DELFI Būstas publikuoja ištrauką iš leidyklos „Vaga“ knygos „Tvarkingų namų stebuklas“.

Kur kas sunkiau nuspręsti išmesti kokį nors daiktą. Kad to išvengtume, prigalvojame visokiausių priežasčių, tarkime, „Ištisus metus nenaudojau šio puodo, bet, kas žino, gal dar kada nors jo prireiks...“ arba „Šitą vėrinį padovanojo mano vaikinas, tuo metu man jis labai patiko...“ Bet jei atidžiau pasigilintume į priežastis, kodėl nesugebame su kuo nors atsisveikinti, aptiktume tik dvi: prisirišimas prie praeities arba baimė dėl ateities.

Jei atrinkdami daiktus aptinkate tokį, kuris jums nekelia džiaugsmo, bet kurio tiesiog negalite prisiversti išmesti, akimirką stabtelėkite ir užduokite sau klausimą: „Ar man sunku jį išmesti, nes esu prisirišusi prie praeities, ar dėl to, kad bijau ateities?“

Apsvarstykite visus tokius daiktus, užduodami šį klausimą. Po truputį taps aišku, kas jus sieja su šiais daiktais. Įžvelgsite vieną iš trijų: prisirišimą prie praeities, stabilumo ateityje troškimą arba šių dviejų derinį. Svarbu suvokti, kas iš tiesų jus sieja su daiktais, nes tai jūsų vertybių, kuriomis vadovaujatės gyvenime, išraiška.

Klausimas, kokius daiktus norite pasilikti, iš tiesų yra klausimas, kaip jūs norite gyventi savo gyvenimą. Prisirišimas prie praeities ir baimė dėl ateities veikia ne tik tai, kaip atsirenkate daiktus, bet atskleidžia kriterijus, pagal kuriuos priimate sprendimus visose gyvenimo srityse, taip pat ir santykiuose su žmonėmis bei darbe. Pavyzdžiui, kai smarkiai dėl ateities nerimaujanti moteris renkasi vyrą, tikėtina, kad neišsirinks tokio, kuris jai tiesiog patinka ir su kuriuo smagu būti.

Veikiausiai ji išsirinks tokį, su kuriuo mezgami santykiai jai atrodys naudingi, arba sprendimą priims bijodama, kad jei šio vyro nepasirinks, galbūt gyvenime daugiau nieko nebesutiks. Darbo srityje labiau tikėtina, kad tokia moteris pasirinks darbą didelėje įmonėje, kadangi tai atveria platesnes galimybes rinktis ateityje, arba stengsis įgyti tokią profesiją, kuri leistų jaustis užtikrintai dėl ateities, nesvarbu, ar jai ši profesija patinka ir ar nori dirbti šį darbą. O stipriai prie praeities prisirišusiai asmenybei sunku leistis į naujus santykius, nes ji negali užmiršti savo vaikino, su kuriuo išsiskyrė prieš dvejus metus.

Ji taip pat nesiryžta išbandyti naujų metodų, net jei naudojami metodai nebeveikia, nes prie šių yra pernelyg pripratusi. Jei daiktus išmesti sunku dėl vienos iš šių priežasčių, tai trukdo aiškiai pamatyti, ko mums reikia dabar, šią akimirką. Nesame tikri, kas mums patiktų ir ko ieškome.

Taip prikaupiame vis daugiau nereikalingų daiktų, palaidodami save daiktų pertekliuje ir fiziškai, ir dvasiškai. Geriausias būdas išsiaiškinti, ko mums iš tiesų reikia, išmesti viską, ko nereikia. Tada jums nebereikės leistis į klajones po tolimus kraštus ir nebeteks išgyventi pirkimo priepuolių.

Tereikia gerai apžiūrėti kiekvieną daiktą ir pašalinti tuos, kurių jums nereikia. Atskirai susidurti su kiekvienu daiktu ir juos atrinkti gali būti gana skausminga patirtis. Tai priverčia mus drąsiai pažvelgti į savo netobulumus bei keistenybes ir į praeityje priimtus kvailus sprendimus. Kai tvarkydamasi susidurdavau su savo praeitimi, dažnai tekdavo rausti iš gėdos. Kvepiančių trintukų kolekcija iš pradinės mokyklos laikų, įvairūs daiktai su animacinių filmų atvaizdais, kuriuos rinkau mokydamasi vidurinėje mokykloje, gimnazijos metais įsigyti drabužiai, kuriais siekiau atrodyti kaip suaugusi, bet kurie man visai netiko, ir rankinės, kurias nusipirkau, nors man nereikėjo, tik todėl, kad patiko, kaip jos atrodė parduotuvėje.

Daiktai, kuriuos turime, yra tikri. Jie egzistuoja čia ir dabar ir yra ne kas kita kaip tik mūsų pačių praeityje priimtų sprendimų rezultatas. Klaida nekreipti į juos dėmesio arba nežiūromis išmesti, tarsi bandytume išsižadėti anuomet priimtų sprendimų.

Todėl aš esu ir prieš besaikį daiktų kaupimą, ir prieš daiktų išmetimą gerai to neapsvarsčius. Tik kiekvieną daiktą atskirai apžiūrėję ir išgyvenę jų keliamus jausmus, galime įvertinti savo santykį su jais. Galime pasirinkti vieną iš trijų būdų, kaip elgtis su savo daiktais. Stoti akistaton dabar, atidėti tai vėlesniam metui arba vengti ligi pat savo mirties. Tai jūsų pasirinkimas.

Bet aš manau, kad kur kas geriau to imtis šiandien. Sąžiningai peržiūrėdami savo turimus daiktus ir pripažinę savo prisirišimą prie praeities bei ateities baimes, galėsime išsiaiškinti, kas mums iš tiesų rūpi. Taip geriau suvoksime savo vertybes ir gyvenime priimdami sprendimus galėsime išvengti dvejonių bei sumaišties. Pasieksime kur kas daugiau, jei sprendimus priimsime ryžtingai, imsimės veiklos su užsidegimu ir nebūsime varžomi jokių abejonių. Kitaip tariant, kuo anksčiau stosime į akistatą su savo daiktais, tuo geriau. Jeigu ketinate susitvarkyti namus, imkitės to jau dabar.

Tvarkingų namų stebuklas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)