„Darbo kodekse tiesiogiai nenustatyta ir tiesioginio atsakymo nėra. Tačiau, remiantis išaiškinimo principais ir nuostatomis, reglamentuojančiomis darbo užmokesčio už atostogas išmokėjimą, teisininkai daro išvadą, kad, esant darbuotojo prašymui, užmokesčio išmokėjimą atidėti galima. Ir aš su tuo sutinku", - trečiadienį DELFI sakė A.Kviatkovskis

Artėjant liepos pirmajai, nuo kurios nuo 33 iki 27 proc. mažėja gyventojų pajamų mokesčio tarifas, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Valstybinės darbo inspekcijos specialistams iškilo klausimų, ar leistina darbuotojui, einančiam atostogų, tarkime birželio pabaigoje, užmokestį už atostogas išmokėti po liepos pirmosios, sumažėjus tarifui.

Darbo kodekse nustatyta, kad darbo užmokestis už kasmetines atostogas turi būti mokamas ne vėliau kaip prieš tris kalendorines dienas iki kasmetinių atostogų pradžios.

Jeigu darbuotojui priklausantis darbo užmokestis nustatytu laiku nesumokamas ne dėl darbuotojo kaltės, kasmetinės atostogos pratęsiamos tiek dienų, kiek buvo delsiama sumokėti darbo užmokestį, ir už pratęstą laiką mokama kaip už kasmetines atostogas.

Kita vertus, jeigu darbuotojas raštiškai paprašys atidėti atostoginių išmokėjimą, vėluojama bus ne dėl darbdavio kaltės. Prašyme nebūtina aiškinti darbdaviui, kodėl to nori darbuotojas.

Tačiau tokiu atveju kilo klausimas, kas apsaugotų, jog darbdaviai neverstų darbuotojų „prašyti", kad atostoginiai būtų išmokėti nuo 2008 metų sausio pirmosios, kada gyventojų pajamų mokesčio tarifas sumažės iki 24 proc.

Teisininkai aiškino, kad darbdaviui draudžiama reikalauti iš darbuotojo daryti tai, ko pastarasis nenori ir kas yra neteisėta.

A.Kviatkovskis teigė, kad „teisė – toks dalykas, kuria mėginama piktnaudžiauti", tačiau darbuotojai turi būti sąmoningi ir ginti savo teises.

Antra, teisininkų nuomone, susitarimo dėl vėlesnio atostoginių išmokėjimo galimybė nėra beribė net ir darbuotojo prašymu. Vėliausiai šie pinigai galėtų būti išmokėti iš karto po to, kai arbuotojas grįš iš atostogų į darbą.

Artėjant liepos 1 dienai Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) paskelbė, jog pajamos bus apmokestinamos nepriklausomai nuo to, kada pinigai uždirbti. Naujoji apmokestinimo tvarka bus taikoma jau išmokant pinigus. Jei pajamos išmokamos birželio mėnesį – mokestis bus 33 procentai, jei liepą – 27 procentai.

VMI atstovai yra teigę, kad bendrovės, darbo užmokestį apsisprendusios uždelsti, rizikuoja sulaukti nuobaudų už mokesčių vengimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją