Lietuvos jūrų muziejaus delfinai svečioje šalyje iki spalio viešės nemokamai. Tokią žinią vakar muziejaus direktorė Olga Žalienė parsivežė iš Graikijos, kur viename privačiame zoologijos sode laikomi mūsų gyvūnai.

Graikai, prieš porą metų kilniai sutikę delfinus iš Lietuvos savo zoologijos sode nemokamai laikyti tol, kol baigsis delfinariumo remontas Klaipėdoje, neseniai prabilo apie pinigus.
.
„Sutartyje su graikais nenumatyta, kada konkrečiai delfinai bus išvežti atgal į Klaipėdą. Ten parašyta, kad Graikijoje jie gyvens tol, kol nebus sudarytos sąlygos gyventi čia, Lietuvoje“,– dar prieš derybas dienraščiui komentavo Lietuvos jūrų muziejaus atstovė Nika Puteikienė.

„Derybos sekėsi gerai, jokių didesnių pakeitimų nebus. Tiesiog susitarėme, kad prie to klausimo grįšime spalio mėnesį. Jeigu mes ir mokėtume, tai tik už delfinų maistą ir už trenerių būsto nuomą, kurią dabar apmoka graikai. Tai nebūtų kažkoks papildomas mokestis, iš kurio jie gautų naudos. Dabar jie gera valia išlaiko tuos gyvūnus“, – tvirtino O.Žalienė.

Delfinai – ne išlaikytiniai, jie maistui užsidirba pasirodymuose. Tačiau žiemą esą zoologijos sodo lankomumas yra nedidelis, todėl graikai pareiškė norą, kad už gyvūnų laikymą būtų mokama.

„Iki spalio niekas nesikeičia. O gal iki to laiko mes parsivešime delfinus į Klaipėdą“, – svarstė O.Žalienė.

Per mėnesį vieno delfino išlaikymas, jo maistas ir vaistai, Lietuvoje kainuoja apie 1000 Lt.

Pradėjus Lietuvos jūrų muziejaus delfinariumo rekonstrukciją, į Graikiją išvežta 11 delfinų, du gimė jau svečioje šalyje. Visus 13 gyvūnų ketinama parsigabenti atgal į Klaipėdą. Planuojama, kad vėliausiai tai įvyks šių metų rudenį.