Jonažolė – tai nuostabus gydomasis augalas. Senovės Rusijos žiniuoniai jonažoles vadindavo švento Jono žole (nes augalo žydėjimas sutampa su Joninėmis) arba Jono krauju (nes trinant sėklas ir žiedus ant pirštų lieka kraują primenančios raudonos sultys). Liaudyje jonažolė dėl savo ypatingos cheminės sudėties vadinama ,,žole nuo 99 ligų“. Vokietijoje dėl įvairiapusio poveikio jonažolė vadinama ,,vidine saule“.

Jonažolėje yra dažymo medžiagų, flavonų, eterinio aliejaus, sutraukiančių medžiagų, karotino, spiritų, cholino, organinių rūgščių, PP ir C vitaminų, mineralinių druskų ir alkaloidų.

Įprasta manyti, kad jonažolė vartojama tik nervų sistemos susirgimų gydymui. Iš tiesų jonažolė padeda pašalinti baimes, kelia nuotaiką, ramina bei padeda atgauti dvasinę pusiausvyrą, gydo nuo neurozės. Veikliosios jos medžiagos hipericinas ir hiperforinas atkuria sutrikusius energijos srautus smegenyse, todėl ramina bei padeda atgauti jėgas. Taip pat jonažolės sėkmingai naudojamos medicinoje gydant skrandžio ir žarnyno ligas, opaligę, vidurių užkietėjimą, kepenų ir tulžies pūslės ligas, inkstų ir šlapimo pūslės ligas, širdies ir kraujagyslių ligas, aterosklerozę. Jonažolės plačiai vartojamos ir ginekologinėms ligoms bei vyrų lytinių organų ligoms, sąnariams, gerklės ir kvėpavimo takams, endokrininėms ligoms gydyti. Jonažolės efektyviai gydo odos pūlinius, baltmę, trofines opas, sunkiai gyjančias žaizdas, sumušimus, seborėją, spuogus, išbėrimus ir kitas odos ligas. Gydant ilgai negyjančias žaizdas, uždegiminius procesus, vartojamas jonažolių aliejus.

Iš jonažolių gaminami antpilai, įvairūs arbatų mišiniai, aliejai, trinktūros.

Šie augalai dažnai auga siaurais ruožais pievose, miško aikštelėse, pamiškėse, kirtimuose, retuose spygliuočių miškuose, tačiau juos taip pat galime užsiauginti ir savo sode. Auginant augalus iš sėklų, iš pradžių reikia juos sudaiginti gamtos sąlygomis, paskui pasodinti į atvirą gruntą, kitas būdas – iškasti laukinį augalą ir persodinti jį į iš anksto paruoštą purią derlingą žemę. Tai geriausia atlikti rudenį arba pavasarį.

Parengta pagal N. Stogovos knygą ,,Jonažolė prieš 100 ligų“