Vienas geriausių Lietuvos automobilių fotografų Algirdas Venskus priėmė DELFI į savo fotosesiją ir tik mūsų skaitytojams ne tik pateikia įspūdingai atrodančius kadrus, bet ir atskleidžia paslaptis, kaip fotografuoti viena sudėtingiausių šios fotografijos srities technikų.

Technikai, kai prie automobilio pritvirtinamas fotoaparatas ir naudojamas ilgesnis išlaikymas nei būtų įmanoma normaliomis sąlygomis, anglakalbiame pasaulyje naudojamas „rigshot“ pavadinimas. Lietuviai fotografai dažniausiai linksta prie šio tarptautinio pavadinimo, bet neretai sugalvoja ir savo. „Vamzdis“, „padarom kosmosą“, „pastumdom mašiną“ – keletas vaizdingų pavadinimų šiai technikai atėjusių iš lietuvių lūpų.

Šios technikos esmė yra sukurti ryškią ir dinamišką automobilio nuotrauką iš arti. Pasinaudojant įvairiais prailginimais prie automobilio stabiliai pritvirtinamas fotoaparatas. Lėtai važiuojant lygiu paviršiumi automobilis ir fotoaparatas nekeičia pozicijos vienas kito atžvilgiu. Tai leidžia naudoti ilgą išlaikymą fotoaparato nustatymuose, dėl kurio, automobiliui judant išsilieja fonas ir sukuriama greičio iliuzija.

Prireikus papildomomis lempomis arba blykstėmis apšviečiamos šešėliuose pasislėpusios automobilio vietos, foną galima paįvairinti kitokiomis šviesomis. Pasiruošimas, įrangos pritvirtinimas ir pats fotografavimas trunka apie dvi valandas. Dar pusę tiek – nuotraukos redagavimas. Koreguojamos spalvos, nutrinama kadre matoma fotoaparatą laikanti konstrukcija.

Tokių nuotraukų paprastomis sąlygomis neįmanoma padaryti. Automobilis turėtų važiuoti didžiuliu greičiu, kad fonas išsilietų, o dėl nestabiliai laikomo fotoaparato, automobilis nebūtų ryškus.
TopGear“ apdovanojimų kelionės metu, po kelių šimtų kilometrų kelionės ir dešimties valandų darbo dienos, A. Venskus griebdavo įrangą ir nepažįstamuose miestuose ieškodavo fotosesijai tinkamų vietų.

„Turėjau 22 gražius, naujus ir geidžiamus automobilius, gėda būtų nieko su jais nedaryti“, – sakė automobilių pasaulyje geriau kaip Waska žinomas fotografas.

Dešimties dienų kelionėje fotografas padarė daugiau nei 10 000 nuotraukų. Vis dėlto, nedidelė dalis „rigshot“ technika padarytų kadrų yra vieni įsimintiniausių fotografui.

„Kiekvienai nuotraukai reikėjo nemažai laiko. Pavargęs po dienos darbų, kartais be vakarienės patrauki į nepažįstamą miestą ieškoti gražių vietų. Tai yra labai smagu, kartu susipažįsti su gatvėmis ir miestiečiais. Kol surandi, kol išsikrauni techniką, kol susimontuoji viską praeina daug laiko. Liepojoje įsilinksminęs jaunimas pakalbino, Venstpilyje buvau dukart sustabdytas policijos. Bet sutiktiems buvo labai smalsu ir įdomu, ką gi čia daro automobilis apkabinėtas vamzdžiais, o paminėjus žodį „TopGear“ nebelikdavo kliūčių. Pamačius rezultatą, kad ir fotoaparato ekrane, viskas atsiperka“, – šypsojosi A. Venskus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)