DELFI domėjosi, kokia situacija Lietuvos motociklų rinkoje ir ką pardavėjai pataria tiems, kurie planuoja ateinantį pavasarį išbandyti kitokį susisiekimo būdą.

Kur pirkti?

Vienas iš variantų – įsigyti norimą techniką iš gamintojų atstovų mūsų šalyje. Toks būdas turi savų privalumų ir trūkumų. Visų pirma, gaunate naują norimos spalvos motociklą su geidžiama papildomos įrangos komplektacija. Tačiau tokie priedai bei garantinė priežiūra autorizuotame servise privers papurtyti piniginę. Tiesa, tokiu atveju visada turėsite techniškai tvarkingą ir kelionėms paruoštą motociklą, o tikimybė patirti kelyje nemalonių nuotykių sumažės iki minimumo.

Norint pataupyti, galima kreiptis į centrus, prekiaujančius naudotais motociklais, nupirktais ir atvežtais iš užsienio po nedidelių eismo įvykių. Tokie tiekėjai priima ir individualius užsakymus. Deja, jų parduodami motociklai gali turėti defektų: rėmo įtrūkimą, geometrijos pakitimą, nusidėvėjusių detalių. Šie trūkumai gali peraugti į gedimą eksploatuojant techniką. Jeigu visgi radote patinkantį motociklą ir pavyko viską išsiaiškinti, prieš perkant įvertinkite, kiek teks pakloti už defektų pašalinimą arba detalių pakeitimą.

„Rinkitės motociklą pagal jo techninę būklę. Siekiant išvengti didelių investicijų į konkrečią transporto priemonę, apžiūrėkite žibintus, stabdžių kaladėles, žvaigždes, grandinę, kitaip sakant, visus pagrindinius matomus mazgus. Mūsų parduodamiems motociklams pavojingi gedimai pasitaiko itin retai. Be to, mes suteikiame garantiją ir esame pasiruošę taikiai išspręsti kilusius nesklandumus. Jei turime įtarimų dėl galimų gedimų, motociklo nepardavinėjame, o iš karto siunčiame į detalių skyrių išardymui“, – teigia bendrovės „GTV Group“ motociklų pardavėjas Paulius Varnelis.

Dar viena galimybė – kreiptis į privačius asmenis ir pirkti motociklą, anksčiau įsigytą užsienio aukcione ir Lietuvoje neeksploatuotą. Šiuo atveju egzistuoja tokia pati gedimų rizika.

„Visada mielai dalinuosi su pirkėjais savo patirtimi ir stengiuosi papasakoti viską apie turimą prekę, nes teko pakeisti daug skirtingų motociklų“, – pasakoja kitas pašnekovas Deividas, jau 19 metų vairuojantis šias transporto priemones ir dažnai pardavinėjantis turimą techniką.

Dar vienas būdas – pačiam ieškoti parduodamų motociklų užsienio svetainėse. Tokiu atveju pasidomėkite, kiek kainuos motociklo gabenimas, muitas ir paruošimas techniniai apžiūrai. Skirtingose šalyse taikomi nevienodi reikalavimai tokioms detalėms, kaip pavyzdžiui priekinis žibintas.

„Tik nuo 2009 metų dauguma gamintojų pradėjo montuoti žibintus, atitinkančius Lietuvos įstatymuose numatytus reikalavimus“, – paaiškina Deividas.

Kaip išsirinkti?

Jeigu iš anksto nežinote, kokio motociklo norite, kreipkitės į specialistus, kurie pasidomės, kokie jūsų norai ir lūkesčiai.

„Išsiaiškinu, ko žmogus tikisi iš motociklo, kur planuoja juo važinėti ir koks yra skiriamas biudžetas, - teigia P. Varnelis. – Tuomet galiu rekomenduoti kelių metų senumo arba naujesnį, technologiškai tobulesnį, turintį tiesioginį kuro įpurškimą modelį. Skirtingo amžiaus vairuotojų norai skiriasi“.

Apsisprendimą palengvins tikslai, keliami motociklui: pagreitis ir vikrumas, universalumas, daugiadienės kelionės ar ramus pasivėžinimas neilgomis distancijomis.

Dauguma pardavėjų, perkant pirmąjį motociklą, greičiausiai pasiūlys rinktis 450-600 kubinių centimetrų darbinio tūrio klasikinę arba „street“ klasės transporto priemonę.

„Pasidomėčiau, ar klientas turi vairavimo patirtį, – tikina savo turimus motociklus pardavinėjantis Deividas. – Nedidelio darbinio tūrio varikliai leidžia greičiau išmokti saugiai vairuoti.“

Jeigu jums visą laiką patiko sportiniai motociklai, tai dar nereiškia, kad patiks tokį vairuoti pačiam. Idealu, jeigu ieškodami galite pabandyti skirtingų klasių ir galingumo agregatus. Nesėkmės atveju greičiausiai pakeisite du ar tris, kol surasite labiausiai patinkantį. Be abejo, niekas nedraudžia turėti iš karto kelis motociklus, skirtingiems poreikiams tenkinti.

Kada įsigyti?

Vyrauja nuomonė, kad palankiausias metas pirkti motociklą yra rudens pabaiga ir žiemos pradžia, nes tuo laikotarpiu kainos mažesnės. Vasariui įpusėjus, internete padaugėja skelbimų ir kainos pradeda augti.

„Būtent dabar yra palankiausias metas pirkti, – užtikrina „GTV Group“ atstovas P. Varnelis. – Žiemą mūsų garaže yra didžiausias motociklų pasirinkimas. Dėl pirkėjų iš Rytų valstybių, artėjant pavasariui, pasiūla sparčiai mažėja. Kita priežastis – galimybės derėtis. Kaip ir kiekvienas pardavėjas, mes stengiamės didinti apyvartą bei nuolat atsinaujinti. Nematome prasmės vasarį daryti didelių nuolaidų, nes netrukus prasidės vairavimo sezonas.“

Pasak jo, didžiausi pardavimai vyksta kovo mėnesį, o nuo balandžio pirkėjai ima rimti. Tie, kas ruošiasi važinėti vasarą, paprastai jau būną įsigiję motociklą anksčiau.

„Iš manęs daugiausia motociklų nupirko pavasarį, kai šilo oras ir vairuotojams budo žiemą snūduriavusios emocijos“, – antrina ir Deividas.

Vienaip ar kitaip, logiškiausia yra ruoštis prieš sezoną ir nesikrapštyti garaže, kai draugai mėgaujasi kelionėmis.

Sek svarbiausias automobilių pasaulio naujienas: nuo naujo „Bugatti" modelio iki KET pasikeitimų. Nestabdyk – prisijunk prie DELFI Auto draugų „Facebook“!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)