Šis klausimas buvo svarstomas Automobilių pramonės komiteto Ekspertų tarybos automobilių pramonės klausimais posėdyje.

Atsakydamas į parlamentarų klausimus A. Rachmanovas konstatavo, kad gatvėse, kuriomis jis važinėja, „žymiai padaugėjo automobilių su baltarusiškais numeriais“. Jis papasakojo apie kanalą, kuriuo pirkti automobiliai įvežami į Rusiją su baltarusiškais numeriais. Pagal Rusijoje egzistuojančius reikalavimus, jei automobilis ilgiau nei pusę metų išbūna regione jį reikia perregistruoti, informuoja ITAR-TASS.

„Bet kadangi panaikinta pasienio kontrolė, neturime duomenų apie sienos pervažiavimą ir nežinome, kiek šiuo metu automobilių (iš Baltarusijos) yra Rusijos teritorijoje“, – sakė valdininkas.

Pareiškęs, jog nenori nieko mokyti, kaip pigiau, su 20 proc. nuolaida įsigyti automobilį, A. Rachmanovas paaiškino, kad „žmogus atvažiuoja į Minską, ten atlieka registraciją, paskui perka automobilį, užregistruoja jį Baltarusijoje, o paskui ramiai važinėja Maskvoje.“

Į klausimus, kaip nutraukti tokią praktiką, departamento vadovas atsakė, jog tai ne iki galo integruotos Prekybos sąjungos padariniai – įstatymai dėl mokesčių nesutampa su muitinės įstatymais, mokesčių įstatymai Baltarusijoje ir Rusijoje taikomi skirtingai.

Jo nuomone, reikėtų rekomenduoti Baltarusijos automobilių pardavėjams priimti sprendimą sinchronizuoti automobilių muito įstatymus. „Tik bijau, kad negalėsime padaryti jokios įtakos“, – sakė jis.

A. Rachmanovo teigimu, galbūt galima sustiprinti kontrolę, bent jau ilgiau, nei pusmetį Rusijoje teritorijoje esančių automobilių. Anot jo, Rusijos VRM šiuo metu rengia tokius pasiūlymus, šiaip ar taip yra daug video kamerų, kurias būtų galima panaudoti tokios duomenų bazės kūrimui. „Bet visa tai gana sudėtinga ir nepigu“, – pabrėžė jis.

Penktadienį pranešta, kad Rusijoje įvedama ypatingoji iš Baltarusijos ir Kazachstano įvežtų automobilių pardavimo tvarka. Iki liepos 1 d. Baltarusijoje ir Kazachstane automobilių įvežimo sąlygos fiziniams asmenims buvo lengvesnės, nei Rusijoje. Automobilių įvežimo sąlygos juridiniams asmenims buvo sulygintos, o muito mokesčiai fiziniams asmenims Baltarusijoje ir Kazachstane buvo mažesni.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)