Vis dažniau pagalvojantiems apie ekologiškas odos priežiūros priemones pataria sveikos kosmetikos „Marmozel“ gamintoja Vilma Žmakova.

„Oda – sveikatos veidrodis. Kiekviena moteris turi įgimtą norą būti graži. Būtent pramoniniai išradimai ir kosmetologinės procedūros sukūrė nuomonę, kad odos sveikata, grožis yra sunkiai pasiekiamas ir brangus malonumas. Atraskite sau tinkamą natūralų, dar geriau ekologišką: veido kremą, drėkiklį, makiažo valiklį; panaudokite bent vieną mėnesį, - to pakaks, kad įsitikintumėte – turėti sveiką odą: paprasta, nebrangu ir be galo patogu,“ – sako Vilma. Štai 9 punktai, padėsiantys pereinant prie natūralių odos priežiūros priemonių:

1.Savo kūną ir odą dera gerbti ir maitinti organišku maistu.

Ekologiškos kosmetikos paskirtis - suteikti odai maisto ir skatinti ją pačią gaminti pakankamai riebalų, saugoti vidinę drėgmę, gaminti pakankamai elastino, kalogeno, tolygiai paskirstyti pigmentą, kad nesirastų pigmentinių dėmių. Visa tai visiškai realu ir lengvai vyksta naudojant sveiką kosmetiką. Vieni odos atsigavimą pajunta jau po vieno karto, kiti po savaitės, po mėnesio, atsinaujinus odos paviršiniam sluoksniui, pokyčiai neabejotini.

Didžioji dalis pramoninės kosmetikos gamintojų naudoja dirbtines, susintetintas žaliavas, kurios sukuria gražiai atrodančius produktus. Jie purūs, žvilgūs, greitai susigeria, bet maisto odai, deja, nesuteikia. Tokia kosmetika geriausiu atveju gali neutraliai veikti odą, visgi, ji nepamaitina ląstelių, todėl vienų žmonių oda ima sausėti, kitus - beria, kemša poras, trečių oda ginasi išskirdama perdaug riebalų, galiausiai – per greitai sensta.

2. Netikėkite mitais, kad odai prižiūrėti reikia įmantrių ir egzotiškų priemonių.

Kosmetikos priemonių sudėtis, kaip ir maisto, turėtų būti lengvai suvokiama. Jeigu sudėtyje vien cheminiai kodai arba mineralinis aliejus, alkoholis – argi tai galima vadinti odos maistu - kosmetika?

Pradėti galima nuo odos valiklio. Odai valyti pakanka vandens ir aliejaus (tinka simondsijų, alyvuogių, migdolų ir kiti). Vandeniu ir aliejumi sudrėkintu tamponėliu lengvai nuvalysite dienos dulkes, vandenyje netirpius nešvarumus, makiažą. Vietoje paprasto vandens galima naudoti žolelių arbatas arba augalinius distiliatus (hidrolatus). Išmėginkite. Bent vieną mėnesį. Pokyčiai bus akivaizdūs.

3. Geriausi organiški produktai kuriami vos iš keleto, bet kokybiškų sudėtinių dalių.

Neapsigaukite etiketėmis su ryškiais užrašais „natūralus“, „su arganų ar kitokiu aliejumi“ ir panašiai. Rinkdamiesi atidžiai skaitykite produktų sudėtis, kurios rašomos mažėjančia tvarka – pirma žaliavos kurių daugiausia, pabaigoje tos – kurių vos keli lašai. Nesusiviliokite tais keliais lašais, jie dedami vien marketingo tikslais.

4. Atsiminkite, kad į natūralią, sveiką kosmetiką nededami dirbtiniai kvapai.

Todėl kvapas atidarius indelį tikrai nebus toks intensyvus, kaip esate pratę. Gera žinia – labai greitai uoslė pripras prie subtilių, natūralių kvapų ir mėgausitės nauju kvapų pasauliu nekenkdami sveikatai.

5. Nekelkite audros savo vonioje – nusipirkus pirmąjį ekologišką kremą, nebūtina išmesti visų turimų priemonių.

Jūsų tikslas – sveikata, o ne stresas dėl per didelių išlaidų. Tiesiog pabaigę senąją priemonę, pakeiskite ją nauja natūralia ar ekologiška. Ekologiška reiškia, kad žaliavos užaugintos švariai, atsakingai, o tai užtikrina naudingą žaliavos poveikį odai.

Ekologiškos žaliavos yra bemaž dvigubai brangesės, todėl tokia ir ekologiška kosmetika. Beje, vienu metu geriau naudoti vos keletą skirtingų priemonių. Odos sudirgimai kyla dėl per gausaus „kokteilio“, kai naudojami keli kremai, valiklis, prausiklis, dekoratyvinė kosmetika ir t.t.

6. Prieš pirkdami odos priežiūros priemonę pagalvokite, ar jums jos tikrai reikia.

Renkantis kokybę, sutaupysite tiesiog pirkdami mažiau. Pavyzdžiui, jei plaukai sveiki, pilnai užtenka kokybiško šampūno, balzamas nėra būtinas. Arba galbūt suprasite, kad atskirų kremų rankoms, pėdoms ir kūno odai visai nereikia, užteks vieno aliejaus visam kūnui, o kartais ir plaukams sutepti. Kosmetika nėra kažkas labai sudėtinga ar moksliška, vadovaukitės žiniomis, nuojauta.

7. Neskubėdami rinkitės ekologiškos kosmetikos gamintoją ir produktus.

Išmėginkite keletą, bus lengviau spręsti, lyginti. Pabendraukite su pardavėjomis, pasiteiraukite mėginukų. Būtinai pauostykite – iš kvapo galime intuityviai nuspręsti, ar produktas mums tiks. Paprastai patariama rinktis savo šalies gamintoją, naudojantį vietinius ingredientus – Lietuvoje tokių yra ne vienas.

8. Domėkitės tuo, ką perkate.

Pasidomėkite apie tam tikrų aliejų ar augalinių vandenų poveikį, kokiai odai rekomenduojami. Nebūtina gilintis į gamybos niuansus, tačiau naudinga ir įdomu sužinoti, kaip gaminami – spaudžiami kokybiški aliejai, kokį jie turi turėti kvapą, spalvą, net nuosėdas; kas yra eterinis aliejus, kodėl jo pakanka vos kelių lašų; kaip gaunami augalų vandenys – vertingiausi odos drėkikliai; galiausiai, kokiomis savybėmis pasižymi sudėtyje esantys augalai. Tai ne tik padės pasirinkti, suteiks žinių, įspūdžių, bet ir nukels į tolimus ir artimus kraštus, jų kultūras.

9. Nepamirškite, kad gerai išvaizdai ir savijautai dar reikia sveiko maisto, fizinio krūvio ir geros nuotaikos. Nusišypsokite, pasitempkite ir drąsiai kurkite save tokius, kokiais norite būti!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)