Ieškiniuose, kurie buvo pateikti Vašingtono federaliniam teismui, teigiama, kad Vokietijoje įsikūrusi kompanija ir trys jos šalutinės bendrovės neteisėtus veiksmus vykdė nuo 1998 m. iki 2008 m. tokiose šalyse, kaip Kinija, Rusija, Egiptas ir Graikija.

Kompanija tikėjosi, kad šie kyšiai jai padės sudaryti sutartis su šalių vyriausybėmis, kad jos įsigytų „Daimler“ automobilių už šimtus milijonų dolerių.

„Daimler AG“ nebus apkaltinta, jei dvi iš kompanijos šalutinių bendrovių pripažins kaltę federaliniame teisme, kuris įvyks balandžio 1 d., pranešė šaltiniai, žinantys penkerius metus vykdyto tyrimo rezultatus. Jie kalbėjo anonimiškai, nes byla dar bus svarstoma federaliniame teisme.

Kompanija turės sumokėti 93,6 mln. dolerių Teisingumo departamentui ir 91,4 mln. dolerių JAV vertybinių popierių ir biržos komisijai, pasakė šaltiniai.

„Daimler“ atstovas Niujorke Hanas Tjanas pasakė, kad kompanija neteiks jokių duomenų apie bylą iki balandžio 1 d. posėdžio.

Teismui pateiktuose dokumentuose nurodyta, kad „Daimler“ įteikė 300 tūkst. dolerių vertės gimtadienio dovaną Turkmėnistano pareigūnui – S klasės „Mercedes Benz“ keleivinį automobilį.

Kompanija dalyvavo „Nafta už maistą“ programoje Irake ir tariamai mokėjo „dėkingumo mokesčius“ vyriausybės pareigūnams mainais už verslo sutartis.

Be to, teismo dokumentuose rašoma, kad „Daimler“ filialas Indonezijoje dovanojo vestuvines dovanas vietos valdžios pareigūnų vaikams.

Kompanija savo verslą kyšiais grindė ir tokiose šalyse kaip Vengrija, Dramblio Kaulo Kranto Respublika, Latvija, Nigerija, Rusija, Serbija, Juodkalnija, Tailandas, Turkija, Uzbekistanas ir Vietnamas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją