Trūksta sąmoningumo

Klaipėdos kelių policijos Administracinės veiklos poskyrio viršininko Mindaugo Džermeikos teigimu, kalbėjimas mobiliuoju telefonu vairuojant automobilį – vienas dažniausiai užfiksuojamų kelių eismo taisyklių pažeidimų uostamiestyje.

„Tikrinant patrulių darbo rezultatus, pastebime, jog tokių pažeidimų per parą užfiksuojama daugiau nei dešimt ir jie kartojasi sistemingai. Galima teigti, jog šiai dienai tai yra vienas dažniausiai užfiksuojamų kelių eismo taisyklių pažeidimų Klaipėdos mieste“, - kalbėjo pareigūnas.

Paklaustas, kodėl pažeisdami šią tvarką klaipėdiečiai yra linkę rizikuoti savo bei kitų eismo dalyvių saugumu, M. Džermeika teigė, jog vairuotojams trūksta elementaraus sąmoningumo.

„Paprasčiausiai žmonės yra linkę labai skubėti. Jie įsivaizduoja, jog jų darbo klausimai yra aktualiausi. Tačiau jie retai pagalvoja ir apie kitus eismo dalyvius. Vairuotojas dažnai nesuvokia, jog naudodamasis mobiliuoju telefonu jis gali nepastebėti į perėją įžengusio pėsčiojo ar staiga sustojusio priešais automobilio ir taip sukelti avarinę situaciją“, - teigė poskyrio viršininkas.

Laisvų rankų įranga nesinaudoja

M. Džermeikos teigimu, duomenis, kiek dėl šios tvarkos nepaisymo Klaipėdoje buvo užfiksuota autoįvykių, sekti sunku. Mat retas vairuotojas po įvykio prisipažįsta, kad incidento metu naudojosi mobiliąja ryšio priemone.

Pareigūnui taip pat sunku suprasti, kodėl vairuotojai retai naudoja specialią „laisvų rankų įrangą“.

„Perkant mobilų telefoną, dažniausiai prie jo nemokamai pridedamos ir elementarios ausinės su mikrofonu. Tad šią priemonę turi tikriausiai kiekvienas vairuotojas. Kodėl ja naudojasi retas, sunku atsakyti“, - teigė M. Džermeika.

Pasak poskyrio viršininko, pasitaiko ir tokių atveju, kuomet vairuotojai apskritai nesuvokia, kodėl yra už šį pažeidimą baudžiami.

„Yra buvę situacijų, kuomet dailiosios lyties atstovės nelabai suvokė, jog tokiu elgesiu pažeidė kelių eismo taisykles. Kai kurioms iš jų pareigūnams net tenka aiškinti, kodėl kalbėti mobiliuoju telefonu vairuojant yra pavojinga“, - kalbėjo pareigūnas.

Baudos negąsdina

Kaip teigė M. Džermeika, bauda už naudojimąsi mobiliuoju telefonu (be laisvų rankų įrangos) vairuojant šiandien gali siekti iki 300 litų. Tačiau, pareigūno nuomone, nuobaudas reikėtų gerokai griežtinti.

„Ne paslaptis, jog nuobaudos už kelių eismo taisyklių pažeidimus per pastaruosius metus buvo gerokai sugriežtintos. Jei vairuotojui už sistemingą šios tvarkos nepaisymą grėstų teisės vairuoti atėmimas, manau, kad laikui bėgant vairuotojų požiūris imtų keistis“, – teigė pareigūnas.