Apie andropauzę pasakoja Vaisingumo klinikos gydytoja - endokrinologė, medicinos mokslų daktarė Birutė Žilaitienė.

Andropauzė yra su amžiumi susijęs androgenų nepakankamumas ir dėl to atsirandantys nemalonūs ir varginantys pojūčiai. Ši būklė iš esmės skiriasi nuo menopauzės. Menopauzė pasireiškia visoms moterims apie penkiasdešimtuosius gyvenimo metus, kai moteriškų lytinių hormonų gamyba kiaušidėse praktiškai nutrūksta. Androgenų nepakankamumas formuojasi ne visiems vyrams ir ne vienodu metu.

- Kokių lytinių hormonų vyrų organizme sumažėja labiausiai?

- Šiuo kritiniu laikotarpiu vyro organizme natūraliai mažėja vyriškojo hormono testosterono, nuo kurio labai priklauso vyro vyriškumas. Testosteronas - pagrindinis androgenas - “vyriškasis” hormonas, lemiantis daugelio vyriškų lytinių organų, antrinių lytinių požymių formavimąsi ir raidą, reguliuojantis spermatozoidų susidarymą ir formavimąsi, lytinį potraukį. Vyrams, skirtingai nei moterims, lytinių hormonų kiekio sumažėjimas ir reprodukcinės funkcijos susilpnėjimas nepasireiškia staiga.

Pavyzdžiui, trisdešimtmečiams testosterono kiekis kasmet sumažėja 1-2 proc., o sulaukus 60 ar 70 jo tėra pusė to kiekio, kuris yra sveiko 25-rių metų jaunuolio organizme. Tad po truputį mažėjantis vyriškų hormonų kiekis yra normalus procesas. Be to, testosterono kiekis to paties amžiaus vyro organizme gali būti skirtingas, nes tai priklauso nuo genetikos, kūno sandaros, gyvenimo būdo, žalingų įpročių, gretutinių ligų. Pavyzdžiui, sergant cukriniu diabetu, arterine hipertenzija, išemine širdies liga, testosterono kiekis yra 10-15 proc. mažesnis negu to paties amžiaus sveiko vyro.

- Vadinasi, nors vengiama apie tai kalbėti, tenka pripažinti, kad vyrus taip pat vargina nemalonūs menopauzei būdingi pojūčiai?

- Andropauzės periodu vyras gali tapti dirglus, mieguistas, depresinės nuotaikos. Būna sumažėja lytinis potraukis, pasitaiko karščio pylimų. Gyvenimo kokybė tampa blogesnė. Nors tai gali būti susiję su nesėkmėmis darbe ar įtampa šeimoje. Dažniausiai brandaus amžiaus vyrų gyvenimo problemas lemia sumažėjęs hormono testosterono kiekis kraujyje ir tam tikri biologiniai pokyčiai vyro organizme.

Taip pat mažėjant vyriškųjų hormonų, padidėja kūno masė, kaupiasi daugiau riebalų, o tuo pačiu didėja rizika sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, sumažėja jautrumas insulinui, mažėja kaulų masė, vystosi osteoporozė, didėja kaulų lūžių rizika.

- Prasidėjus menopauzei, dauguma moterų vartoja pakaitinės hormonų terapijos ar nehormoninius preparatus. O ką daryti vyrams? Kaip jiems išgyventi šį nelengvą laikotarpį?

- Blogai, kad vyrai nemėgsta kalbėti apie savo sveikatą, ypač - apie blogėjantį seksualinį gyvenimą ir daugelį andropauzės sukeltų negalavimų “nurašo” kitoms ligoms ar nesėkmėms darbe. Tačiau jei atlikus tyrimus tampa aišku, kad testosterono kiekis organizme nepakankamas ir dėl to organizme vyksta andropauzės procesai, gali padėti testosterono preparatai, labai pagerinantys gyvenimo kokybę, grąžinantys jėgas ir gerą nuotaiką. Kita vertus, nereikia pamiršti, jog brandus amžius turi ir savų privalumų. Tai metas, kai galima pasirūpinti ir savo sveikata bei visaverčiu gyvenimu.

Androgenų trūkumui būdingi šie požymiai:

• psichologiniai - bloga nuotaika, įtampa, energijos stoka, nervingumas, nuovargis,

• somatiniai-vegetaciniai - sąnarių, raumenų pokyčiai, karščio pylimai, prakaitavimas, miego sutrikimai, silpnumas,

• seksualiniai - erekcijos sutrikimas, silpnesnis orgazmas.

Šaltinis
"Lietuvos sveikatos" priedas "Sveika šeima"