Užpildyti registraciją galima tiek elektronine, tiek popierine forma, priklausomai, kokį būdą pasirinko pati viešojo maitinimo įstaiga.

Vilniaus naktinio aljanso nariai – 20 Vilniaus barų – naudoja specialią registravimo sistemą. Lankytojai turi nuskaityti QR kodą arba įrašę ant lentelės nurodytą tekstą išsiųsti SMS žinutę specialiu numeriu. Tuomet ateina patvirtinimas, kad jis užregistruotas, nurodant laiką. Tokiu būdu, jei kuriam nors baro lankytojui būtų patvirtintas koronavirusas, administracija susisiektų su visais tuo pat metu buvusiais bare

Tuo metu daugiau nei pusšimčio restoranų ir kavinių šalyje valdančios bendrovės „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis BNS sakė, kad kol kas kavinėse klientai pildo popierines anketas, kurias bendrovė saugos 21 dieną. Tačiau nuo trečiadienio kavinių lankytojai turės užsiregistruoti SMS žinute.

Vilniaus naktinio aljanso pirmininkas M. A. Haroldas pažymi, kad pasitaiko gyventojų, kurie naudodamiesi kitas sistemas apeina registravimą, pavyzdžiui, nurodydami netikrus savo duomenis.

„Daug sąmoningų žmonių, kurie supranta, kodėl tokia sistema egzistuoja. Sistemos versiją sukūrėme rugpjūčio mėn., ja gyventojai naudojasi porą mėnesių. Turime 35 tūkst. besiregistruojančių žmonių mūsų sistemoje, tačiau yra ir kitų sistemų.

Yra tam tikras procentas žmonių, kurie atėję nenori registruotis. Jiems šokas ir nesupranta, kodėl reikia. Todėl mūsų sukurta sistema naudoja SMS funkciją, kur tikrai nustatomas žmogaus telefono numeris. Ką mes matome su kitomis sistemomis – žmonės rašo netikrus duomenis, vietoje vardas pavardė – „nesakysiu“, telefono numeris – „123456“ ir pan. Tai tikrai negarantuoja atsekamumo ir gali būti blogai“, – pažymi jis.

Markas Adamas Haroldas

„Reikia skatinti ir truputį gąsdinti. Reikia, kad žmonės suprastų, kad čia tikrai rimta situacija. Kad tai tikrai vertinga sistema, jeigu visi registruojasi, visiems bus geriau. Bendro gėrio kartais individas nemato ir nenori dalyvauti“, – priduria M. A. Haroldas.

Vis dėlto jis pripažįsta, kad daug barų pažeidžia taisykles, todėl reikalinga imtis daugiau kontrolės priemonių: „Deja, dauguma barų pažeidžia taisykles labai ilgai. Mūsų nariai stengiasi laikytis visų taisyklių, nebijome inspekcijų. (...) Mes Sveikatos apsaugos ministerijos klausėme, kur kontrolė – kodėl nedarote jokių aktyvių inspekcijų, nevaikštote, kad pamatytumėte, kokia ten situacija.“

Maža to, jis priduria, kad šiuo metu didžiausia baimė ž darbuotojų atleidimai.

„Darbuotojams didesnė rizika, bet jiems gresia netekti darbo. Kai valdžia nieko nesako apie kompensaciją, kaip bus ateityje, kiek karantinas užtruks, darbuotojams labai sunku planuoti, verslininkams ir darbdaviams labai sunku žinoti, ką pasakyti darbuotojams“, – atkreipia dėmesį pašnekovas.

Delfi primena, kad nuo pirmadienio visoje Lietuvoje viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų veikla ribojama nuo 7 iki 24 valandos. Taip pat ribojamas ir kazino, lošimo automatų salonų ir kitų lošimo organizavimo vietų darbo laikas, jei ten teikiamas viešasis maitinimas.

Taip pat kavinės, barai, naktiniai klubai, lošimo ir kitos pasilinksminimo vietos privalės registruoti lankytojų vardą, pavardę, telefono numerį. Registracijos nereikės, jei maistas tiekiamas išsinešti arba jei organizuojamas maitinimas įstaigoms, įmonėms, organizacijoms, dirbančioms pamainomis.

Kaip anksčiau informavo SAM, jeigu asmuo atsisakytų pateikti prašomus duomenis (vardą, pavardę, telefoną), tokie asmenys turėtų būti neįleidžiami į kavines. Jeigu asmuo nepaliktų kavinės, turėtų būti informuojama policija, kuri atvykusi į įvykio vietą galės skirti ir baudas. Baudos lieka tos pačios kaip ir už kitų operacijų vadovo sprendimų nevykdymą – nuo 500 iki 1500 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (510)