Pasigedo ne iš karto

Ilgametis Valstybinio lėlių teatro aktorius Stasys Nacius ir vėl pritvirtino nuo savo priekabos nusuktus pirmuosius lietuviškus numerius. „Šiemet su sūnumi perdažėme, sutvarkėme priekabą. Po maždaug trejų metų pertraukos prisireikė tos priekabos“, – pasakojo aktorius.

Deja, naudotis prieš daugiau nei penkiolika metų įsigyta priekaba S.Nacius dar negalės. Ilgapirščiai nugvelbė jo piniginę su dokumentais. Piniginėje buvo pasas, vairuotojo pažymėjimas ir priekabos techninis pasas.

Apie vagystę pranešęs policijai aktorius būtiniausius dokumentus įsigijo naujus. Tuoj po vagystės priekabos nereikėjo, todėl jos dokumento nepasigedo. Susigriebęs, kad be dokumentų važinėti negalės, S.Nacius kreipėsi į Valstybės įmonės (VĮ) „Regitra“ filialą Kaune. Čia paaiškėjo, kad ant jo priekabos pritvirtinto valstybinio numerio „Regitros“ duomenų bazėje nėra.

Ieškojo archyvuose?

S.Nacius tvirtina matęs ne vieną priekabą ir traktorių, kurie važinėja su pirmaisiais lietuviškais numeriais, todėl neabejojo, kad nekils jokių problemų ir jam bus išduotas priekabos techninio paso dublikatas. Deja, viskas pasirodė gerokai sudėtingiau. VĮ „Regitra“ kompiuterizuotoje duomenų bazėje šis numeris neegzistavo.

„Pažadėjo paieškoti dar kituose archyviniuose dokumentuose. Tačiau prie jų prieiti esą gali tik vienas darbuotojas, todėl liepė palikti telefono numerį ir laukti“, – tuo metu aktorius dar tikėjosi, kad paieškos bus vaisingos. „Regitros“ darbuotojo skambutis šias viltis sudaužė. Aktoriui paaiškino, kad tokie numeriai neegzistuoja ir jis turi kreiptis į teismą.

S.Nacius samprotavo, jog greičiausiai teisme jis turės įrodyti, kad ta priekaba tikrai jo ir gavęs teigiamą teismo nutartį ją turės pristatyti „Regitrai“. „Greičiausiai dar kartą turėsiu važiuoti į “Regitrą„, kad jie išduotų kokią nors pažymą, kodėl jie atsisako man išduoti tą techninį pasą. Nežinau, kaip tiksliai elgtis, nes man nieko nepaaiškino“, – traukė pečiais S.Nacius.

Pirko su numeriais

S.Nacius priekabą įsigijo prieš maždaug 18 metų. „Tuo metu kūrėme “Mažąjį teatrą„. Vyko rekonstrukcijos ir remonto darbai, todėl pirkau iš kolegos, nes reikėjo daug visko vežioti“, – prisiminė aktorius. Priekabą su valstybiniais numeriais jis įsigijo iš kolegos.

Nelengva užduotis aktoriaus laukia ir teisme įrodyti šio pirkinio legalumą. „Man paaiškino, kad savadarbę įteisinti paprasčiau. Ši priekaba yra gamyklinė, todėl turėsiu įrodyti, kad ji nevogta“, – spėliojo S.Nacius.

Negana to, aktorius prisipažino nesmagiai pasijutęs – tarsi dokumento praganymas būtų vienas didžiausių nusikaltimų. „Jau nušvietė, kad oi kaip blogai ir kaip sudėtinga. Esu girdėjęs ne vieną pasakojimą, kad žmonės specialiai perka priekabas be numerių ir įteisina. Vadinasi, kažkoks nesudėtingas kelias yra“, – spėliojo S.Nacius.

Niekas neprisipažino

VĮ „Regitra“ Kauno filialo viršininko pavaduotojas Rytis Polikauskas teigė negirdėjęs šios S.Naciaus istorijos.

Vadovui neprisipažino nė vienas filialo Raudondvario plente darbuotojas, kada nors užsiėmęs S.Naciaus priekabos valstybinio numerio paieškomis. „Galiu patvirtinti, kad tokio valstybinio numerio duomenų bazėje nėra“, – teigė R.Polikauskas.

Pavaduotojas paaiškino, kad S.Nacius turėjo užpildyti prašymą ir tada būtų gavęs oficialų atsisakymą išduoti jam dokumentą, taip pat būtų nurodyti motyvai, kodėl įmonė neišduoda minėtos priekabos techninio paso.

„VĮ “Regitra„ įkurta 2000 m. Visus duomenis perėmėme iš policijos“, – aiškino R.Polikauskas. Pavaduotojas pripažino, kad tokių atvejų, kai savininkui teisme tenka įrodinėti savo nuosavybės teisėtumą, yra buvę, tačiau nedaug.

Kelias į teismą

Pasak R.Polikausko, S.Nacius, norėdamas gauti naujus valstybinius numerius, atsisakius „Regitrai“ juos išduoti, turės kreiptis į policiją. Ten taip pat išsiimti pažymą apie priekabą, keliauti į teismą ir pateikti prašymą pripažinti tą daiktą jo nuosavybe.

Vis dėlto pavaduotojas pasiūlė, kad S.Nacius dar kartą atvažiuotų į įmonę, kad jo situacija būtų iš naujo peržiūrėta. Priekabos numerių paieškos reikalai nepagerėjo. „Jų duomenų bazėje yra šalia mano valstybinio numerio esantys numeriai, tačiau mano nėra“, – juokėsi Lėlių teatro aktorius.

Laimutė Užupė, VĮ „Regitra“ atstovė spaudai

Statistikos, kiek per metus būna atvejų, kai „Regitros archyvuose nerandama valstybinio numerio, nerenkame. Pasitaiko tik pavienių atvejų. Jei transporto priemonę jos valdytojas (savininkas) naudoja viešajame eisme, jis turi kreiptis į registro įstaigą ir transporto priemonę įregistruoti. Kelių transporto priemonės yra didelio pavojaus šaltinis, galintis padaryti didelę žalą asmenims ir aplinkai, todėl jos yra registruojamos. Jei asmuo neturi norimos įregistruoti transporto priemonės dokumentų, jis turėtų kreiptis į “Regitrą" su norima įregistruoti transporto priemone. Mūsų įmonės specialistai nemokamai pakonsultuos ir patars transporto priemonės įregistravimo klausimais.