Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje duomenimis, vyrai per metus sukelia tiek pat avarijų kaip ir moterys. Tačiau ryškūs lyčių skirtumai pastebimi vertinant, kuris mėnesis vyrams ir moterims yra avaringiausias.

Stiprioji lytis daugiausiai avarijų sukelia sausį, o moterys budrumą praranda ne šaltuoju sezonu, o pavasarį. Joms avaringiausias periodas 2013 m. buvo sudėtingomis oro sąlygomis nepasižyminti gegužė. Per pirmąjį 2013 m. mėnesį vyrai išprovokavo apie 30 proc. daugiau incidentų kelyje nei įprastai. Vidutiniškai per mėnesį vyrai sukelia apie 463 avarijas, bet sausį šis skaičius išaugo iki 589. Dailioji lytis, kuri vidutiniškai per mėnesį sukelia 200 avarijų, gegužę buvo atsakinga už daugiau nei 230 nelaimių kelyje – 17 proc. daugiau nei vidutiniškai.

Nors abiejų lyčių atstovai sukelia vienodą procentą avarijų per metus, pasekmės būna daug didesnės, kai avarijų kaltininkais būna vyrai. Didžiausia 2013 m. išmokėta suma dėl vyro sukeltos avarijos siekė net daugiau nei 1 mln. 300 tūkst. Lt. Palyginimui, daugiausiai žalos padariusi moters sukelta avarija atsiėjo vos daugiau nei 51 tūkst. litų. Iš viso už vyrų sukeltas avarijas 2013 m. „ERGO Insurance“ Lietuvoje išmokėjo daugiau nei 16 mln. litų žalos ir beveik keturis kartus mažiau už autoįvykius, kurių kaltininkėmis buvo moterys – apie 4,6 mln. litų.

Pasak „ERGO Insurance“ žalų administravimo direktoriaus Baltijos šalyse Audriaus Pilčico, toks žalų dydžių skirtumas pastebimas jau ne vienerius metus.

„Moterys didžiąją dalį avarijų patiria ne dėl per didelio greičio, bet neatidumo ar nepatyrimo: nubrozdina automobilį parkuojantis, laiku nepradeda stabdyti. Vyrai dažniau viršija greitį ir nesilaiko atsargumo, todėl ir jų sukeltų avarijų rezultatai būna daug tragiškesni“, – teigia A. Pilčicas.

Mažiausiai avarijų tiek vyrai, tiek moterys padaro vasaros mėnesiais: vyrai – birželį, moterys – liepą.

Iš viso 2013 m. „ERGO Insurance“ Lietuvoje užfiksavo 17839 autoįvykius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)