Siekiama didinti akcizą alkoholiniams kokteiliams

Pasak SAM Visuomenės sveikatos skyriaus vyriausiosios specialistės Gelenos Krivelienės, ministerijos paruoštame Visuomenės sveikatos priežiūros strategijos plane yra pasiūlyta didinti akcizą alkoholiniams kokteiliams. Jeigu strategijai bus pritarta su šia nuostata, Finansų ministerija turės keisti įstatymus.

„Kokteiliai geriami labai lengvai, atrodo, kad tai – nekaltas gėrimas. Jų gamyba buvo pradėta siekiant padaryti juos patraukliais būtent jauniems žmonėms. Taikoma į 15-24 metų jaunų žmonių amžiaus grupę, kuri susižavi naujais įdomiais gaminiais“, - aiškino G.Krivelienė.

Anot jos, augantis alkoholio vartojimas tarp jaunų žmonių kelia problemų visoje Europos Sąjungoje, ir Lietuva nėra išimtis. Tad reikėtų padidinti akcizą alkoholiniams kokteiliams, tokiu būdu juos pabranginti.

Nutarimas dėl strategijos patvirtinimo, pasak G. Krivelienės, šiuo metu yra svarstomas Vyriausybėje, tačiau nuostata dėl akcizo didinimo buvo Finansų ministerijos sukritikuota.

„Susidūrėme su ta problema, kad Finansų ministerija mums nelabai linkusi pritarti šiai priemonei. Finansų ministerijos motyvas yra toks, kad Alkoholio kontrolės įstatyme yra numatyta priemonė skatinti gamybą ir prekybą silpnais alkoholiniais gėrimais“, - sakė G.Krivelienė.

Anot jos, principo skatinti silpnų alkoholinių gėrimų gamybą ir prekybą įstatyme nėra. Ten numatyta, kad valstybė teikia pirmenybę tik natūralios fermentacijos alkoholinių gėrimų - alaus bei sidro - gamybai, importui ir pardavimui. Be to, šiame įstatyme pažymėta, kad valstybė turi mokesčiais mažinti alkoholinių gėrimų prieinamumą.

„Nenorėtume, kad nuostata dėl akcizo būtų išbraukta, ir mėginame ją ginti. Jeigu netinka akcizai, galima pasinaudoti kitų šalių patirtimi ir naudoti specialiuosius mokesčius“, - kalbėjo G. Krivelienė.

Parlamentaras siūlo riboti prekybos alkoholiu laiką

Jeigu Visuomenės sveikatos priežiūros strategijai bus pritarta nuostatos dėl akcizų neišbraukus, dar užtruks, kol įstatymų pakeitimo projektai pasieks Seimą. Tačiau Seime jau užregistruota kitokia Alkoholio kontrolės įstatymo pataisa, kurioje siūloma grąžinti nuostatą dėl prekybos alkoholiniais gėrimais laiko ribojimo.

Projekto autorius parlamentaras Petras Gražulis siekia, kad alumi bei sidru, kurio alkoholio tūrinė koncentracija neviršija 8,5 proc., būtų leidžiama prekiauti nuo 8 iki 23 val., alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė alkoholio koncentracija viršija 8,5 proc. - nuo 10 iki 22 val. Stacionarių prekybos įmonių specializuotuose alkoholio prekybos skyriuose siūloma leisti prekiauti alkoholiu tik nuo 11 iki 20 val.

Parlamentaras taip pat siūlo uždrausti alkoholinius gėrimus parduoti už simbolinę kainą, alkoholinio gėrimo butelį, etiketę, kamštelį ar pakuotę naudoti žaidimams ar loterijoms, teikti bet kokias dovanas ar nuolaidas asmenims, perkantiems alkoholinius gėrimus.

„Matome, kad Lietuvoje suvartojama daug alkoholio, suvartojimas vienas didžiausių ES, gal net prilygsta alkoholio suvartojimo kiekiui vienam gyventojui Rusijoje. Mes per daug liberalizavome, leidžiame prekiauti alkoholiniais gėrimais visur ir visą parą“, - DELFI sakė P.Gražulis.

Jis tikino esąs pasiruošęs kritikai, kad, apribojus prekybos alkoholiniais gėrimais darbo laiką, žmonės masiškai pirks „pilstuką“.

„Nelabai pritarčiau tam. Ir šiandien, nors visur galima prekiauti alkoholiu, „pilstukas“ vis tiek klesti. Čia pagrindinė – kainų problema, nes „pilstukas“ daugiau nei dvigubai pigesnis nei degtinė parduotuvėje“, - sakė parlamentaras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją