O jos kiekis, žinia, bazinėje versijoje dažniausiai skiriasi nuo tos, kuri montuojama brangesnės komplektacijos modelyje.

Nuo šiol bus laikomasi naujos taktikos – bus bandomos dvi to paties modelio versijos: su bazine įranga ir papildoma įranga. Tiesa, jei ir bazinė automobilio versija turės elektronines saugumo sistemas, brangesnė modifikacija bandoma nebus.

Tokios „dvigubu reitingu“ pramintos privilegijos pirmą kartą nusipelnė du nauji modeliai – „Kia Niro“ ir „Toyota Hilux“. Dar du automobilius – „Renault Scenic“ ir „Subaru Levorg“ – „Euro NCAP“ paskutinėje savo bandymų sesijoje sudaužė tradiciniu, „vieno egzemplioriaus“, būdu.

Pastarieji du – ir prancūziškas minivenas, ir japoniškas universalas – pelnė po 5 žvaigždutes. Kaip, beje, ir korėjietiškas krosoveris bei japoniškas pikapas, tačiau tokio įvertinimo nusipelnė tik jų minėtos brangesnės versijos, mat turėjo įvairią elektroninę saugumo įrangą (pvz., automatinę avarinio stabdymo sistemą, angl. Autonomous Emergency Braking, arba AEB).

O štai bazinio „Kia Niro“ saugumas – 4 žvaigždutės, „Toyota Hilux“ – vos 3. Toks įvertinimas logiškas, mat, pagal „Euro NCAP“ taisykles, 5 saugumo žvaigždučių automobilis negali gauti, jei jame nėra minėtosios AEB sistemos. O „plikosios“ „tojotos“ atveju tarp pasyviojo saugumo įrangos apskritai buvo tik vienas elementas – neprisegto saugos diržo signalizatorius.

„Euro NCAP“ generalinis sekretorius Michielis van Ratingenas pareiškė esąs įsitikinęs, kad dvigubo reitingo schema paskatins gamintojus montuoti papildomą saugumo įrangą į visų tipų automobilius. AEB sistemos būtinumą esą ir įrodė „Niro“ bei „Hilux“ pavyzdys.

Kalbos apie privalomą AEB sistemos montavimą visuose naujuose Europos Sąjungoje parduodamuose automobiliuose pasigirdo jau prieš kelerius metus. Tam principinį sutikimą yra davusi ir Europos Komisija.

2012-aisiais buvo kalbėta, kad AEB sistema privaloma tvarka – kaip ABS ar ESP sistemos – Senojo žemyno rinkai pritaikytuose modeliuose galėtų būti montuojama jau nuo 2014 metų, vėliau konkreti data taip ir išnyko diskusijų migloje.

O štai JAV vietos eismo saugumo institucijos ir 20 gamintojų pasirašė susitarimą, pagal kurį AEB sistema naujuose automobiliuose, parduodamuose šioje šalyje, bus privaloma nuo 2022-ųjų rugsėjo 1 d.

Paskutinių „Euro NCAP“ bandymų rezultatai (2016 m. rugpjūtis, proc.):

„Renault Scenic“

Suaugusiųjų saugumas – 90
Vaikų saugumas – 82
Pėsčiųjų saugumas – 67
Saugumo sistemos – 59

„Subaru Levorg“

Suaugusiųjų saugumas – 92
Vaikų saugumas – 83
Pėsčiųjų saugumas – 75
Saugumo sistemos – 68

„Kia Niro“

Suaugusiųjų saugumas – 83
Vaikų saugumas – 80
Pėsčiųjų saugumas – 57
Saugumo sistemos – 59

„Kia Niro“ (su papildoma įranga)

Suaugusiųjų saugumas – 91
Vaikų saugumas – 80
Pėsčiųjų saugumas – 70
Saugumo sistemos – 81

„Toyota Hilux“

Suaugusiųjų saugumas – 85
Vaikų saugumas – 82
Pėsčiųjų saugumas – 73
Saugumo sistemos – 25

„Toyota Hilux“ (su papildoma įranga)

Suaugusiųjų saugumas – 93
Vaikų saugumas – 82
Pėsčiųjų saugumas – 83
Saugumo sistemos – 63.