Ilgai vartojant kontraceptines piliules, pagrindinės akių ligos, sukeliančios apakimą, rizika padidėja dvigubai, rodo vienas tyrimas.

Mokslininkai perspėja, kad hormoninės tabletės gali būti susijusios su glaukomos išsivystymu ir rizikos grupei priklausančias moteris ragina tikrintis savo akis, rašo „The Telegraph“.

Glaukomą sukelia padidėjęs vidinis akių spaudimas, padarydamas nepataisomos žalos regos nervui. Manoma, kad vien tik Didžiojoje Britanijoje labiausiai paplitusia lėtine šios ligos forma serga maždaug 480 tūkst. žmonių.

Ankstesni tyrimai rodė, kad glaukomos išsivystymas gali būti susijęs su hormonu estrogenu, kuris yra svarbus kontraceptinių piliulių komponentas.

Naujausi rezultatai, pristatyti per Amerikos oftalmologų akademijos metinį suvažiavimą Naujajame Orleane, buvo gauti ištyrus 3 406 moteris, kurių amžius buvo 40 metų ir daugiau. Tyrėjai analizavo jų reprodukcinę istoriją ir tyrė jų akis.

Mokslininkai nustatė, kad tos moterys, kurios oralinius kontraceptikus naudojo trejus ir daugiau metų, dvigubai dažniau išgirsdavo glaukomos diagnozę.

Kokios rūšies piliules moterys vartojo, neturėjo jokios reikšmės.

Mokslininkai teigė, kad ilgas kontraceptinių piliulių vartojimas gali būti glaukomos rizikos faktorius, prisidedantis prie kitų faktorių: paveldimumo, trumparegystės, padidėjusio akispūdžio ir diabeto.

Jie paragino ginekologus ir akių specialistus atkreipti dėmesį į glaukomos riziką, kuri kyla ilgai vartojant kontraceptines piliules.

„Šo studija turėtų suteikti impulsą tolimesniems tyrimams, kurie įrodytų oralinių kontraceptikų poveikį glaukomai“, - sakė studijos vadovas, profesorius Shanas Linas iš Kalifornijos universiteto San Fransiske.

„Moterys, kurios vartoja oralinius kontraceptikus ilgiau kaip trejus metus, turėtų tikrintis dėl glaukomos, ypač jei joms būdingi ir kiti rizikos faktoriai“, - sakė jis.

Glaukoma skirstoma į keturis pagrindinius tipus. Labiausiai paplitusi yra lėtai besivystanti, lėtinė atviro kampo glaukoma.

Kiek rečiau pasitaiko pirminė uždaro kampo glaukoma, kuri gali išsivystyti lėtai arba staiga, sukeldama vienos ar abiejų akių apakimą.

Antrinė glaukoma būna akių traumos ar kitų akių ligų, pavyzdžiui, uždegimo, pasekmė. Įgimta glaukoma yra dar viena reta šios ligos forma, kurią sukelia įgimti defektai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)