Iš tikrųjų labai gaila, tačiau kai kurios etiketės gali suklaidinti. Vietoj to, kad sutaupytumėte galybę kalorijų ar pagerintumėte savo mitybą, šie produktai gali jus apgauti ir rezultatas bus priešingas. Prieš pakenkdami savo sveikai mitybai, peržvelkite pateikiamų blogiausių “dietinių produktų” apsišaukėlių sąrašą ir sužinokite, ką iš tikrųjų vertėtų rinktis:

Becukriai sausainiai, saldainiai ar ledai. Atrodo, kad saldumynai, kurių sudėtyje nėra cukraus, turėtų būti nekaloringa ir nekalta palaima besilaikantiems dietos žmonėms.

Staigmena! Daugelis becukrių saldumynų turi tiek pat kalorijų kaip įprasti, pagaminti su cukrumi, o tai reiškia, kad nuo jų lygiai taip pat auga svoris ir didėja cukraus kiekis kraujyje. Dviejuose analogiškuose produktuose, kurių vienas yra pagamintas su cukrumi, o kitas -–be, kalorijų kiekis yra vienodas.

Saldumynuose, pagamintuose be cukraus, gali nebūti sacharozės (įprasto cukraus), tačiau juose vis viena bus angliavandenių kalorijų, kurias sudaro miltai ir cukraus pakaitalai – maltitolis ir sorbitolis, kurių per dideli kiekiai gali sukelti vidurių užkietėjimą, viduriavimą ir pilvo skausmus.

Vietoje to naudokitės tikromis rekomendacijomis: jūs turėtumėte skaičiuoti bendrą angliavandenių skaičių, o ne tik cukrų, taigi, kartais suvalgomas sausainis ar saldainis jums žalos nepadarys. Tiesiog įpraskite skaičiuoti savo kasdieninio raciono angliavandenius. Ir nenaudokite becukrių saldumynų, mėgindami numesti svorio.

Kvietiniai krekeriai. Atrodo, kad bet kokiuose kvietiniuose krekeriuose turėtų būti gausu skaidulų.

Staigmena! Apgaulingas žodis “kviečiai” paprasčiausiai reiškia perdirbtus baltus miltus, kuriuose yra labai negausu skaidulų. Galiausiai į produktą įdedama šiek tiek tikrų kviečių.

Vietoje to išmėginkite neriebius krekerius, pagamintus iš tikrų kviečių.

“Tikrų vaisių gėrimai.” Jūs geriate tokius gėrimus, ant kurių prilipinta etiketė “tikrų vaisių gėrimas” ir manote, kad papildote savo organizmą visais reikalingais elementais, esančiais vaisiuose ir daržovėse.

Staigmena! Juose yra tik 5 procentai vaisių sulčių, o standartiniame pusės litro butelyje yra 300 arba daugiau kalorijų. Išgerdami 0.33 litro talpos limonado buteliuką suvartotumėte dvigubai mažiau kalorijų!

Vietoje to verčiau suvalgykite šviežią vaisių ir išgerkite butelį vandens arba stiklinę vaisių sulčių.

Džiovintų vaisių ir riešutų rinkinys. Šis saldus riešutų, sėklų ir džiovintų vaisių rinkinys atrodo esantis sveikas užkandis. Jame yra gausu riebalų, skaidulų ir mineralų, tokių kaip varis ir magnis.

Staigmena! Visuomet pasižiūrėkite, kiek pakuotėje yra nurodyta porcijų. Mažame 170 g pakelyje yra šešios porcijos, o kiekvienoje trijų šaukštų dydžio porcijoje yra mažiausiai 130 kalorijų, taigi, visame pakelyje gali būti iki 800 kalorijų! Suvalgydami normalius priešpiečius, gautumėte ne daugiau nei 550 kalorijų. Tai gali būti kumpio ir šveicariško sūrio gabalėlis ant ryžių duonos su salota, pomidoru, neriebiu majonezu, morkomis ir obuoliu.

Vietoje to užkandžiaudami suvartokite ne daugiau kaip 28 gramus šio rinkinio.

Vaisių džemas. Atrodo, kad vaisių džemas turėtų būti ne kas kita kaip porcija tikrų vaisių.

Staigmena! Kiekviena uogienė, kaip ir vaisių džemas, yra pagaminta iš trintų vaisių su saldikliais. Paprastame džeme yra grūdų sirupo (gauto iš daržovių!) taigi, toks produktas gali vadintis vaisių džemu. Vaisių džeme saldumą suteikia kriaušės ar baltųjų vynuogių sultys, kurios techniškai atitinka vaisių džemo standartus. O paprastame džeme iš tikrųjų yra daugiau trintų vaisių.

Vietoje to , kad skaičiuotumėte ir matuotumėte skirtumus, mėgaukitės tuo džemu, kuris jums patinka labiausiai.

Neriebus žemės riešutų sviestas. Argi tai ne puikus būdas mėgautis žemės riešutų sviestu ir mažesnio kalorijų kiekio pagalba numesti svorio?

Staigmena! Patyrinėkite etiketes: paprastame ir neriebiame žemės riešutų svieste yra tiek pat kalorijų, tačiau pašalinti riebalai yra pakeičiami kukurūzų sirupo mase. O kalorijos yra tos pačios – nesvarbu, kas jas sudaro.

Vietoje to, kad kankintumėtės sausais pakaitalais, pakabinkite du arbatinius šaukštelius žemės riešutų sviesto ir valgykite jį su savo mėgiama duona.

Javainių batonėliai. Šie batonėliai atrodo esantis puikiausias užkandis, kuriame gausu skaidulų.

Staigmena! 140 kalorijų yra tik 1 g skaidulų. Abrikosų skonio batonėlyje yra 5 g skaidulų – tiek pat, kiek vidutinio dydžio obuolyje. Žinoma, šiame batonėlyje yra ir 220 kalorijų (nieko tokio, jeigu jums reikalingas užkandis prieš intensyvią treniruotę), o obuolyje yra tik 81 kalorija.

Vietoje to į savo krepšį įsimeskite vieną obuolį ir kriaušę. Tokiu būdu suvartosite tik 163 kalorijas ir gausite 7 g skaidulų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją