Visgi vienas ypatingas darbas jai neleidžia visiškai atitrūkti nuo tėvynės – susižavėjusi jau penktus metus Lietuvoje vykstančiu socialiniu projektu „Vaikų svajonės“, tokį patį projektą Lina nusprendė įgyvendinti ir Maltoje valstybės globojamiems vaikams.

Tiesa, Linos pasiryžimu Maltos socialiniai pareigūnai patikėjo ne iš karto – kaip garantiją, kad projektas pavyks, iš pradžių Lina pasižadėjo asmeniškai įgyvendinti net 100 vaikų, globojamų Maltos valstybės, kalėdines svajones.

„Projektas „Vaikų svajonės“ mane sužavėjo savo paprastumu – jam įgyvendinti nereikia nei milžiniško biudžeto, nei biuro, nei direktoriaus. Viskas, ko reikia, kad vaikai gautų savo išsvajotas dovanas, tai pasiryžimo ir tikėjimo žmonių gerumu, – pasakoja Lina apie pirmąsias mintis „Vaikų svajonių“ projektą pradėti Maltos Respublikoje. – Paklausiau savęs, ar galiu skirti savo laiko ir pastangų tam, kad šalies, kurioje gyvenu,vaikai būtų laimingesni? Kadangi atsakymas buvo paprastas ir aiškus, tą pačią dieną susisiekiau su projekto autoriais Lietuvoje.“

Tiesa, Linos kelias į gerus darbus nebuvo labai paprastas: pristačius projekto idėją Maltos socialiniams darbuotojams, didelio susižavėjimo ji nesulaukė. Pirmoji reakcija iš tiesų buvo labai skeptiška – socialiniai darbuotojai nenorėjo patikėti, kad žmonės gali savanoriškai pildyti valstybės globojamų vaikų svajones. Visgi galiausiai Linai pavyko įtikinti Maltos socialinius darbuotojus įgyvendinti bent bandomąjį projektą. Tačiau su viena sąlyga – projekto nesėkmės atveju, 100 vaikų svajonių Lina įsipareigojo įgyvendinti viena pati.

„Išpildyti šimto vaikų norus – tikrai nėra paprastas darbas. Tačiau žinojau, kad reikalui esant, man pagelbės mano vyras, draugai ir darbdavys. Be to, nuoširdžiai tikėjau, kad projektas pavyks. – pasakoja Lina. – Taip ir buvo: bandomasis projektas buvo labai sėkmingas ir baigėsi net anksčiau numatyto laiko.“

Skepticizmą pakeitė 5 kartus didesnis entuziazmas

Bandomajam projektui išsklaidžius Maltos valstybės pareigūnų abejones, šiemet Maltoje prasidedančio „Vaikų svajonių“ projekto metu įgyvendinti ketinama net apie 500 valstybės globojamų vaikų svajones – tai didelis skaičius nė pusės milijono gyventojų neturinčioje valstybėje.

„Socialiniai darbuotojai niekaip negalėjo patikėti tokiu žmonių geranoriškumu ir kad visos vaikų svajonės projekto tinklalapyje buvo pasirinktos bei įgyvendintos. Tačiau šiemet nebe aš beldžiuosi į jų duris, bet patys valdininkai labai palaiko mane ir nekantraudami laukia projekto pradžios“,– sako Lina.

Lina viso projekto įgyvendinimu rūpinasi viena: bendrauja su socialiniais darbuotojais, tvarko jų atsiųstas vaikų svajones, kelia jas į tinklalapį, kurį pati ir administruoja, rengia pranešimus spaudai ir koordinuoja svajonių pildytojų bei socialinių darbuotojų bendravimą, įgyvendinant vaikų svajones.

„Darbo tikrai daug, ypač šiemet, kai svajonių turime net penkis šimtus. Tačiau tai tik mano laiko sąnaudos, o vaikams tai – svajonės ir viltys“, – sako Lina, šiemet į pagalbą organizuojant projektą planuojanti prisikviesti ne tik šeimos narius, bet ir kaimynus bei draugus.

Suteikia paramą ir techninę pagalbą

Projekto „Vaikų svajonės“ Lietuvoje vienas iš iniciatorių Andrius Čepkus sako, kad geroms mintims ir geriems darbams tiesiog lemta plisti.

„Šį projektą pradėjome vedini noro pagelbėti vaikams ir nesiekdami asmeninės naudos. Daugiau negu šimto savanorių komanda jau penkerius metus projekte dirba savanoriškai ir neatlygintinai ir savo laisvalaikio sąskaita. Lygiai taip pat prie projekto prisideda ir Lietuvos savivaldybių socialiniai darbuotojai, besirūpinantys sudėtingomis socialinėmis sąlygomis augančiais vaikais. Žinoma, tikrai tikimės, kad mūsų veikla įkvepia ir kitus“, – sako Andrius, patikslindamas, kad šiemet „Vaikų svajonių“ projekto metu Lietuvoje siekiama įgyvendinti net 10 tūkst. sudėtingomis socialinėmis sąlygomis Lietuvoje gyvenančių vaikų svajones.

Pasak jo, Malta – tai pirmoji užsienio šalis, kurioje kuriamas ir įgyvendinamas analogiškas „Vaikų svajonių“ projektas, tačiau, tikėtina, tai dar ne pabaiga.

„Susidomėjimas iš užsienyje gyvenančių lietuvių, o taip pat ir užsieniečių, galimybė kurti tokį patį projektą kitoje šalyje, kurioje jie gyvena, iš tikrųjų auga. Mes labai palaikome tokias iniciatyvas ir stengiamės suteikti visą pagalbą bei technines priemones, kad projektą kitose šalyse įgyvendinti būtų kuo paprasčiau: nuperkame interneto adresą tinklalapiui, suteikiame puslapio dizainą ir administravimo sistemą, dalinamės reikalinga rašytine medžiaga ir visa savo patirtimi“, – vardina Andrius ir priduria, kad žmonių, siekiančių gero ne sau, o kitiems, su kiekvienais projekto metais akivaizdžiai daugėja.

Projektas „Vaikų svajonės“ – tai savanoriška iniciatyva, kuria siekiama išpildyti kuo daugiau sudėtingomis socialinėmis sąlygomis Lietuvoje augančių vaikų svajonių. Projekto svetainėje www.vaikusvajones.lt talpinamos 2-14 m. amžiaus mažųjų svajonės, kurias galima pildyti iki 2015 m. sausio 1 dienos.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)