Atskleisime esmę: domėtis galima, bet kartais klausimai būna vienpusiai, užduodami siekiant išsiaiškinti tik tai, ką norite sužinoti jūs, o jūsų pašnekovas galbūt nenori apie tai kalbėti. Reikia taip suformuluoti klausimą, kad jis įkvėptų pašnekovą atsiverti ir papasakoti tai, kuo jis arba ji nori pasidalinti.

Jei norite įkvėpti geresnius atsakymus ir geresnį pokalbį, pasistenkite niekada neuždavinėti šių 6 klausimų:

1. „Kuo dirbate?“

Vietoj to paklauskite: „Kuo pastaruoju metu užsiimate?“

Kodėl: Klausimas apie darbą gali nemaloniai nuskambėti žmogui, kuris neteko darbo ar yra pensininkas. Antrasis klausimas suteikia žmonėms galimybę papasakoti apie tai, kuo jie išties užsidegę – mokslai vaikai, hobiai – neminint dalykų, apie kuriuos jie nenori kalbėti.

2. „Ar turi vaikiną/merginą?“

Vietoj to paklauskite: „Su kuo pastaruoju metu leidi daugiausiai laiko?“

Kodėl: ne visi turi porą, ne visi jos ieško, o net jei ir ieško, niekam nėra malonu, kai primenama, kad jie nėra labai sėkmingi šioje srityje. Jei pašnekovas (-ė) įsimylėjęs (-usi) ir norės apie tai pasidalinti, būtinai jums pasakys. O jei ne, paminės grupę geriausių draugų ar bendradarbių-bendraminčių, su kuriais neseniai susipažino.

3. „Kada jau pagaliau susilauksite vaikų?“

Vietoj to paklauskite: „Kokie jūsų tolimesni planai?“

Kodėl: Pirmasis klausimas gali būti skaudus porai, kuri nesėkmingai mėgina susilaukti vaikų, o poras, kurios apsisprendė neturėti vaikų, šis klausimas gali suerzinti. Jei jie nori (ir gali) turėti vaikų, patys jums papasakos. Užtat atsakant į antrąjį klausimą galima papasakoti ir apie būsimus namus, augintinius ir svajonių atostogas.

4. „Kiek jūs už tai sumokėjote?“

Vietoj to paklauskite: „Ar turite paslapčių, kaip nusiderėti ir gauti gerą kainą?“

Kodėl: Ko gero norite sužinoti, kiek kainuoja koks daiktas – sofa, televizorius, virtuvės komplektas – nes įtariate, kad jis brangus, ar ne? Ir svarstote, ar patys įpirktumėte kažką tokio? Vietoj to, kad tiesmukai klaustumėte pašnekovo apie finansinius reikalus, paklauskite, ar jis arba ji nežino kokių derėjimosi gudrybių ar nuolaidų. Taip galite sužinoti apie gerą išpardavimą arba apie mažai kam žinomą naudotų daiktų parduotuvę.

5. „Kiek mokate už nuomą?“

Vietoj to paklauskite: „Ar šiame rajone įkandamos kainos?“

Kodėl: Jei klausiate, nes taip pat ieškote būsto nuomai, antrasis variantas tinka labiau, nes tai taktiškesnis būdas išsiaiškinti apie galimybę išsinuomoti būstą šalia. Jei pašnekovas (-ė) norės patikslinti, kiek konkrečiai jis arba ji moka, galės patikslinti. O jei ne, gali duoti patarimų apie tinkamą įkandamą būstą arba gerą agentą.

6. „Kada pagaliau baigsite remontą?“

Vietoj to paklauskite: „Kokį projektą norite įgyvendinti savo namuose artimiausiu metu?“

Kodėl: nereikia spausti žmonių, kurie atsidūrė remonto ir namų įrengimo sūkuryje. Juk svarbiau pats kelias, o ne tikslas. O jei jums smalsu, kaip sekasi renovacija, paklauskite, kokį projektą jie planuoja arba vykdo šiuo metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)