Vienas iš dešimties naujagimių dienos šviesą išvysta per anksti ir per mažas. Tokių naujagimių pasaulyje per metus gimsta apie 13 milijonų, o daugiau kaip milijonas jų neišgyvena. Lietuvoje apie 2000 naujagimių per metus taip pat ateina į šį pasaulį per anksti.

Neonatologijos centre jau dvidešimt metų yra teikiama visokeriopa medicinos pagalba visiems sunkiai sergantiems ir neišnešiotiems mažyliams. Vaikų ligoninės Neonatologijos centro duomenimis, mažiausio amžiaus neišnešiotas naujagimis buvo gimęs 22 savaičių, o mažiausias ligoniukas svėrė 450 g.

Neonatologijos centre gydomi ir naujagimiai su įgimtomis raidos ydomis, kuriems reikia skubios chirurginės pagalbos, sudėtingų diagnostikos ir gydymo metodų. Naujagimius iš Vilniaus perinatologijos centrui priklausančių gimdymo stacionarų į pagrindinį skyrių perveža speciali brigada – gydytojas neonatologas ir slaugytoja. Pervežimo automobilis – „intensyviosios terapijos vieta ant ratų“ – turi visą reikalingą modernią įrangą: inkubatorių, dirbtinio kvėpavimo aparatą ir kt.

Per šiuos metus keitėsi ne tik neišnešiotų naujagimių diagnostikos, gydymo ir slaugos galimybės, bet ir požiūris į slaugančiuosius. Pasak Neonatologijos centro direktorės doc. dr. Nijolės Drazdienės, gydytojai bei slaugytojos kasdien pasirengę suteikti ne tik kvalifikuotą pagalbą, bet ir išklausyti, suprasti, patarti ir sukurti sąlygas sergančio naujagimio tėvams būti šalia savo mažylio ištisą parą.

Šiandien labai mažų, nė kilogramo nesveriančių neišnešiotų naujagimių išgyvenamumas, palyginti su pirmaisiais Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo metais, išaugo nuo 12 proc. iki 57 proc., o didesnių, sveriančių daugiau nei kilogramą (1000-1499 g), – nuo 48 proc. iki 94 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją