Laimei, susitvarkyti kiemą - sena lietuviška tradicija. Juk jis yra tarsi viso ūkio ar sodybos iškaba. Žmonės daugiau lėšų skiria jaukiai aplinkai sukurti, tad daug kur akį džiugina skoningai įrengti pasivaikščiojimo takai, įvažiavimai ir automobilių stovėjimo aikštelės, trinkelėmis grįstos terasos, baseinai ir tvenkinių apvadai. Visoms šioms aplinkos detalėms dažniausiai naudojamos Lietuvos gamintojų betoninės plytelės bei trinkelės.

Šių gaminių rinka ne mažiau įdomi nei, pavyzdžiui, maisto produktų. Pastarųjų gamintojai konkuruoja siūlydami pirkėjams ypatingus skonius bei kvapus, o betoninių aplinkos tvarkymo elementų gamintojai klientus vilioja formų, spalvų bei faktūrų gausa.

Pasiūla fantazijos nevaržo

Pasak betoninius aplinkos tvarkymo elementus gaminančios AB „Lithun" specialistų, betono trinkelių ir plytelių pasiūla Lietuvoje išties nemaža. Galite rinktis iš plačios spalvinės gamos ir dydžių, formų bei faktūrų įvairovės. Itin madingomis tampa spalvotos grindinio trinkelės, pagyvinančios pilką lietuvišką kraštovaizdį. Tinkamai parinkus spalvinius derinius galima sukurti įdomias optines kompozicijas, išskirti takus iš aplinkos arba atvirkščiai - sulieti juos su supančia gamta.

Anot vienos iš betono gaminiais prekiaujančios UAB „Betono statiniai“ vadovo Alvydo Merkevičiaus, nors dėl šalies gyventojų konservatyvumo spalvotų plytelių paklausa dar palyginti nedidelė, ji auga sulyg kiekvienais metais. „Žmonės pavargo nuo monotonijos ir pamažu atsikrato dar sovietmečiu įsišaknijusio įpročio viską daryti „kaip visi". Ypač drąsius, originalius, nestandartinius aplinkos tvarkymo sprendimus renkasi pasiturimai gyvenantys, pasaulio matę žmonės", - teigia A. Merkevičius.

Be įprastų lygaus paviršiaus trinkelių, gaminamos ir trinkelės šiurkštintu paviršiumi, taip pat senamiesčio grindinį primenantys dirbtinai pasendinti grindinio akmenys. Pastarieji, beje, reikalauja ir atitinkamo stiliaus architektūros bei erdvės. Šalia modernaus stiliaus pastato „istorinis" grindinys gali atrodyti nykiai ar tiesiog neskoningai. Šalia modernių pastatų A. Merkevičius siūlo įrengti grindinį iš spalvotų trinkelių, kurios suteikia beveik neribotas įspūdingų grindinio raštų kūrimo galimybes. Prie tradicinio stiliaus medinių pastatų labiau dera santūrių spalvinių tonų margos pigmentuotos trinkelės, pabrėžiančios gamtos ir žmogaus vienovę.

Tvirtumo suteikia granitas

Grindinį nuolat veikia atmosferos krituliai, įvairios druskos, šarmai ir rūgštys, temperatūros pokyčiai, mechaniniai veiksniai, tad norint, kad jis laikytų kuo ilgiau, trinkelės savo savybėmis turi būti panašios į natūralų akmenį. Todėl aukščiausios rūšies trinkelės gaminamos iš standžių betono mišinių, kurių sudėtyje yra granitinės skaldos. Būtent granitinė skalda gaminiui suteikia tvirtumo, artimo natūraliam akmeniui. Trinkelės su granitine skalda yra ilgaamžės, atsparios šalčiui, sugeria mažai vandens.

Kad gaminiai būtų ne tik tvirti, bet ir estetiškai atrodytų, trinkelės gaminamos dvisluoksnės: apatinis sluoksnis formuojamas iš stambesnės skaldos frakcijų - tai suteikia stiprumo, o viršutinis - iš smulkesnės granitinės skaldos, kad gaminio paviršius būtų lygesnis.

