„Dėl duobių keliuose automobilių vairuotojai patiria žalą ištisus metus. Sugadintos, prakirstos automobilių padangos, sulankstyti ratlankiai, sulaužytos ar pamestos automobilio detalės – tai bene pagrindinės bėdos, kurias vairuotojai patiria įvažiavę į kelyje pasitaikiusią duobę. Jeigu vairuotojas neapsidraudęs kasko draudimu, dėl žalos atlyginimo tenka nueiti „kryžiaus kelius“ mat už kelią atsakinga savivaldybė ar jį administruojanti įmonė nukentėjusiajam tiesiog pasiūlo kreiptis į teismą“, – sakė E. Jurkevičius.

Kadangi teisminės procedūros nėra paprastos, retas vairuotojas ryžtasi teikti ieškinį teismui. Laimėti tokias bylas yra gana sunku netgi draudimo bendrovėms, turinčioms profesionalius teisininkus. Tačiau pasitaiko ir tokių atvejų, kad vairuotojų skundai apskritai dingsta savivaldybių stalčiuose, tad išsireikalauti žalos atlyginimo nebėra jokių galimybių.

„Dar praėjusių metų pabaigoje uostamiestyje į kelio dangoje atsivėrusią duobę įvažiavęs ir automobilį apgadinęs vairuotojas jau daugiau kaip tris mėnesius laukia atsakymo iš vietos valdžios. Klaipėdos specialistai, vairuotojo skundą mėto kaip karštą bulvę, tad gauti kompensaciją iš savivaldybės jis net nebesitiki. Čia apskritai iki šiol nebuvo patenkintas nė vienas prašymas kompensuoti patirtą žalą dėl netinkamai atliktų kelio darbų“, - sakė E. Jurkevičius.

Pasak politiko, įstatymuose numatyta, kad savivaldybės yra atsakingos už savivaldybių vietinės reikšmės kelių ir gatvių priežiūrą, taisymą, saugaus eismo organizavimą ir privalo atlyginti žalą asmenims, atsiradusią dėl teisės aktų nustatyta tvarka neatliktų kelio savininko pareigų.

Tačiau savivaldybės savo neveiklumą pateisina tuo, kad ministerijos lygmeniu nėra nustatyta jokios bendros tvarkos, kaip ta žala turi būti atlyginama.

„Nustačius bendrus Pavyzdinius tvarkos nuostatus, bus išvengiama „kūrybiškų atsimušinėjimų“ neva kompensacijos ne savivaldybės reikalas. Visais atvejais skundai bus tiriami, vadovaujantis nustatytais terminais ir tvarka, todėl vairuotojai išvengs ilgai trunkančio bylinėjimosi teismuose“, – sakė E. Jurkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją