Ankščiau vairuotojai, norėdami pranešti apie kelyje pastebėtą policijos ekipažą, eismo nelaimę arba kitą kliūtį, turėdavo mirksėti ilgosiosmis šviesomis arba bendrauti radijo ryšiu - dabar tai daryti jie galės pasitelkę išmaniąsias technologijas.

Lenkijoje tokia eismo informavimo sistema veikia jau 5 metus. Anot programėlės kūrėjų, per tokį laikotarpį ją atsisiuntė daugiau nei 1,8 mln. vartotojų. Dabar sistema „Yanosik“ pasiekė Lietuvą. Šią programėlę į išmaniuosius telefonus ar planšetes galima parsisiųsti nemokamai.
Naudodamiesi programėle vairuotojai vieni kitus gali įspėti apie kelyje tykančius nepatogumus ar kliūtis.

Programėlės kūrėjai tikina, kad ši sistema ne tik įspėja vairuotujus apie kliūtis, bet ir pasiūlo alternatyvų maršrutą.

„Ji leidžia vairuotojams informuoti vienas kitą apie eismo situaciją ir pranešti apie įvykius, kurie apsunkina ar blokuoja eismą arba kelia pavojų. Vairuotojas, pastebėjęs eismo įvykį kelyje, stacionarius fotoradarus ar policijos ekipažą, vienu mygtuko paspaudimu nusiunčia pranešimą sistemai, tuo pačiu pažymėdamas savo buvimo koordinates. Kitas vairuotojas, važiuojantis link pažymėtos vietos, gauna išsamų pranešimą apie pavojų kelyje ir turi laiko sureaguoti“, - rašoma bendrovės „Altas“ pranešime spaudai. Būtent ši įmonė bendradarbiaudama su bendrove „Neptis SA“ ir sukūrė programėlę vairuotojams. 

Pranešime spaudai rašoma, kad programėlė „Yanosik“ veikia GPS signalų ir GPRS duomenų perdavimo pagalba, tokiu būdu sistemoje kaupiami duomenys apie esamą eismo situaciją.

Tačiau vairuotojams per anksti džiaugtis nereikėtų, nes policijos atstovai tokią naujovę vertina kritiškai, kadangi naudotis telefonu prie vairo draudžiama.

„Situacija dviprasmiška todėl kad, jei policijos pareigūnai pastebės, kad vairuotojas rankomis naudojasi mobiliu telefonu, labai didelė tikimybė, kad jis bus sustabdytas ir surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas už šį pažeidimą“, - TV3 žinioms sakė kelių policijos atstovas.

Kelių policijos atstovai sako turintys papildomų priemonių piktybiškiems pažeidėjams sutramdyti, todėl įspėjimo sistemos jų neapsaugos nuo atsakomybės. Be to pareigūnai viliasi, kad visuomenė bus sąmoninga ir nepuls talkinti kelių chuliganams.

Vis dėl to programėlės sumanytojai savo kūrinį vadina socialiniu projektu ir teigia neturintys tikslo trukdyti policijos darbui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)