Nugaišusios gulbės prieš kelias dienas buvo rastos Stokholmo apylinkėse, Šepsholmene ir Niubrovikene.

Paaiškėjus, kad paukščiai sirgo vis sparčiau Europoje plintančia pavojinga liga, 3 km skersmens zonoje aplink jų radimo vietas buvo paskelbtas karantinas, o 10 km skersmens teritorijoje bus sustiprintas paukščių stebėjimas.

Pasak dienraščio „Dagens Nyheter“, tai reiškia, kad į šią zoną ir iš jos bus uždrausta gabenti paukščius, čia žadama imtis griežtesnių higienos priemonių, pavyzdžiui, žmonėms teks pasikeisti batus, jei jie bus priversti eiti paukščių link.

Specialistai tikisi, kad paukščių gripas aplink šios šalies sostinę neturėtų išplisti, mat čia nėra didelių naminių paukščių fermų, o žmonės esą turi mažai galimybių kontaktuoti su laukiniais paukščiais. Kaip pabrėžė veterinarai, pavojus kyla tik tiems gyventojams, kurie užsikrėtusius paukščius naudos maistui.

Tai – ne pirmi pavojingosios paukščių gripo formos atvejai Švedijoje. Veterinarai praėjusią savaitę paskelbė, kad rytinėje šalies pakrantėje aptiktos dvi laukinės antys buvo užsikrėtusios virusu H5N1, kuris yra mirtinas ir žmonėms.

Praėjusio mėnesio pabaigoje atlikus pirminius bandymus, dviem laukinėms antims, kurios buvo rastos netoli Baltijos jūros, buvo nustatyta agresyvi paukščių gripo forma, tačiau dėl tikrumo buvo atlikti papildomi tyrimai.

Praėjusią savaitę taip pat buvo patvirtintas paukščių gripo H5 atvejis šalies rytuose esančiame paukščių ūkyje. Čia buvo rasta kritusi antis. Tai jau antras galimas mirtinai pavojingo paukščių gripo viruso atvejis komercinės paskirties Europos Sąjungos ūkyje. Visus čia auginamus paukščius - maždaug 500 laukinių ančių ir 150 fazanų – pažadėta iš karto sunaikinti.

Tiesa, Europos Komisija, iš pradžių paskelbusi, kad antis buvo užsikrėtusi mirtinai pavojinga paukščių gripo H5N1 atmaina, vėliau šį pranešimą paneigė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją