Pacientai dažnai maišo homeopatiją su tradicine medicina, vaistažolėmis ir tinktūromis, tačiau su šiomis sritimis homeopatiniai vaistai neturi nieko bendro. Norėdami suprasti, kaip veikia homeopatiniai preparatai, privalome žinoti pačios homeopatijos ištakas.

Homeopatijos filosofija

Kad suprastume homeopatijos veikimo principus, būtina įsigilinti į jos atsiradimo istoriją. Homeopatiją sugalvojo (tiksliausiai šios terapijos atsiradimą apibūdinantis žodis) vokiečių gydytojas Samuelis Hanemanas (Samuel Hahnemann) XVIII a. pabaigoje.

Tais gūdžiais laikais medicina nebuvo itin pažengusi. Susirgimai buvo gydomi tokiais netradiciniais būdais kaip kraujo nuleidimas ar įvairiais keisčiausios sudėties mišiniais. Nenuostabu, kad nemaža dalis ligonių sulaukdavo galo ne tiek nuo pačios ligos, kiek nuo apsinuodijimo medikamentais – perdozavus kenksmingų medžiagų.

S. Hanemanas pastebėjo, kad kuo tinktūra labiau atskiesta, tuo ji geriau veikia: ligonių mirčių skaičius žymiai sumažėjo. Iš šito pastebėjimo ir gimė vienas esminių homeopatijos postulatų (homeopatija remiasi ne moksline tiesa ir gamtos dėsniais, o išgalvotomis aksiomomis):

- kuo silpnesnis efektyvios medžiagos skiedinys, tuo stipresnis jų veikimas.

Homeopatinių preparatų pagrindas

Eksperimentuodamas su kinmedžio žieve gydant maliariją ir įkvėpęs jos garų, Hanemanas pastebėjo, jog šis preparatas sukėlė simptomų, panašių į maliarijos: karščiavimą, drebulį, sąnarių skausmus. Iš šio eksperimento gimė dar vienas absurdiškas homeopatijos postulatas:

- efektyvūs vaistai sveikiems žmonėms sukelia tokius pačius simptomus, kokius liga sukelia ja sergantiesiems.

Ilgainiui Hanemanas ėmė tikrinti savo postulatus, atlikdamas eksperimentus su gyvais žmonėmis: šiems suvartojus tam tikrą aktyvių medžiagų kiekį, dokumentuodavo jų sukeltus simptomus. Dokumentuotus 65-is „homeopatinius įrodymus“ gydytojas sudėjo į 1810 m. išleistą veikalą Materia Medica Pura.

Hamenanas įtikėjo, jog kuo silpnesnis skiedinys, tuo efektyvesnis jo poveikis, todėl pateisino vaistinės medžiagos skiedimą, paprastai vandeniu ar alkoholiu. Dabartinėse homeopatinėse tabletėse šį pakaitalą dažniausiai atstoja cukrus ar kitas jo pakaitalas.
Kad galėtumėte suvokti tokio homeopatinio preparato atskiedimo lygį, įsivaizduokite, kad įberiate šaukštelį cukraus į Baltijos jūrą ir gerai išmaišote.

Homeopatinių vaistų gamyba

Laikantis homeopatijos teorijos, aktyvi, simptomus sukelianti medžiaga yra skiedžiama. Atskiedimo lygis matuojamas šimtaine logaritmine skale ir žymimas raide C, pavyzdžiui, 12C. Atskiedimo lygis paprastai būna užrašytas ant preparato pakuotės.

Kaip suprasti nurodytą atskiedimo lygį? 2C reiškia, kad 1 lašas veikliosios medžiagos įlašinamas į 100 lašų vandens, alkoholio ar cukraus tirpalą ir gerai išmaišomas. Tada procedūra kartojama: 1 lašas gauto skiedinio įlašinamas į naują 100 lašų vandens, alkoholio ar cukraus tirpalą ir vėl gerai išmaišomas. Gautas rezultatas yra toks: 1 lašas prie 10 000. Hanemanas rekomendavo naudoti 30C lygio skiedinius, t. y. skiedinius, kuriuose prie vienos molekulės aktyvaus ingrediento yra 1060 molekulių vandens. Tačiau jau 12C skiedinyje praktiškai nebėra galimybės atrasti bent vienos aktyvios vaistinės medžiagos molekulės.

Kad galėtumėte suvokti tokio homeopatinio preparato atskiedimo lygį, įsivaizduokite, kad įberiate šaukštelį cukraus į Baltijos jūrą ir gerai išmaišote. Jei įlašintumėte trečdalį lašo aktyvios medžiagos į visoje žemėje esantį vandenį, gautumėte maždaug 13C lygio skiedinį. 30C skiedinyje aktyvios vaistinės medžiagos matematiškai apskritai nėra.

