Mūsų organizmas prie visko pripranta. Be jokios įtampos mes kiekvieną dieną atliekame visą eilę veiksmų: atsikeliame, prausiamės, valomės dantis. Ir šie veiksmai neatrodo mums sunkūs, nes tai „įprotis“, kuris susiformavo per ilgą laiką. Taisyklinga mityba ir reguliarios treniruotės taip pat gali tapti bet kurio žmogaus kasdieninio gyvenimo dalimi.

Per 21 dieną žmogus pripranta prie naujų dalykų, įsisavina juos ir mato rezultatą, suspėja priimti tai, kas su juo vyksta. Matant konkrečius rezultatus galima įprotį pratęsti dar 21 dienai, vėliau 42 dienoms, o paskui ir visam gyvenimui. Fiziologiškai organizmas pripranta prie kokių nors dalykų ir pradeda jų reikalauti.

Per daug gauname, per mažai išeikvojame

Pradėkite veikti, kai tik nusprendėte pasikeisti, kol dar nespėjo išgaruoti noras. Pagrindinė užduotis – pradėti rašyti mitybos dienoraštį. Labai svarbu pradėti jį pildyti jau tą pačią dieną, kai nusprendėte keisti savo gyvenimo būdą. Tai toks auklėjamasis momentas. O vėliau žmogus kontroliuoja save savarankiškai ir rodo rezultatus treneriui. Pagrindinis progreso variklis yra būtent mityba. Jeigu racionas sudarytas teisingai, rezultato ilgai laukti nereikės.

Pagrindinė problema naujokui – sumažinti glikogeno kiekį raumenyse ir kaip energijos šaltinį maksimaliai išnaudoti organizme esančią gliukozę. Paprastai didelių miestų gyventojai suvartoja pernelyg daug kalorijų. Mes dirbame biuruose ir fiziškai negalime prieiti iki lipolizės proceso (tai medžiagų apykaitos procesas, kai riebalai skyla į sudedamąsias dalis), kurio rezultatas – riebalų virtimas energija.

Paprastai mes praktiškai nejaučiame kalorijų deficito, nes labai mažai jų išeikvojame ir pakankamai daug gauname. Ir tik sumažinę kalorijų kiekį galime paleisti riebalų deginimo procesus, kurie lemia svorio mažėjimą.

Mitybos dienoraštis

Svarbu iškart po valgio mitybos dienoraštyje užfiksuoti, ką suvalgėte, kada, kiek ir kaip maistas buvo paruoštas. Praktiškai kiekvienas žmogus prisimena, ką jis valgė pusryčiams. O štai ką valgėte prieš dvi ar tris savaites, prisiminti ne taip jau paprasta, jeigu iškart neužsirašysite. Pagal mitybos dienoraštį nesunku pakoreguoti kasdieninį, savaitės ir mėnesio treniruočių planą.

Šis dienoraštis gali pasitarnauti kaip savikontrolės būdas, taip pat kontroliuoti gali ir jūsų treneris. Pažiūrėjęs kelių dienų mitybos dienoraštį specialistas gali išskirti maitinimosi klaidas. Pasitaiko, kad suvalgote kažką teisingo ir naudingo, tačiau ne laiku.

Sustatant mitybos racioną būtina atsižvelgti į daugybę niuansų. Pavyzdžiui, pervirti kietųjų kviečių makaronai yra gerokai blogesni nei tie, kurie buvo virti griežtai septynias minutes. Žalių burokėlių glikemijos indeksas yra žemas, o virtų – aukštas. Tas pats galioja ir mokoms. Kuo produktas labiau apdorotas, tuo greičiau jis atiduoda gliukozę ir tuo didesnis jo glikemijos indeksas.

Avižinė košė, užpilta verdančiu vandeniu, ir avižinė košė, kurią reikia virti dešimt minučių – du skirtingi patiekalai. Kas vyksta organizme, kai kraujyje jau yra gliukozės ir jūs pridedate dar? Tokiu atveju organizmas perdirba ją į riebalus.

Taisyklinga mityba – 70 procentų sėkmės

Yra žmonių, kurie reguliariai vaikšto į sporto salę, treniruojasi ir galvoja, kad nieko nesigauna dėl neteisingų pratimų. Tačiau jie nesusimąsto, kad mityba yra kur kas svarbiau. Mityba – tai 70 procentų sėkmės, ir tik po 15 procentų tenka treniruotėms ir atsistatymui.

Jeigu 21 dieną suskirstytume į etapus, tai pirmoji savaitė yra „įtraukianti“. Antrasis etapas – pagrindinis, o trečiasis – stabilizuojantis. Per 21 dieną rekomenduojama nueiti į 15 treniruočių po 90 minučių. Jos turi būti įvairios: funkcinės, kardio, tempimo. Vienodas krūvis gali greitai pabosti, todėl gali iškilti tinginystės pavojus.

Ir dar vienas patarimas: kaip tik nusprendėte pasikeisti, iškart pulkite veikti, kol noras neišgaravo. Paskui pirmieji rezultatai motyvuos jus tolimesniems veiksmams. Puiku, jeigu turite galimybę sportuoti su treneriu. Jo vaidmuo – sudominti, iškelti aiškius tikslus ir motyvuoti žmogų, nurodyti jo klaidas ir esant reikalui padėti. Tuo pat metu turite aiškiai suvokti, ką darote ir kodėl.

Sistemingi užsiėmimai bet kokiu sportu bus sėkmingi ir padės išsiugdyti įprotį laikytis sveiko gyvenimo būdo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)