Vasaros atostogų metu turėjau atsitiktinį romaną, labai neramu, ar nepasigavau kokios ligos. Kada anksčiausiai reikėtų dėl to išsitirti?
(Laima)

Kalbant apie neapdairius kurortinius romanus, populiariausios dažniausiai moteris lydinčios ligos – makšties, gimdos kaklelio uždegimai, chlamidijos, ureoplazmos ir mikoplazmos virusai, gardnerella vaginalis viruso sukeliama bakterinė vaginozė.

LPL sukelia bakterijos, virusai ir grybeliai. Dauguma šių ligų – sifilis, gonorėja, chlamidiozė ir kt. – yra išgydomos. Tačiau, pavyzdžiui, ŽIV, genitalijų karpos, herpesas yra neįveikiamos, nors jų lėtinę eigą galima kontroliuoti.

Užsikrėsti LPL galima ir po vienkartinių nesaugių lytinių santykių. Simptomai gali pasireikšti po savaitės, mėnesio bei ilgesnio laiko. Tačiau kartais LPL galima sirgti besimptome forma. Štai pastaruoju metu pastebimas sergamumo chlamiodioze, kuri vadinama „tylia“ infekcija, augimas. Tokias ligas galima nustatyti tik atlikus tyrimus.

Specialistės komentaras

Vilniaus odos ir veneros ligų centro gydytoja Vilma Markevičienė:

– Įvairiomis infekcijos užsikrėtusių pacienčių sulaukiame visus metus. Kalbant apie neapdairius kurortinius romanus, populiariausios dažniausiai moteris lydinčios ligos – makšties, gimdos kaklelio uždegimai, chlamidijos, ureoplazmos ir mikoplazmos virusai, gardnerella vaginalis viruso sukeliama bakterinė vaginozė.

Simptomai, kurių nevertėtų praleisti pro akis ir dėl kurių reikėtų paskubėti kreiptis į gydytoją – atsiradęs perštėjimas, jaučiamas diskomfortas lyties takų ir organų srityje, vizualiai matomas paraudimas. Tai jau gali įspėti apie ligos pradžią ir būtinai reikia atlikti tyrimus – imami mėginiai iš lyties organų – makšties, gimdos kaklelio – audinių.

Kai kurių infekcijų ištyrimui reikalingas tam tikras inkubacinis periodas. Po kelių dienų galima atlikti tyrimus dėl grybelinės infekcijos, gonorėjos, trichomonozės. Po savaitės – dėl chlamidijų, ureoplazmų ir mikoplazmų, dėl sifilio ir ŽIV – po trijų savaičių.

Geriausias būdas išvengti minėtųjų ligų – susilaikyti nuo atsitiktinių lytinių santykių arba naudoti barjerines kontraceptines priemones.

Verta žinoti

Paskubėti kreiptis į gydytoją turėtų paskatinti tokie simptomai:

neįprastos išskyros iš lyties organų,
bėrimas (žaizdelės arba pūslelės) prie makšties, varpos ar tiesiosios žarnos,
dirginimas apie makštį, varpą arba tiesiąją žarną,
skausmas arba deginimo jausmas šlapinantis,
padažnėjęs šlapinimasis,
skausmas lytinių santykių metu,
moterims neįprastas kraujavimas (po lytinių santykių, tarpmenstruacinis)

Sergant kai kuriomis infekcijomis gali neišryškėti jokie požymiai, tad yra raginama pasitikrinti profilaktiškai, nelaukti, kol liga progresuos ir tyliai žalos organizmą.

Šaltinis
Temos
Savaitraštis „Lietuvos sveikata“