Toks skiedimas prieštarauja visai tradicinei medicinai, kuri remiasi radikaliai priešingu principu: kuo daugiau efektyvaus ingrediento, tuo stipresnis efektas (jei netikite, pabandykite išgerti ne vieną, o 10 taurelių degtinės ir palyginkite efektą). Tačiau tai netrukdo farmacijos įmonėms gaminti net ir 200C atskiedimo lygio vaistus. Pavyzdžiui, homeopatinis preparatas Oscillococcinum nuo peršalimo ir gripo Prancūzijoje gaminamas iš anties kepenų ir širdies, atskiestos 200C skiediniu. Anties organai yra tiek kartų skiesti, kad šansas, jog buteliuke rasite bent vieną molekulę – nesuvokiamai žemas.

Akcija prieš homeopatiją – 10:23

Tinklalapio www.1023.org.uk bendruomenė siekia supažindinti žmones su homeopatijos apgaule. Pats organizacijos pavadinimas, pabrėžiantis homeopatinių preparatų atskiedimo lygį, reiškia Avogadro konstantą (10 pakelta 23-iuoju laipsniu). Ši bendruomenė vykdo savanorių organizuojamas akcijas. Jos vyksta šitaip: 10:23 ryte grupelė žmonių išgeria atseit mirtinas dozes homeopatinių vaistų, o paskui išsiskirsto lyg niekur nieko.

Vienas žymiausių šių laikų skeptikų Džeimsas Randis (James Randi) savo paskaitoje įdomiai pasakoja apie homeopatiją ir, žinoma, paneigdamas homeopatijos išpūstą burbulą, pranešimo pradžioje išgeria mirtiną dozę homeopatinių vaistų nuo nemigos.

Savo skaitytojams šių triukų nerekomenduojame kartoti, nes homeopatinių vaistų sudėtyje (tai priklauso nuo preparato pobūdžio) gali būti ir kitų ingredientų.

Pasigaminkime homeopatinių vaistų patys

Sužinoję apie homeopatinius vaistus, „Medguru.lt“ skaitytojams siūlome pasigaminti homeopatinį preparatą patiems.

Jums reikės:

- puodelio esspreso kavos;
- tvenkinio prie sodybos.

Kavoje esantis kofeinas puikiai išblaško miegus, suaktyvina kraujotaką. Kitaip tariant, sukelia simptomus, panašius į nemigos. Šis aktyvus ingredientas puikiai tiks sukurti homeopatiniams vaistams nuo nemigos.

Įpilkite kavos puodelį į tvenkinį ir gerai išmaišykite. Palaukite keletą dienų, kol medžiagos susimaišys visiškai. Tuomet pasemkite arbatinį šaukštelį vandens, bet dar neskubėkite gerti – prieš tai atskieskite jį kibiru vandens. Vakare, prieš einant miegoti, pasemkite šaukštelį naujo skiedinio ir jį išgerkite. Jūsų miegas bus gilus, o sapnai spalvoti. Nepamirškite receptu pasidalinti ir su kaimynais ir giminėmis.

Skamba absurdiškai? Taip ir yra. Tačiau dar absurdiškiau skambta tai, kad žmonės kas metus išleidžia milijardus dolerių akivaizdžiai apgaulei – homeopatiniams vaistams.

Juokai apie homeopatiją

Kaip jau minėjome, Hanemanas nustatė, kad kuo medžiaga labiau atskiesta, tuo veiksmingesnė ji yra. Pagrindžiant šią gydytojo iškeltą aksiomą, pasakojama apie vieną žmogų San Franciske, kuris pamiršo išgerti kasdienę homeopatinių vaistų dozę ir... apsinuodijo! Dėl vaistų perdozavimo ligonis porą savaičių gulėjo ligoninėje. Juokinga, tiesa?

Kiti džiūgauja radę sprendimą nuo gripo epidemijos: tereikia įlašinti lašelį aktyvaus ingrediento nuo gripo į Ženevos ežerą ir gripo epidemija bus suvaldyta. Kodėl iki šiol nei viena farmacijos kompanija nesiryžo to padaryti?

Pabaigai

Kontroliuojami klinikiniai tyrimai seniai įrodė, kad homeopatija – tai tik placebas. Nepaisant akivaizdžios tiesos, farmacijos industrija uždirba iš homeopatinių preparatų milijardines sumas. Kur šie pinigai nukeliauja, niekas nenori rimtai gilintis...

Homeopatiniai preparatai dažniausia gaminami nerimtoms ligoms gydyti, pavyzdžiui, nemigai ar peršalimui. O peršalimas, kaip žinoma, pats praeina per 7 dienas. Kita vertus, placebo efektas veikia nuo 20 iki 100 % žmonių – t. y. jei tuo tiki, tai ir veikia. Tačiau jums, šio straipsnio skaitytojams, linkime niekada nesirgti, o jei susirgsite – gydytis tradicine medicina arba šiuolaikiška moksliniais tyrimais grįsta medicina.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!