Ir nesvarbu, ar kaltas jūsų vadovas, kuris nenori pripažinti, kad visas likęs pasaulis mėgaujasi gyvenimu po penktos valandos vakaro, ar jūsų dvimetis, kuris atsisako miegoti, ar tiesiog negalite atsitraukti nuo TV – kita diena gali būti varginanti ir sekinanti. Ir nors miego trūkumas kenkia visiems, mokslininkai nustatė, kad moterys labiau kenčia nuo miego trūkumo nei vyrai.

Tyrimai parodė, kad moterys paprastai miega giliau nei vyrai ir rečiau pabunda naktį. Mes netgi sugebame dirbti geriau neišsimiegojusios, taigi galima būtų daryti prielaidą, kad mes labiau patenkintos miegu, tačiau būtent vyrai sako, kad jie yra labiau patenkinti savo miego kokybe ir kiekybe.

Kodėl? Gyvenimo pokyčiai, tokie kaip nėštumas ir menopauzė, gali sutrikdyti mūsų miegą, sako ekspertai. Jau nekalbant apie negalėjimą visiškai išjungti savo smegenų naktį – net kai miegame. Net jei atrodo, kad giliai miegame, mokslininkai parodė, kad kai kuriose smegenų dalyse vis dar vyksta gliukozės metabolizmas, o tai reiškia, kad mes ne visiškai atsijungę.

Tačiau yra ir gerų naujienų. Skirtingi vyrų ir moterų miego tipai gali tiesiog reikšti, kad mes gyvensime ilgiau ir sveikiau – ir nuvargsime labiau. Dr. Danielis J. Buysse, Pitsburgo universiteto psichiatrijos profesorius, „The Wall Street Journal“ teigė: „Moterys vidutiniškai miega ilgiau nei vyrai; moterys vidutiniškai yra sveikesnės nei vyrai. Gali būti, kad šie du dalykai susiję.“

Norėčiau žinoti, kas yra šios moterys, kurios miega giliau ir rečiau pabunda naktį? Paklauskite bet ko, kas turi vaikų – kas keliasi prie vaiko naktį? Ankstesni tyrimai parodė, kad moteris pažadina būtent vaiko verksmas (kai tuo tarpu vyrus – automobilio signalizacija). Taigi kadangi vaiko verksmas šeimoje dažnesnis, tai reiškia, kad būtent moterys miega mažiau. Ir net praėjus kūdikystei, daug mamų sako, kad jos visuomet miega būdraudamos, nes jos visuomet „klausosi“.

Dr. Buysee ne visai su tuo sutinka. Jis sako, kad motinos jaučia, jog jos miega nepakankamai, tačiau tai nebūtinai tiesa. Tiesiog pertrauktas miegas jas veikia labiau nei vyrus: „Būsiu nepopuliarus, tačiau kai kurie tyrimai parodė, kad motinos miega daugiau nei tėvai. Jei moterų miegas dažniau pertraukiamas, ji kentės nuo didesnių pasekmių.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)