„Niekada nenuvilsime puikiosios JAV naftos ir dujų pramonės“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Energetikos sekretoriui ir iždo sekretoriui liepiau parengti planą, pagal kurį bus sudaryta galimybė gauti lėšų, kad šios labai svarbios bendrovės ir darbo vietos būtų saugios ir tolimoje ateityje!“ – parašė JAV valstybės vadovas.

Dieną anksčiau gegužės mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina krito iki minus 37,63 JAV dolerio už barelį – žemiausio istorijoje lygio.

Tai lėmė dėl koronaviruso pandemijos mažėjanti naftos paklausa, taip pat dėl Saudo Arabijos ir Rusijos kainų karo dar padidėjęs „juodojo aukso“ pasiūlos perteklius, dėl kurio lieka vis mažiau vietos JAV ir kitų pasaulio šalių naftos saugyklose.

Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) ir kitų didžiųjų naftos gamintojų praėjusią savaitę pasiektas susitarimas sumažinti bendrą gavybą beveik 10 mln. barelių per dieną, regis, nepadarė didesnio įspūdžio prekiautojams.

Kainų kritimą taip pat paskatino tai, jog antradienį baigiasi prekyba WTI gegužės mėnesio ateities sandoriais, o tai reiškia, jog spekuliantai, kurie naftą perka ir parduoda siekdami pelno, suskubo parduoti sandorius bet kokia kaina, antraip jiems būtų tekę priimti įsigytus naftos kiekius, nors jie neturi kur jų saugoti.

Pirmadienį prasidėjusi kainų griūtis tęsiasi ir antradienį.

Birželio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo antradienio sesijos pradžios krito 5,81 JAV dolerio, arba 22,72 proc., iki 19,76 JAV dolerio už barelį. Šių sandorių kaina vienu metu buvo nusileidusi iki 18,1 JAV dolerio už barelį – žemiausio nuo 2002 metų lygio.

O birželio mėnesio ateities sandorių WTI kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) krito 6,3 JAV dolerio, arba 30,84 proc., iki 14,13 JAV dolerio už barelį. Šių sandorių kaina vienu metu buvo nusileidusi iki 11,6 JAV dolerio už barelį – žemiausio nuo 1999 metų lygio, rodo agentūros „FactSet“ duomenys.

Tuo tarpu gegužės mėnesio ateities sandorių WTI kaina – o prekyba šiais sandoriais pasibaigs, kai baigsis pagrindinė NYMEX antradienio prekybos sesija, – pakilo aukščiau nulio ir pasiekė 5,09 JAV dolerio už barelį ribą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)