą - plaukus. Jie byloja apie žmogaus individualumą, charakterį, originalumą, atskleidžia požiūrį į tvarką ir higieną, sveikatos būseną.

4. Vėliau žvilgsnis, vėl judėdamas žemyn, ilgesniam tyrinėjimo momentui sustoja ties veidu - veido bruožai ir mimika nesąmoningai apsprendžia naujo sutiktojo priimtinumą, arba suformuoja atstūmimo reakciją.

5. Toliau dėmesys nevalingai fiksuoja rankas - jos dažnai išduoda sutiktojo žmogaus dirbamą darbą, sveikatos būklę, tikrąjį amžių ir žmogaus dėmesį higienai, rūpinimąsi savimi. Rankų temperatūra, jų laikymas, ir ypatingai gestikuliacija dažnai išduoda žmogaus psichologinę būseną, temperamentą, intelektą, atskleidžia sakomos informacijos teisingumą ar melą.

6. Susiformavus greitai pradinei nuomonei pasąmonėje, tik tada pradedamos nagrinėti naujai sutikto žmogaus kitos išvaizdos detalės.

Apžiūrimi drabužiai, aksesuarai ir priedai, dėmesį pritraukiančios išskirtinės kūno dalys ar išskirtiniai asmens bruožai. Dabar akis jau ilgiau tyrinėja, o smegenys tuo pačiu jau sąmoningai analizuoja matytus objektus, analizuoja sakomą informaciją, juos tarpusavyje derina ir lygina, ir ši bendra informacija užfiksuojama atmintyje kaip pirmasis įspūdis.

Pirmasis įspūdis yra nevalingas, trunkantis vos kelias akimirkas ir yra toks stiprus, taip giliai užfiksuojamas žmogaus sąmonėje, kad, norint vėliau jį pakeisti, kartais reikia net kelių metų, daugybės situacijų ir nepaprastai daug sąmoningų žmogaus pastangų.

Todėl galima drąsiai teigti, kad išvaizda bei rūpinimąsis savimi nėra tuštybė. Ne veltui sakoma: sutinki pagal išvaizdą, palydi pagal protą. Pirmasis įspūdis yra nepaprastai svarbus ir tai - unikali galimybė žmogui save pristatyti tinkamai, nes antro „pirmojo karto“ paprasčiausiai nėra.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją