Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis BNS sakė, kad tai numatantį nutarimą Vyriausybė svarstys pasitarime trečiadienį.

„Mes norėtume, kad šiandien (Vyriausybėje - BNS) būtų svarstomas įpareigojimas pradėti kompensacijos skaičiavimą. Priėmus Vyriausybės nutarimą, mes siūlome pradėti mokėjimus nuo metų vidurio, nes šiandien pinigų nėra. Siūlome Vyriausybei tokį variantą, kad priėmus sprendimą šiandien pradedame skaičiuoti šernus“, - BNS sakė aplinkos ministras.

Valentinas Mazuronis
Vyriausybė praėjusią savaitę pritarė šernų populiacijos mažinimo planui, kuriuo numatoma išnaikinti daugiau nei 20 tūkst. šernų. Planuojama, kad už šerną bus mokama 250 litų, o iš viso tai kainuos daugiau nei 6 mln. litų.
Vyriausybė šiandienos posėdyje patvirtino, jog tokia suma bus mokama už kiekvieną sumedžiotą šerną.

Ministro teigimu, Maisto ir veterinarijos tarnyba būtų įpareigota nustatyti tikslią sumedžiotų šernų skaičiavimo tvarką.

„Aš manau, kai Maisto ir veterinarijos tarnyba nustatys tikslią tvarką. Bus galima aiškintis - jeigu nušaunamas šernas ir po tyrimo jis geras, naudotinas ir medžiotojas jį pasiima, galbūt bus mažesnė suma, jei tos mėsos nepasiima, tai turėtų būti 250 litų“, - kalbėjo V.Mazuronis.

Nutarta, kad medžioklės plotų naudotojams už kiekvieną sumedžiotą šerną išmoka bus skaičiuojama nuo 2014 m. vasario 7 d., o mokama nuo 2014 m. liepos 1 d.

Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pavesta iki 2014 m. vasario 7 d. parengti ir suderinus su Žemės ūkio ir Aplinkos ministerijomis patvirtinti išmokų už sumedžiotus šernus mokėjimo tvarkos aprašą. Siūloma išmokoms skirtas lėšas pavesti administruoti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

Praėjusią savaitę dėl afrikinio kiaulių maro penkiuose Lietuvos rajonuose (Alytaus, Lazdijų, Varėnos, Šalčininkų, Trakų ir Druskininkų) įvesta ekstremali padėtis.

Praėjusių metų pradžioje Lietuvoje buvo beveik 60 tūkst. šernų, o iki šių metų pradžios buvo sumedžiota apie pusė populiacijos.

Sausio 24 dieną pranešta, kad dviem Šalčininkų ir Alytaus-Varėnos rajonų riboje sumedžiotiems šernams nustatytas afrikinis kiaulių maras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)