Pastaruoju metu rinkoje didėja ir betono gaminių, pagamintų iš smėlingojo betono. Šios trinkelės yra pigesnės, nes jų sudėtyje atsisakyta brangios granitinės skaldos, jų paviršius lygesnis, nes betono mišinys gaminamas vien iš smulkaus užpildo. Tačiau A. Merkevičius perspėja, kad tokie gaminiai yra gerokai silpnesni, ne tokie atsparūs šalčiui (prisiminkime praėjusią žiemą), todėl kur kas trumpiau laiko.

Svarbiausia - tinkamai sukloti

Norint turėti tvirtą, ilgaamžį ir estetiškai patrauklų grindinį neužtenka tiesiog pasirinkti aukštos kokybės trinkelių ar plytelių. Grindinio tvirtumas didžia dalimi priklauso nuo gero jo suklojimo.

Betono trinkelės ir plytelės klojamos tiesiai ant žvyro ir smėlio arba ant betoninio pagrindo. Pėsčiųjų takai paprastai grindžiami ant žvyro ir smėlio, o įvažiavimo takai ir automobilių stovėjimo aikštelės - ant rupios skaldos arba betono. Įvažiavimo takai dažniausiai klojami 2,5-3 m, sodo takeliai, skirti vaikščioti po vieną, - 0,5-1 m, vedantieji takai, skirti dviem žmonėms, -1,2-1,5 m pločio. Trinkeles galima sukloti įvairiais raštais, o tvirčiausias grindinys būna suklojus jas „eglute".

Rengiant šaligatvio plytelių ar grindinio trinkelių dangas, nuo visos būsimos dangos ploto turi būti pašalintas augalinis sluoksnis. Nukasus gruntą, formuojami nuolydžiai (paprastai 2,5-4 proc.) ir tankinamas grunto pagrindas. Ant sutankinto grunto rengiamas šalčiui atsparus ir (arba) nešamasis sluoksnis, kuriam naudojamas smėlis, žvyras arba skalda. Paruošus mineralinių medžiagų pagrindą, įrengiamas aprėminimas, po to ruošiamas paklotas, kuriam naudojamos šalčiui atsparios, į nešamojo sluoksnio mišinį neįsiskverbiančios medžiagos (smėlis, atsijos, smėlbetonis).

Paklotas nėra tankinamas, per jį negalima vaikščioti. Jo storis po plytelių ar trinkelių suvibravimo turi siekti 3-5 cm. Betono gaminiai ant pakloto dedami vienas šalia kito, pagal pasirinktą klojimo raštą, išlaikant vienodus 3-5 mm tarpus. Paklojus plyteles ar trinkeles, užpildomi tarpai. Vėliau, esant sausai dangai, betono gaminiai vibruojami vibroplokštėmis.

Priežiūros nereikalauja

Merkevičius įsitikinęs, kad tvarkant aplinką, kaip ir statant ar rengiant namą, būtina specialistų pagalba. Juolab kad tai nėra pigus malonumas - visiško aplinkos sutvarkymo išlaidos gali siekti 10-30 proc. namo vertės. Todėl racionalu pasirinkti tos bendrovės paslaugas, kuri tiekia produkciją bei turi aplinkos tvarkymo įmones partneres. Tokios bendrovės klientui suteikia visą paslaugų kompleksą - suprojektuoja ir sukioja grindinį, apželdina kiemą, sureguliuoja apšvietimą ir kt.

Tad jei pasirinkote kokybiškas trinkeles ir rimtus meistrus, kurie grindinį suklojo tinkamai, galite būti ramus - toks grindinys laikys ilgai ir beveik nereikalaus jokios priežiūros.

Tiesa, nesusipratimų kartais pasitaiko - betoninių aplinkos tvarkymo elementų gamintojai neretai sulaukia pirkėjų skundų dėl baltų dėmių ant grindinio atsiradimo. Pasak bendrovės „Lithun" ekspertų, tai - kalkių nuosėdos, kurių dėl drėgno mūsų šalies klimato išvengti neįmanoma. Verta žinoti, kad šios nuosėdos neturi jokios neigiamos įtakos grindiniui, be to, jas laikui bėgant ištirpina ir nuplauna lietaus vanduo.