UAB „Dzūkijos vandenys“ sėkmingai įgyvendina projektą „Vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtra Alytuje“, finansuojamą iš Europos Sąjungos (ES) Sanglaudos fondo, kurio metu plečiama vandentiekio ir nuotekų surinkimo tinklų infrastruktūra Alytaus mieste, o tiksliau – naujuose Domantonių ir Geležinkelio – Likiškių g. kvartaluose.

Geriamojo vandens kokybė ir patikimas jo tiekimas gyventojams, tinkamas buitinių nuotekų surinkimas ir valymas yra svarbūs veiksniai, keliantys miesto gerovės lygį bei gyventojų higienos sąlygas ir sprendžiantys aplinkosaugines miesto problemas.

Iki projekto įgyvendinimo Alytuje viešosios geriamojo vandens paslaugos buvo prieinamos 92 proc., nuotekų tvarkymo – 90 proc. gyventojų. Taigi, dalis miesto gyventojų nuotekas rinko nuotekų rezervuaruose arba išgriebimo duobėse, o vandenį ėmė iš vandens šulinių. Pagal Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymą bei Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo 2008-2015 m. plėtros strategiją, centralizuoto vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų prieinamumas iki 2015 m. turi siekti 95 proc. visų šalies gyventojų.

Naujų vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtros darbus Alytaus mieste atlieka rangovas UAB „Inžineriniai tinklai“. Projekto įgyvendinimo metu 15-oje miesto gatvių: Ragainės, Krėvos, Merkinės, Pilėnų, Druskininkų, Žygimanto Augusto, Barboros Radvilaitės, Medininkų, Kadugių, Žemynos, Dailidžių, Gabijos, Stoties, Statybininkų ir Medkirčių, yra numatyta nutiesti 6,12 km vandentiekio ir 6,92 km naujų nuotekų tinklų. Įgyvendinus projektą prie nuotekų tinklų galės prisijungti 331, prie vandentiekio tinklų taip pat 331 minėtų gatvių gyventojas.

Pasak UAB „Inžineriniai tinklai“ projektų vadovo Aivaro Botinos, šiuo metu tiek uždaruoju, tiek atviruoju būdu tiesiami tinklai Kadugių, Stoties, Ragainės ir Krėvos gatvėse. Greitai bus pradėti darbai ir dar dviejose gatvėse: Merkinės ir Medkirčių. Jau nutiesta apie 20 proc. visų numatytų pakloti tinklų: apie 1,2 km vandentiekio ir apie 1,4 km nuotekų tinklų, tačiau oro sąlygos palankios ir darbai vykdomi sparčiai. Rangovas informavo, kad jokių nusiskundimų negauta: „Gyventojai labai supratingi, kantriai laukia statybų pabaigos, suvokdami, kad dėl statybos darbų kylantys nepatogumai yra laikini, o pasibaigus tinklų tiesimo darbams viskas bus grąžinama taip, kaip buvo“.

Prie centralizuotų sistemų neprisijungusi gyventojų dalis vartoja gruntinį kastinių šulinių vandenį, kuris neatitinka geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimų. Norint, kad žmogus jaustųsi gerai, per parą būtina gauti apie 2 litrus kokybiško geriamojo vandens. Žmogus jam būtiną mineralinių medžiagų kiekį gauna ne tik su maistu, bet ir gerdamas vandenį, todėl vandens kokybė yra svarbi mūsų sveikatai. Su geriamuoju vandeniu į žmogaus organizmą patenka nuo 1 iki 10 proc. reikalingo per parą mikroelementų kiekio. Nepakankamas mikroelementų kiekis vandenyje gali turėti įtakos įvairių negalavimų ir ligų atsiradimui.

Tinkamas buitinių nuotekų surinkimas ne tik yra svarbus Alytaus miesto gyventojų higienos sąlygų gerinimui, bet ir sprendžia aplinkosaugines miesto problemas. Gyventojų įsirengiamos nuotekų surinkimo talpyklos dėl dėvėjimosi gali tapti nesandarios. Tokiu būdu gamtai daroma didelė žala. Taigi, projektas prisidės prie aplinkos kokybės gerinimo, bus užtikrinta neigiamo poveikio aplinkai ir gyventojų sveikatai prevencija.

Reiktų akcentuoti, jog projekto biudžete nustatyta didžiausia projekto tinkamų finansuoti išlaidų suma – 4,7 mln. litų. Iš jų ES Sanglaudos fondo parama sudaro – 3,9 mln. litų, Lietuvos valstybės biudžeto lėšos – 466,8 tūkst. litų. Likusią sumos dalį skiria UAB „Dzūkijos vandenys“.

Įgyvendinus projektą bus išplėsti vandens tiekimo ir nuotekų surinkimo tinklai ir užtikrintas sveiko, atitinkančio ES reikalavimus geriamojo vandens tiekimas bei saugus nuotekų tvarkymas.

Projektas prisidės prie vieno svarbiausių struktūrinės paramos uždavinių – nuoseklaus socialinių ir ekonominių skirtumų tarp ES šalių narių ar atskirų regionų mažinimo.