Būsite gamtoje, toli nuo triukšmo, judrių gatvių, užteršto oro.

Auksaspalvių medžių lapų šviesa džiugins akis, pievų tyla ramins širdį, o sodrus rudenėjančio miško kvapas užpildys jūsų plaučius. Pintines pripildysite vaistiniais augalais, mat ankstyvas ruduo - gamtos gėrybių derliaus metas. Krūmai ir medžiai nokina vaisius, kurie turi universalią gydomąją galią ne tik įveikti ligą, bet ir patį žmogaus kūną daro stipresnį bei atsparesnį, apsaugo nuo galimų negalavimų.

Paprastasis erškėtis. Erškėčių vaisiai renkami nuo rudens pradžios iki pat šalnų. Surinkti džiovinami džiovykloje 80–90 laipsnių temperatūroje. Erškėčių vaisiai naudojami, kai organizmui trūksta vitamino C. Šis vitaminas svarbus medžiagų apykaitai, kraujo krešėjimui, kapiliarų pralaidumui, hormonų sintezei. Be vitamino C juose yra karotino, vitaminų B1, B2, PP, K, E. Iš erškėčių vaisių verdamas nuoviras: 20 g susmulkintų uogų užpilama 400 ml verdančio vandens. Užpilas virinamas 15 min. inde su vandeniu, paliekamas 45 min. nusistoti, perkošiamas. Geriamas po 100 ml 2–3 kartus per dieną po valgio.

Vienapiestė gudobelė. Jau mūsų proseneliai buvo pastebėję gudobelės gydomąsias savybes ir vartojo sergant širdies, kraujagyslių sistemos ir centrinės nervų sistemos ligomis. Gudobelės vaisiai renkami visiškai subrendę, rugsėjo- spalio mėnesiais. Džiovinami džiovykloje 50–60 laipsnių temperatūroje. Nuo vainikinių širdies ligų gaminama gudobelių esencija. Į butelį lygiomis dalimis prikemšama lapų ir uogų, užpilama 38–40 proc. grūdų degtine ir mažiausiai dviem savaitėms pastatoma šiltoje vietoje. Kasdien išgeriama po 4–10 lašų esencijos. Nutukimas gydomas šaukštą gudobelių lapų ir uogų užplikius puodeliu karšto vandens, leidus 45 minutes pritraukti, nukošus ir geriant keturis puodelius per dieną.

Paprastasis putinas. Putino uogose gausu vitaminų, todėl iš jų verdamas kisielius, džemai, gaminama žele, spaudžiamos sultys, valgomos šviežios su cukrumi ar medumi, džiovinamos žiemai. Uogos renkamos su vaiskočiais. Džiovinamos lauke pavėsyje, palėpėje ar džiovykloje 60–80 laipsnių temperatūroje. Vaisiams išdžiuvus, vaiskočiai pašalinami. Iš džiovintų uogų verdamas nuoviras. Šis geriamas nuo viduriavimo, įvairių skrandžio, žarnyno ligų. Taip pat tinka šlapimui varyti, prakaitavimui skatinti.

Dygliuotasis šaltalankis. Geriausia vaisius rinkti spalio–gruodžio mėn. Uogose gausu vitaminų B1, B2, C, E, karotino, folinės rūgšties. Uogų sultys yra viena geriausių hipovitaminozės profilaktikos ir gydymo priemonių, o iš išspaudų gaminamas šaltalankių aliejaus. Aliejumi gydomos odos ligos, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė, gimdos kaklelio erozija. Šaltalankio aliejaus galima pasigaminti ir namų sąlygomis. Išspaudos išdžiovinamos, sumalamos, užpilamos saulėgrąžų aliejumi santykiu 2:3. Po to 3 savaites laikomos šiltoje vietoje, pamaišant. Prieš naudojimą, nukošiama ir aliejus laikomas vėsioje tamsioje vietoje.

Juodasis šeivamedis. Uogos renkamos rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais. Džiovinamos džiovykloje 50–60 laipsnių temperatūroje. Uogų užpilas skatina šlapimo, tulžies išsiskyrimą, prakaitavimą, slopina uždegimą. Užpilas gaminamas pusę arbatinio šaukštelio sutrintų džiovintų vaisių vakare užpilant 200 ml virinto šalto vandens. Ryte užpilas nukošiamas, geriamas pašildytas. Šeivamedžio uogos naudojamos kaip kulinariniai dažai, iš jų verdamos uogienės.

Paprastasis šermukšnis. Vaistams vartojami visiškai prinokę vaisiai. Jie skinami rugsėjo- spalio mėnesiais. Džiovinami gerai vėdinamoje patalpoje ar džiovykloje 60–80 laipsnių temperatūroje. Šermukšnio uogose daug vitamino C, rutino, karotino, vitamino E, pektinų. Pektinai mažina rūgimo procesus žarnyne, todėl tinka nuo pilvo pūtimo. Pektinai sujungia patekusias į žarnyną nuodingas medžiagas ir jos negali patekti į kraują. Jie neleidžia įsiskverbti per plonojo žarnyno sieneles angliavandeniams, todėl organizmas gauna mažiau kalorijų ir liesėja.

Skrandžio sulčių rūgštingumui didinti šviežių uogų sultys po 1 arbatinį šaukštelį geriamos 30 min. prieš valgį. Iš uogų gaminamas sirupas, uogienės, žele. Iš džiovintų uogų ruošiama arbata: 1 valgomas šaukštas susmulkintų uogų užpilamas 200 ml verdančio vandens. Kaitinama 15 min. Po 45 min. arbata nukošiama, įpilama virinto vandens iki pilnos stiklinės. Geriama po 50 ml 3–4 kartus per dieną.

Stiprindami organizmą natūraliomis gamtos dosniai teikiamomis gėrybėmis, lengviau įveiksite žvarbaus vėlyvo rudens ir šaltos žiemos negandas.