Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje atliekami nugaišusių paukščių mėginių tyrimai kainuoja daugmaž po 200 litų. Kaip DELFI sakė laboratorijos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas, iki šiol čia tirti 14 naminių papūgėlių mėginiai.

„Tokių tyrimų reikalingumą vertina veterinarijos specialistai. Vandens paukščiai tiriami praktiškai visi, o dėl kitų sprendžia į vietą atvykę specialistai“, - DELFI sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų skyriaus vyriausiasis veterinaras Donatas Valionis.

Jo nuomone, namie laikytų papūgėlių mėginiai brangiems tyrimams galėjo būti siųsti dėl to, kad „baimės akys didelės“.

Ištyrus 522 laboratorijai pristatytus mėginius paukščių gripas nenustatytas nė vienam sparnuočiui. Daugiausiai nugaišusių paukščių – 80 - pristatyta iš Klaipėdos miesto, kiek mažiau iš Elektrėnų savivaldybės, Vilniaus, Šiaulių, Kretingos rajonų.

Nacionalinės veterinarijos laboratorijos direktoriaus pavaduotojo žiniomis, kol kas į Nacionalinę veterinarijos laboratoriją paukščių gripo tyrimams nepristatyta nė viena katė.

„Jei Lietuvai nepavyktų išvengti paukščių gripo, žmonės būtų įspėti neišleisti savo kačių į lauką. Atsakingos tarnybos sustiprintų valkataujančių keturkojų gaudymą, aktyviai rinktų kritusius paukščius. Tačiau kol nepatvirtintas nė vienas paukščių gripo atvejis, dėl naminių kačių per daug jaudintis nereikėtų“, - sakė V. Paulauskas.

Prie nemokamo telefono 8 800 404 03 budintys Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai rimtai reaguoja į kiekvieną pranešimą apie nugaišusius paukščius. Minėtas telefonas skirtas tik pranešimų registravimui, tačiau visą parą prie jo budintiems specialistams tenka atsakyti į skambinančiųjų klausimus, kai kuriuos - net raminti.

„Skambinantieji dažniausiai teiraujasi, ar galima nugaišusius paukščius liesti rankomis, ar nėra pavojaus nuo sergančių sparnuočių paukščių gripu užsikrėsti jų katėms ir šunims, kaip nuo ligos apsaugoti vaikus“, - DELFI pasakojo Maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Daugirdienė.

Sveikatos specialistai primena, jog sergančių ar kritusių paukščių jokiu būdu negalima liesti plikomis rankomis. Juos imti patariama su maišeliu ar pirštinėmis, pasirūpinti, kad kritusių ar sergančių sparnuočių nepasiektų naminiai gyvūnai, vaikai.

Paukščių gripas plinta per sergančių paukščių išskyras, ypač fekalijas, apkrėstus pašarus, vandenį, inventorių, drabužius, avalynę. Sudužus užkrėstiems kiaušiniams liga gali plisti ir per kitus nuo jų inkubatoriuje apkrėstus kiaušinius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją