Partija parašė atvirą laišką Kazachstano prezidentui Nursultanui Nazarbajevui, reikalaudama surengti referendumą dėl muitų sąjungos, kuri turėtų įsigalioti liepos pradžioje, praneša telegraph.co.uk.

Į sąjungą susijungę Rusija, Kazachstanas ir Baltarusija nustatys vienodus muitus trečiosioms šalims ir įtvirtins laisvą tarpusavio prekybą.

Nacionalinė socialdemokratų partija praėjusiuose parlamento rinkimuose gavo beveik 5 proc. balsų ir tapo svarbiausia opozicine partija valstybėje, kur iš esmės galioja vienpartinė sistema.

Prezidento N. Nazarbajevo „Nur-Otan“ partija 2007 metų rinkimuose surinko 88 proc. balsų ir laimėjo visas vietas parlamente. Pats N. Nazarbajevas be pertraukos šalį valdo jau 20 metų.

Daugelis rusų buvusias sovietines respublikas, tokias kaip Kazachstanas, Ukraina ar Baltarusija, laiko „artimuoju užsieniu“.

„Manome, kad egzistuoja tam tikra didelės, stiprios ir galingos Sovietų sąjungos nostalgija. Net jei garsiai apie tai niekas nešneka, idėja gali iškilti vėliau“, – įspėja Kazachstano opozicijos lyderis.

Kazachstano premjeras Karimas Massimovas susitarimą dėl muitų sąjungos Maskvoje pasirašė gegužės pabaigoje.

Trečioji partnerė, Baltarusija, buvo trumpam atsiraukusi dėl nesutarimų dėl energetinių išteklių importo tarifų, tačiau vėliau sutiko prisijungti.

Laiške opozicinė partija įspėja, kad muitų sąjunga gali uždusinti Kazachstano gamybos pramonę, kurią šalis stengiasi vystyti, mažindama ekonominę priklausomybę nuo naftos, vario ir urano eksporto.