„Alkoholio kontrolė – vienas iš prioritetų. Mes, kaip visuomenė, susiduriame su aibe problemų dėl to. Pirma, alkoholio reklamos draudimas. Pilnas draudimas. Kaip Skandinavijos valstybėse. Jaunimas galės įsigyti alkoholį tik nuo 20-ies, kada jie baigia mokyklas, nes šią dieną mokyklose turime ir 19-mečius.

Kitas klausimas – specializuotos alkoholio parduotuvės. Dabartinėse maisto parduotuvėse, kaip įprasta, alkoholiu nebus prekiaujama. Tai sistema, kurią sugalvojome ne mes, ji puikiai veikia Skandinavijos valstybėse – Švedijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Suomijoje. Estai įvedinėja tą pačią sistemą.

Vienintelis klausimas, kuris sukelia didesnę kontroversiją tarp koalicijos galimų partnerių, ar tos parduotuvės turi būti valstybinės, ar privačios“, – pirmadienį tiesioginėje DELFI konferencijoje aiškino R. Karbauskis.

Jo teigimu, Skandinavijos šalyse alkoholio parduotuvės yra valstybinės tam, kad pajamos iš prekybos patektų į valstybės biudžetą.

„Problemos, kurios kyla socialinėje ir sveikatos sistemose dėl alkoholio vartojimo, šiuo metu dengiamos visų mokesčių mokėtojų pinigais, o pelnas atitenka privačiam verslui“, – pastebėjo politikas.

Jo teigimu, argumentas, kad valstybė tokių parduotuvių nesugebės valdyti, kurį dažnai vartoja kitų partijų atstovai, jam nesuprantamas.

„Gal mes visai negalime turėti Vyriausybės, nes niekas nieko negali valdyti? Jei mes nepasitikime savo jėgomis, nemanome, kad lietuvis gali valdyti, galime samdyti vadybininką iš užsienio. Tačiau nematau skirtumo tarp valstybinės ir privačios įmonės valdymo efektyvumo prasme. Matau tik skirtumą, ar 200 milijonų eurų pateks į valstybės, ar į privačias rankas“, – tikino jis.

Anot R. Karbauskio, dalis lietuvių važiuoja į Skandinavijos šalis, tad yra su šia sistema susipažinę ir tai nebus jiems visai nauja.

„Sistema veikia taip, kad valstybinės alkoholio parduotuvės turi užtikrinti, kad visų gamintojų alkoholis būtų pristatytas <...>. Valstybinėse alkoholio prekybos vietose yra užtikrinama, kad kiekvieno siūlančio savo prekę rinkoje teisės būtų apgintos. Jokios diskriminacijos negali būti. Antkainį ir akcizą nustato valstybė. Ta kaina ir didės, ji didėja visame pasaulyje, didės ir Lietuvoje“, – tikino jis.

Pasak R. Karbauskio, tikrai reikės didinti ir lengviesiems alkoholiniams gėrimams taikomą akcizą. Tai, kad jiems iki šiol buvo taikomas mažesnis akcizas nei stipriesiems alkoholiniams gėrimams, politiko teigimu, gali būti lobizmo pasekmė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1744)