Kovo pabaigoje įsigaliosianti naujoji žūklės leidimų tvarka kelia paniką tarp žvejų. Dėl stipriai pabrangsiančių leidimų, žvejai šluote šluoja pigius seno pavyzdžio leidimus, kurie galios iki kitų metų kovo.

Išgąsdino kaina

Nuo balandžio leidimus žvejoti neišnuomotuose valstybiniuose vandens telkiniuose bus galima įsigyti tik elektroniniu būdu – naudojantis internetine Aplinkosaugos leidimų informacine sistema.

„Žvejas, norėdamas įsigyti leidimą, turės prisijungti prie leidimų informacinės sistemos taip pat, kaip jungiamasi prie elektroninės bankininkystės. Sistemoje bus nurodytas telkinių sąrašas, tereiks pasirinkti datą ir laiką, kada bus žvejojama“, – apie naują sistemą pasakojo Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas.

Susimokėjus nurodytą kainą, žvejus esą turės išsispausdinti ir leidimą.

Žvejai mėgėjai už metinį leidimą žūklei neišnuomotuose valstybiniuose vandens telkiniuose mokės 50 Lt, mėnesinį – 20 Lt, dviejų parų – 5 Lt. Tačiau šis leidimas nesuteiks teisės žvejoti išnuomotuose valstybiniuose ir privačiuose vandens telkiniuose. Leidimų žvejoti išnuomotuose telkiniuose kainas galės nustatyti jų naudotojai, tačiau jos neturi būti didesnės kaip 50 Lt už metinį leidimą, 20 Lt – už mėnesinį, 5 Lt – už dviejų parų.

Išduoda trigubai daugiau leidimų

Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcija nuo sausio iki kovo vidurio išdavė tiek pat žvejybos leidimų, kiek pernai per aštuonis metų mėnesius.

„Vien mūsų inspekcija išdavė 179 leidimus. Per pustrečio mėnesio tris kart daugiau išduota ir žvejybos licencijų lašišų, šlakių ir kitų limituotų žuvų žvejybai. Pernai išduota 12 tokių licencijų, o šiemet – 36“, – aiškino Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos specialistė Donata Gureckytė.

Aplinkosaugininkai pripažįsta, kad licencijų ir leidimų paklausa išaugo dėl gresiančių pasikeitimų.

„Teko girdėti, kad ir leidimus pardavinėjantys tarpininkai ėmė didinti tarpininkavimo kainą. Anksčiau daugiau nei dviejų litų, pavyzdžiui, žūklės reikmenų parduotuvės neprašydavo, o šiemet jau girdėjau, kad 4-5 litus už leidimo išrašymą prašo“, – sakė V.Marozas.

Kai kuriose uostamiesčio žūklės parduotuvėse jau trūksta pačių žūklės leidimų.

Leidimo – į loterijos terminalą

Naujoji leidimų sistema įvarė panikos ypač vyresnio amžiaus žvejų tarpe. Pasipylė priekaištai, kad ne kiekvienas kaime gyvenantis žvejys turi kompiuterį su interneto prieiga.

„Tačiau tam ir keičiama sistema, kad žvejui būtų patogiau. Pernai visos Lietuvos mastu buvo išduota 87 tūkst. leidimų. Žmonės po pusę dienos važinėjo po inspekcijas ir bankus, kad gautų leidimus. Dabar per kelias sekundes bus galima įsigyti tokį leidimą“, – sakė Aplinkos apsaugos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Gamtos išteklių skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas.

Pasak V.Graičiūno, tokius leidimus bus galima įsigyti „Perlo“ loterijos terminaluose, kurių šalyje yra apie 1800.

„Beveik kiekvienoje parduotuvėje yra šie loterijos terminalai. Deramės ir su „Lietuvos paštu“. Ateityje tokių taškų turėtų daugėti. O greitu laiku leidimą bus galima įsigyti ir SMS žinute“, – sakė V.Graičiūnas.

Programinė leidimų sistema, kuri galės išduoti 17 rūšių leidimų, kainavo apie pusę milijono litų, 2,5 mln. Lt ministerijai atsiėjo techninės įrangos įsigijimas.

„Nupirkta 120 nešiojamų aparatų, kuriais inspektoriai galės vietoje patikrinti žvejų leidimus“, – sakė V.Graičiūnas.

Nemokamai turės teisę žvejoti vaikai iki 16 metų, vyresni nei 62 metų asmenys ir neįgalieji.

Teisę nemokamai žvejoti žūklės ploto naudotojai galės nustatyti ir kitiems asmenims, pavyzdžiui, vietos gyventojams.