Pasak mokslininkų, nesiimant veiksmų, neveiksmingais gali tapti visi antibiotikai. Medicina regresuotų į XIX amžių, kai gydytojų rankos buvo surištos, nes paprasčiausias piršto įpjovimas galėjo baigtis mirtimi. Būtų pavojinga atlikti pagrindines medicinines procedūras, pavyzdžiui, Cezario pjūvį.

Tačiau ši medicininė distopija nėra neišvengiama, teigia Ligų dinamikos, ekonomikos ir politikos centro Vašingtone direktorius Ramananas Laxminarayanas: „Tai išvengiama katastrofa. Arba, galbūt, iki tam tikro laipsnio, reversinė“.

Paimkime kaip pavyzdį chlorokvino antibiotiką Malavyje. 1993 metais šalyje liautasi maliarijos gydymui naudoti chlorokviną, nes ėmė didėti atsparumas jam. Prieš kelerius metus tyrimas parodė, kad 2009 metais maliarijos patogenas iš esmės atsparumą minėtam antibiotikui prarado. Viskas, ko patogenui reikėjo – pertraukos nuo antibiotiko, kad jis netektų atsparumo jam. Ir šalyje vėl maliarijos gydymui pradėtas naudoti Chlorokvinas.

R. Laxminarayano optimizmui pritaria ir daugiau ekspertų. Pasak jų, žmonės turi imtis šiokių tokių atsargumo priemonių, kad visame pasaulyje būtų užkardytas atsparumas antibiotikams. Taigi, ką mes galėtume padaryti?

1. Atsisakykite kiaulienos su antibiotikais

Pasak Antibiotikų atsparumo centro George’o Washingtono universitete direktoriaus Lance’o Price’o, vien JAV gydytojai kasmet išrašo apie 3,6 milijono kilogramų antibiotikų. Tačiau fermeriai sunaudoja keturis kartus daugiau (15,4 milijono kilogramų). Tai maždaug dviejų Eifelio bokštų svoris.

Fermeriai antibiotikus naudoja ligų prevencijai bei gyvulių augimui skatinti, nors iki šiol nėra žinoma, kodėl šie medikamentai turi tokį poveikį.

„Tai didelė varomoji atsparumo antibiotikams jėga. Sąlygos šiuolaikinėse fermose bakterijų plitimui tiesiog tobulos. Turi 10 tūkstančių kiaulių ar paukščių, kurie sugrūsti vienoje vietoje, vienas ant kito tuštinasi. Antibiotikų naudojimas tampa magiška priemone vaistams atsparioms bakterijoms veistis“, – aiškina L. Price’as.

Situaciją dar labiau blogina tai, kad prie to prisideda ir milžiniška platinimo sistema – prekybos centrai. Mėsa neišvengiamai užkrėsta visomis šiomis bakterijomis, kurios galiausiai atsiranda prekyboje.
L. Price’o teigimu, šių supervirusų plitimą galima sustabdyti: „Reikia nustoti pirkti mėsą su antibiotikais. Taškas, tai išties labai labai svarbus pasirinkimas. Tai vienintelis kelias padaryti progresą šioje srityje“.

Auginti gyvulius be antibiotikų paprastai yra brangiau, tad jeigu jūsų kišenė neleidžia pirkti ekologiškos mėsos, tuomet kiaulienos paprasčiausiai atsisakykite.

2. Nuoširdžiai pasikalbėkite su savo gydytoju ir artimais draugais

Dažnai girdime, kad atsparumas antibiotikams primena klimato atšilimą – kelios šalys gali sugriauti visų ateitį. Kiekvieno žmogaus indėlis yra mažas lašas milžiniškame pasauliniame antibiotikų vartojimo vandenyne.

L. Price’as tam pritaria. Kiekvieną kartą vartodami antibiotikus didiname atsparių bakterijų išsivystymo riziką. Šie patogenai plinta per namų ūkius, klases ir bendruomenes. Atsisakydami antibiotikų, galite turėti įtakos vietos bendruomenei – ar net valstybei – kas gali apsaugoti jus ir jūsų šeimą nuo superbakterijų.

Prisiminkime Švedijos pavyzdį. Šioje šalyje medikai itin atsargiai išrašo antibiotikus. Sveikatos apsaugos sistema nuolat stebi atsparių atmainų egzistavimą. Be to, vyriausybė dar 1986 metais uždraudė fermose naudoti antibiotikus gyvulių augimui skatinti. Dėl visų šių priemonių antibiotikai išsaugojo savo potencialą ir esant būtinybei gydytojai gali juos išrašyti, žinodami, kad jie pagelbės.

Taigi, jeigu norite pasiekti panašių rezultatų savo šalyje, nereikalaukite gydytojų kiekvieną kartą išrašyti antibiotikų. Verčiau pasikalbėkite su savo gydytoju, kaip galima išvengti šių medikamentų, kokių alternatyvų esama.

Taip pat galite pasikalbėti apie tai ir vaikų darželiuose. Pabandykite pasakyti ką nors panašaus: „Mes stengiamės namuose atsikratyti superinfekcijų. Vengiame antibiotikų ir valgyti mėsą, kuri išauginama juos naudojant. Ar jūsų nedomintų tai?“

Ekspertai tvirtina, kad bakterijos lengvai keliauja iš vienos šeimos į kitą, iš vienos bendruomenės į kitą. Kiekvieną kartą, kai panaudojami antibiotikai, iškyla atsparių atmainų išsivystymo pavojus.

3. Skiepykitės nuo gripo!

Gripą sukelia virusas, o antibiotikai virusų nenaikina!
„Nepaisant to, gripas yra pagrindinė priežastis, dėl ko Jungtinėse Amerikos Valstijose žmonėms išrašomi antibiotikai“, – reziumuoja Ligų dinamikos, ekonomikos ir politikos centro direktorius R. Laxminarayanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją