Kai Lucy ir Julia susipažino, jos buvo neseniai įžengusios į trečiąjį gyvenimo dešimtmetį. Jų gyvenimo būdas buvo panašus – abi gyveno kukliai, apsipirkinėdavo taupiems skirtose parduotuvėse ir džiaugdavosi nuolaidomis. Ir nors nė viena iš jų apie tai negalvojo, jos finansinės lygybės jausmą išlaikė vėlesnius 15 draugystės metų.

Bet viskas pasikeitė, kai Julia paveldėjo didžiulius turtus.

„Turėjau kontroliuoti viską, ką sakau. Anksčiau skųsdavausi, kad reikia darbo, kad automobilį reikia remontuoti, bet paskui pradėjau bijoti, kad Julia tai supras kaip pinigų melžimą“, - sakė Lucy.

Ji taip pat nustebo, kai suprato, jog draugės turtai privertė suabejoti jos pačios profesine sėkme.

„Jaučiausi šiek tiek nevykėle“, - prisipažino Lucy.

Esant finansinei nelygybei, bet kurioje draugystėje gali atsirasti įtampa. Šuolis karjeroje, santuoka, palikimas abiems pusėms sukelia ypatingą susvetimėjimo ir kaltės jausmą – jau nekalbant apie įvairiausias nepatogias situacijas, kylančias tarp draugų, rašo www.psychologytoday.com.

„Pinigai dabar daugiau nei visada vertinami kaip universali priemonė padėčiai ir galiai visuomenėje matuoti“, - sakė Niujorko universiteto (JAV) sociologas Daltonas Conley.

Jis tvirtina, kad nuo to laiko, kai rinkos dėsniai įsigaliojo visose gyvenimo srityse – menuose, moksle ir švietime – profesijos, kurios anksčiau buvo vertingos kitais požiūriais, dabar tikriausiai bus vertinamos pagal finansinę sėkmę.

Be to, pinigai yra tabu tema.

„Klasiniai skirtumai yra vieni stipriausių santykius nutraukiančių veiksnių. Mes labai jautrūs homofobijai ir rasizmui, bet nepastebime klasizmo. Dauguma žmonių nebandė išsiaiškinti, kokie yra jų jausmai pinigų atžvilgiu“, - sakė santykių terapeutė Linda Carroll.

Kai į draugystę įsikiša pinigai, žmonėms gali būti sunku prisitaikyti prie neigiamų jausmų, kurie siejami su šiais pokyčiais. Dar sunkiau yra šiuos jausmus išgyventi.

Kai turtiniai skirtumai draugystėje sukuria įtampą, svarbu, kad abi pusės išsiaiškintų, kaip jie vertina pinigus, sėkmę ir bet kurių kitų neigiamų jausmų šaltinius, tvirtina niujorkietis psichologas, vadovaujantis Elgsenos terapijos institutui, Barry Lubetkinas.

„Gali kilti labai stiprus nesaugumo ir nepilnavertiškumo jausmas, susijęs su tuo, kad kitas žmogus uždirba daugiau pinigų“, - sakė psichologas.

Pinigų perteklius dažniausiai siejami su naujomis, kartais ir nemaloniomis, atsakomybėmis, sakė L.Carroll. Paaukštinimas paprastai reiškia, kad teks vertinti draugų veiklos rezultatus – ir su jais nebegalima bus apsipirkinėti po darbo. Naujieji turtuoliai gali bijoti, kad žmonės many, jog jie yra arogantiški.

„Kai būnate paaukštinami arba netikėtai įgyjate pinigų, gali atsirasti iki šiol neegzistavęs atitolimas nuo draugų, kuris gali būti tikrai skausmingas“, - sakė L.Carroll.

Be to, skausmą kelia ir neseniai turtus ar geresnį darbą įgijusiųjų jaučiama kaltė: jie jaučiasi kalti, kad jų draugai to neturi.

„Kai naujieji turtuoliai jaučia kaltę dėl pasikeitusios padėties gyvenime, jiems reikia aktyviai kelti šį klausimą ir pasikalbėti apie iracionalią idėją, kad jie nėra verti pinigų. Vietoj manymo, kad jie neverti, žmonės turėtų sakyti sau: „Man nusišypsojo sėkmė, bet viduje aš vis dar žinau, kas esu“, - tvirtino B.Lubetkinas.

Ne tokių turtingų draugų jausmai pinigams neretai sustiprinami vaikystės patirties. Vaikai, užaugę vyresnio brolio ar sesers sėkmės šešėlyje, gali būti ypatingai jautrūs, kai draugas finansine ar darbo prasme išsiveržia į priekį.

„Pinigai valdo tiek daug primityvių mygtukų – net tokių jausmų, apie kuriuos žmogus nežino“, - sakė L.Carroll.

Ji siūlo pamąstyti ne tik apie savo jausmus ir jausmų priežastis, bet ir pakalbėti apie tai su patikimu draugu ar partneriu anksčiau, nei šis klausimas iškils bendraujant su praturtėjusiu draugu.

Jei jus graužia pavydas dėl draugo palikimo, svarbu realistiškai pamąstyti.

„Gali atrodyti, jog nesąžininga, kad draugą užgriuvo pinigų lavina, o jums nenubyrėjo net trupinėliai. Bet jūsų turiningas ir geras gyvenimas gali tęstis“, - sakė B.Lubetkinas.

Jei pavydas yra stebėtojo nesaugumo atspindys, tai jis gali būti panaudotas kaip teigiamų pokyčių variklis, tvirtina knygos „Friendshifts“ autorius Janas Yageris.

„Pavydas yra geras ir stiprus jausmas, nes jis padeda suprasti, ko norite. Nepykite ant kito žmogaus už tai, kad jis turi tai, ko norite. Geriau klauskite: „Ką galiu padaryti, kad ir pats tai turėčiau?“, - sako jis.

Jei šie apmąstymai nepadeda išspręsti konflikto, jei problema yra ne jumyse, o santykiuose, tai ramiai, prie priešiškumo pakalbėkite apie savo jausmus. Pradėkite pabrėždami, kad jums ši draugystė yra labai svarbi.

„Nurodykite, kokie jūs buvote artimi ir kaip labai per visus draugystės metus vertinote tą asmenį, po to paaiškinkite, kad jaučiate draugystėje atsiradusius pokyčius“, - patarė B.Lubetkinas.

Draugystę gali paveikti daug asmeninių aplinkybių – mirtis, skyrybos, nesėkmės versle, teisinės problemos – o tvirti santykiai turėtų išlikti po draugiškos diskusijos apie pokyčius.

„Draugystei būdingas kompromisas, kantrybė ir parama. Jei jiems draugystė iš tikrųjų vertinga, tai žmonės yra linkę priimti reikiamus kompromisus“, - sakė Puget Sound universiteto (JAV) psichologė Carolyn Weisz.

Kaip elgtis, esant turtiniams skirtumams

Jei jūsų draugo naujai įgyti turtai trukdo jūsų draugystei:

- išsiaiškinkite, kokie yra jūsų jausmai pinigų, sėkmės ir klasinių skirtumų atžvilgiu. Kokie jūsų gyvenimo įvykiai suformavo jūsų vertybes ir tikslus, susijusius su šiais dalykais?

- atvirai ir draugiškai pakalbėkite su draugu apie tai, kad pinigai „smaugia“ jūsų draugystę;

- pabrėžkite, kad santykiai yra svarbūs;

- pavydas yra natūralus jausmas, bet panaudokite jį tam, kad susikurtumėte savus tikslus ir nusistatytumėte prioritetus;

Jei jūsų banko sąskaita staiga papilnėjo:

- jautriai vertinkite idėją, kad jūsų geranoriškas dosnumas gali būti suprastas kaip noras papirkti ir kontroliuoti;

- jei jūsų draugai jaučiasi nepatogiai, pokalbį pradėkite jūs. Priminkite kaip labai vertinate draugystę ir kad jokia pinigų suma jos nepakeis.

- nenustokite užsiiminėti ta veikla, kuri yra jūsų draugystės pamatas. Jei abu mėgdavote kartu pusryčiauti kavinukėje gretimoje gatvėje – nenustokite to daryti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)