Iš parodos ką tik grįžusi lietuviškos natūralios ir ekologiškos kosmetikos „Uoga Uoga“ kūrėja Lena Sokolovska atsiųstame pranešime spaudai džiaugiasi, kad kurdama lietuvišką produkciją ji pataiko į vyraujančias pasaulines natūralistų tendencijas ir kartu pastebi, kad lietuviai kol kas lyginant su europiečiais daugeliui naudojamų priemonių kelia didesnius patogumo, nei sveikumo reikalavimus.

Natūralių dezodorantų bumas

„Parodoje dalyvaujame ne pirmus metus, kas kartą gali pajusti, kad natūralumo ieškančius žmones apvienija kokia nors tendencija. Šiais metais labai daug lankytojų domėjosi natūraliais dezodorantais, o parodos dalyviai pristatė daugybę naujienų šioje srityje.

Žmonės ypatingai akcentavo, kad nori naudoti dezodorantus be aliuminio druskos, kuri įprastai naudojama tokiose priemonėse. Natūralios kosmetikos gamintojais šiais metais pateikė daug įvairių variacijų nuo pieštukinių iki tepamų lyg kremas, bet būtent natūralios sudėties dezodorantų“, - pasakojo kosmetikos kūrėja.

Moteris pastebi, kad Lietuvoje kol kas dar tik pavieniai žmonės domisi ir nori natūralus dezodoranto. Pasitaiko, kad įsigiję jį kai kurie nusivilia, jiems užkliūva jo konsistencija arba per trumpas poveikio laikas. Tuo tarpu parodoje apsilankę natūralistai iš visos Europos nesibodi ir ranka tepamų priemonių. Svarbiausia jiems - žinojimas, kad priemonė nekemša prakaito liaukų ir nedaro jiems žalos.

„Daugelis maišo dezodorantus su antiperspirantais ir ne iki galo žino, kaip jie veikia. Iš principo mūsų prakaitas yra bekvapis, kvapą jis įgauną tada, kai drėgnoje terpėje pradeda daugintis ant odos esančios bakterijos, o pažastyse ta terpė susidaro labai greitai ir lengvai. Antiperspirantuose esanti aliuminio druska neleidžia prakaitui išsiskirti, todėl kemša prakaito liaukas, kurios natūraliai turi būti atviros prakaito pasišalinimui. Pasaulyje keliamos prielaidos, kad tai gali sukelti vėžinius susirgimus.

Natūralus dezodorantas dezinfekuoja ir žudo ant odos esančias bakterijas, jo eteriniai aliejai kvėpina odą, sudėtyje esantis molis arba mirantos milteliai šiek tiek absorbuoja drėgmę, bet tai daro išorėje. Šiais metais daugelis gamintojų jau daug drąsiau naudojo dezodorantuose ir sodą, kurios anksčiau kai kurie vengė, nors ji nedaro nieko blogo, o kaip tik padidina odos pH. Bet, be abejo, su natūraliu dezodorantu jums teks teptis dažniau, nei su sintetiniu antiperspirantu, kurio aliuminio druska prakaitą „užrakins“ ilgam“, - paaiškina Lena.

Mineralinė kosmetika – alternatyva jautriems ir alergiškiems

Jau kelerius metus nerimsta ir mineralinės dekoratyvinės kosmetikos poreikis. Jos kūrėjai vis daugiau įprastų priemonių adaptuoja sukurdami natūralią jų sudėtį, o natūralistai kelia vis didesnius reikalavimus jai.

„Mineralinės pudros, šešėliai, lūpų dažai, blizgiai – labai domina turinčius jautrią ar net alergišką odą, nes gaminant šią kosmetiką nenaudojami jokie konservantai, kvapikliai, o spalvos išgaunamos iš trintų mineralų, kitos sudėtinės dalys taip pat natūralios kilmės. Iš tiesų mineralinėje kosmetikoje galima išgauti nuostabias dekoratyvinės kosmetikos spalvas, kokybiškos pigmentacijos šešėlius, kurie niekuo nenusileidžia sintetiniams.

Labiausiai mes, natūralios kosmetikos gamintojai, vargstam mėgindami atrasti tą formulę ir ingredientų santykį, kuris paverstų natūralią kosmetiką atsparesnę drėgmei, pavyzdžiui, ašaroms, prakaitui. Šiais metais kiek patyrėm pačios ir šnekėjom su kitais dalyviais, vandeniui atsparių priemonių teiravosi kone kas antras. Jas sukurti nėra paprasta, bet mes visi stengiamės!” - juokėsi kosmetikos kūrėja.

L.Sokolovska pastebi, kad iš dekoratyvinės kosmetikos daugiausiai dėmesio sulaukė akių ryškinimo priemonės – natūralūs akių pravedimai.

„Parodoje, be abejo, daugiausiai lankėsi vokietės, bet ne tik jos, labai daug sutikome italių, o joms didelį įspūdį darė natūralūs akių pravedimai. Jautėsi, kad artėja pavasaris, visos ieškojo ne tik tradicinių juodo, rudo, bet ir bronzinio, balto, kitų spalvų. Kolegos gamintojai jau yra sukūrę indiško tipo kajalus – išsukamus storus lyg lūpų dažai akių pravedimus. Svarstome, gal tokių reiktų sukurti ir lietuvaitėms“, - atskleidė moteris.

Kremų sudėtyje – retos uogos

Aplankiusi kitus gamintojų stendus L. Sokolovska pastebėjo, kad šiais metais daugelis savo kosmetiką nusprendė papildyti retomis uogomis.

„Buvo granatų metai, o šiais vyrauja uogos. Mums tai glosto širdį, nes mes uogas naudojame nuo pat savo įkūrimo pradžios. Labai madingos spanguolės, kurias naudojame ir mes. Taip pat mane pačią itin sudomino priemonės su arktinėmis tekšėmis – kurios pasižymi antioksidaciniu poveikiu, odą jauninančiomis savybėmis. Kitos retos – šeivamedžio uogos, kuriose gausu odai svarbių flavanoidų ir vitamino A, kuris taip pat reikalingas kovojant su raukšlėmis ir gerinant odos kokybę“, - paaiškino lietuviškos kosmetikos kūrėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją