Prieš pat pasireiškiant traukuliams, pakyla kraujospūdis, nėščiosios šlapime daugėja baltymų ir gali išsivystyti eklampsija - traukuliai, konvulsijos. Tokiais atvejais net kas dešimta nėščioji miršta.

"Būklė prieš eklampsiją dažnai baigiasi ankstyvu gimdymu ir tuo pat metu net aštuonis kartus padidėja mirties dėl širdies kraujagyslių ligos tikimybė", - aiškino Bergeno universiteto profesorius Lorencas Irgensas (Lorentz Irgens).

Medikai išnagrinėjo daugiau kaip 600 tūkstančių nėščiųjų ligos istorijas. Pirmuosius vaikus jos gimdė laikotarpiu tarp 1967 ir 1992 metų. Analizuota ir jų vyrų sveikatos būklė. Darbo rezultatus norvegų medikų grupė paskelbė žurnale "The British Medical Journal".

Jie visas moteris suskirstė į dvi grupes: į vieną pateko nėščiosios, kurioms buvo nustatyta priešeklampsinė būklė ir priešlaikinis gimdymas, kitoje grupėje - tokios būklės nepatyrusios moterys. Visos jos buvo stebimos 13 metų, kreipiant daugiausia dėmesio į širdies ligos vystymąsi.

Vis dėlto L.Irgensas mano, kad reikėtų dar ilgiau trunkančių stebėjimų, kad galima būtų patvirtinti nustatytą dėsningumą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją