Praėjusį pirmadienį Latvijos žemės ūkio ministerija pranešė apie tai, kad pradėtas konvencijos ratifikavimas ir dokumentas pateiktas Ministrų kabineto svarstymui.

Naminių gyvūnų gynimo konvencija Europos Sąjungoje įsigalėjo 1997 m.

Kaip rašo Latvijos dienraštis „Diena“, konvencijoje teigiama: „negalima versti gyvūnų jausti skausmą, kančias ar išgyventi stresą“, be to, savo augintinių negalima išmesti į gatvę.

Taip pat nurodoma, kad naminius gyvūnus būtina aprūpinti tinkamu maistu ir vandeniu, užtikrinti, kad jie būtų fiziškai aktyvūs bei imtis visų įmanomų priemonių, kad gyvūnas nepabėgtų.

Naminių gyvūnų negalima parduoti jaunesniems nei 16 m. amžiaus asmenims be jo tėvų ar globėjų sutikimo.

Konvencija reguliuoja ir gyvūnų užmigdymo procesą. Užmigdyti gyvūną gali tik veterinaras ar kitas kompetentingas asmuo, išskyrus ypatingas situacijas, kai būtina nutraukti gyvūno kančias, o veterinaro ar kito kompetentingo asmens pagalba negali būti suteikta, bei kitose ekstremaliose situacijose, kurios numatytos valstybės teisės aktuose. Gyvūno užmigdymas turi būti vykdomas sukeliant gyvūnui kaip įmanoma mažiau fizinių ir moralinių kančių.

Be to, Konvencija draudžia skandinti ar dusinti gyvūnus, naudoti nuodingas medžiagas ir vaistus bei žudyti juos elektra.

Remiantis konvencija, chirurginės operacijos, kurių tikslas – pakeisti išvaizdą ar kitos nemedicininės priežastys – turi būti uždraustos, pavyzdžiui uodegos ir ausų trumpinimas, apkurtinimas, nagų ir dantų šalinimas.

Konvenciją jau pasirašė Austrija, Belgija, Kipras, Danija, Prancūzija, Vokietija, Graikija, Islandija, Airija, Lichtenšteinas, Italija, Liuksemburgas, Malta, Didžioji Britanija, Nyderlandai, Norvegija, Portugalija, Ispanija, Švedija, Šveicarija, Turkija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)