Kol žmonės nesusitaria, žiurkės įsisiautėja vis labiau. „Jos nieko nebijo. Nuodai jau nepadeda. Galima ir lauke jų sutikti, ir bute. Naktimis girdime, kaip jos cypia ir krebžda ventiliacijos angose“, - pasakojo A. Jonyno gatvės trečiu numeriu pažymėto daugiabučio gyventoja.

Moteris teigė, kad žiurkes lauke ar laiptinėje galima pastebėti ir dienos metu. Neseniai šiame name gyvenantis vyras laiptinėje susidūrė su didele žiurke. Sutrikęs vyras griebėsi šluotos ir užmušė graužiką.

Kita to paties namo gyventoja su žiurke akistatą turėjo ir savo virtuvėje. „Šuo ryte vis lojo, cypė, galvojau, kas yra. Atsidariusi spintelę po kriaukle pamačiau ten tupinčią žiurkę, kuri turbūt atkeliavo vamzdynais“, - pasakojo moteris.

Į redakciją kreipęsi gyventojai skundėsi, kad namo bendrijos pirmininkė Bronislava Tamulynienė nesiima kompleksinių priemonių žiurkėms naikinti, barsto nuodus, kurie nieko nepadeda. Anot jų, panašiai elgiasi ir nemažai kitų namo gyventojų, kurie nenori samdyti tarnybos, kuri išnaikintų žiurkes.

„Tos tarnybos paslaugos gal 150 eurų kainuotų. Galėtume visi prisidėti ir pasisamdyti, tačiau čia gyvena daug senyvo amžiaus žmonių ir jie to nenori, galvoja, kad nuodų užteks. Su nuodais nieko nepasieksime. Mes turime mažų vaikų. Baiminamės dėl jų saugumo. Juk žiurkės gali būti užsikrėtusios, pavojingos“, – baiminosi moterys, nesuprantančios kitų gyventojų abejingumo.

Prieš kurį laiką jos dėl problemos kreipėsi į savivaldybę, bet ir tai nepadėjo jos išspręsti.

Daugiabučio pirmininkė B. Tamulynienė pripažino, kad problema dėl žiurkių yra, tačiau ji ne tokia didelė.

„Mes turime nupirkę nuodų, padedame juos įvairiose vietose, bet kadangi kai kurie gyventojai netgi naktį neuždaro lauko durų, tai taip tos žiurkės ir eina. Prieš metus buvome pasikvietę žmogų, kuris naikina žiurkes, tai jis išmėtė žiurkių nuodų į kiekvieną sandėliuką, ir už tai sumokėjome pinigus. Paskui jis man parodė, kokie tie nuodai, ir kad man nereikėtų to žmogaus kviesti, aš pati nuperku nuodų ir išmėtau į sandėliukus“, – apie tai, kaip kovoja su žiurkėmis, pasakojo B. Tamulynienė.

Pirmininkė tikino, kad tam, kad žiurkės būtų išnaikintos visiškai, pirmiausia kai kuriems žmonėms reikėtų labiau prižiūrėti savo sandėliukus, juos išbetonuoti, susitvarkyti.

„Pas tuos žmones, kurie sandėlius išbetonavę, susitvarkę žiurkių nėra. Jos daugiausia veisiasi ten, kur netvarkinga, kur yra daug skylių ir landų. Aš nuodus išmėtau, jos suėda, kurį laiką dingsta, bet dėl tų netvarkingų sandėliukų vėl veisiasi ir iš jų eina visur“, - pasakojo pirmininkė.

Moteris patvirtino, kad buvo ir savivaldybėje, ten buvo pasakyta, kad namo gyventojams reikėtų padaryti susirinkimą ir susitarti gražiuoju.

„Mes susirinkimą ir padarėme. Kai kurios gyventojos norėjo, kad butai, kambariai, būtų purškiami kažkokiais nuodais, bet dauguma gyventojų to daryti neleido ir nutarė, kad žiurkes reikia nuodyti nuodais“,- kalbėjo moteris.

Ji teigė, kad ir savo sandėliuke yra padėjusi nuodų, bet jie visą vasarą nebuvo paliesti.

Su žiurkėmis aktyviai norintys kovoti gyventojai tikisi, kad pirmininkė ir likusieji gyventojai su ilgauodegėmis imsis kovoti kitu būdu, ne tik nuodais.